G4Media.ro

Ambasadoarea României în Olanda: Coordonatorii celor patru secții de vot au semnalat…

Ambasadoarea României în Olanda: Coordonatorii celor patru secții de vot au semnalat autorităților competente din țară că sunt foarte mulți români care așteaptă de ore în șir

Brândușa Predescu, ambasadoarea României în Olanda a explicat luni, într-o postare pe Facebook, că angajații ambasadei au făcut tot posibilul să asigure un proces electoral fără sincope. Potrivit oficialului, pe parcursul zilei coordonatorii secțiilor de votare au înștiințat Bucureștiul referitor la aglomerația formată, ca și la faptul că până la ora prevăzută de închidere a urnelor nu vor apuca să voteze toți cei prezenți.

În aceeși postare, Brândușa Predescu își mai cere scuze pentru situația creată.

Postarea integrală: 

Dragi compatrioti,

Stiu ca multi dintre dvs sunteti suparati, dezamagiti, frustrati ca nu ati putut vota ieri in Olanda, in pofida orelor de asteptare. Si eu am stat la rand, impreuna cu dvs. Am vazut in ce numar mare ati venit la vot, la Haga, la Diemen, la Eindhoven. Pentru prima oara de cand se organizeaza alegeri in Olanda, la initiativa Ambasadei, au existat patru sectii de vot, si nu doua, ca si pana acum. Cu toate acestea, la scurt timp dupa demararea votarii, a devenit limpede ca nu va fi posibil ca toti care s-au deplasat la sectii vor putea sa ajunga sa isi exprime optiunea. Procesul de vot a fost mai anevoios in special in conditiile desfasurarii a doua scrutinuri concomitent, iar timpii de asteptare mai indelungati, experienta cu totul noua a celor doua sectii organizate in alte localitati ne-a pus in fata unor situatii neprevazute, participarea foarte ampla nu a putut fi acomodata in numai patru sectii de vot. Se putea face organizatoric mai mult si poate si mai bine, evident in limitele legii. Va asigur, insa, ca uman, s-a facut tot ce se putea. Si s-a facut cu buna credinta.

Pentru cei care ati asteptat ore la rand si, in final, nu ati reusit sa va exprimati optiunea, dar si pentru cei care au facut-o, as dori sa stiti ca cei care au asigurat componenta sectiilor de vot au stat ieri la dispozitie peste 14 ore, si inca multe alte ore dupa inchiderea urnelor, lucrand non-stop, la capacitate maxima, fara o singura pauza, cu doar cate o sticla de apa langa ei. Parcurgand fara oprire, cu atentie si concentrare numeroasele operatiuni prevazute de lege pentru ca votul sa se poata desfasura fluent si fara intreruperi. As dori, de asemenea, sa stiti ca, pe parcursul zilei, coordonatorii celor patru sectii de vot au semnalat autoritatilor competente din tara ca sunt foarte multi romani care asteapta de ore in sir si care probabil nu vor fi in masura sa voteze solicitand o decizie cu privire la ora inchiderii. Decizia autoritatilor a fost clara – respectarea legii in vigoare, cu obligatia ca procesul de votare sa fie inchis la orele 21.00.

In ce priveste situatia creata la Haga si pe care, personal, o regret nespus in conditiile in care ar fi putut fi evitata, este nevoie de cateva precizari. Potrivit normelor si uzantelor internationale, pentru a putea organiza sectii de vot atat in misiunea diplomatica cat si in alte locatii, Ambasada este chemata sa informeze in prealabil autoritatile statului de resedinta si sa solicite acordul acestora, lucru care s-a si intamplat. Localul misiunii diplomatice de la Haga, in care au fost organizate doua sectii de vot, s-a aflat, pe tot parcursul desfasurarii scrutinului, in atentia fireasca a gazdelor noastre, preocupate de mentinerea linistii si ordinii in zona rezidentiala in care este situata misiunea. Fortele de ordine olandeze s-au sesizat si au intervenit date fiind prevederile conventiilor internationale prin care statul de resedinta este obligat sa acorde protectie sediilor misiunilor diplomatice de pe teritoriul sau si in conditiile in care, dupa inchiderea reglementara a sectiilor de vot la orele 21.00, anumiti compatrioti au inteles sa continue sa patrunda pe teritoriul ambasadei si sa se manifeste violent.

Regret sincer ca, dupa o zi plina, in care totul a decurs fara incidente, multi romani care au asteptat la rand nu au putut sa isi exercite dreptul de vot. Multi, insa, aproape de trei ori mai multi decat la alegeri precedente, au facut-o.
Imi pare sincer rau si sunt alaturi de cei care, fara de vina, au fost atrasi in valtoarea celor petrecute dupa orele 21.00 avand poate de suferit in urma interventiei fortelor de ordine care nu si-au facut decat datoria. Imi este, insa, greu, foarte greu sa inteleg cum este posibil ca anumiti, foarte putini compatrioti sa aleaga sa recurga la mijloace violente incalcand astfel atat legile tarii de origine, cat si ale tarii gazda.

Nu in ultimul rand doresc sa ma refer la sprijinul fara rezerve de care am beneficiat din partea autoritatilor olandeze, la nivel national si local cat si din partea asociatiilor romanesti, in perioada premergatoare votului cat si in ziua alegerilor. Va suntem intru totul recunoscatori! Imi doresc ca, dupa incidentele de ieri, sa depasim momentele critice si, cu lectii invatate, contand pe implicarea si sprijinul actorilor relevanti, mai ales din randul comunitatii, sa identificam impreuna solutii pentru organizarea mai buna a scrutinurilor viitoare.

Si inca ceva. Organizarea unui proces electoral atat de complex precum cel de ieri, presupune o munca de echipa si o cooperare intensa atat cu gazdele noastre olandeze cat si cu dvs, comunitatea de romani admirabila din aceasta tara, de asemenea, admirabila, compatrioti pe care ne straduim sa ii reprezentam onest, demn, profesionist si punand tot sufletul. Pentru ca ne-ati fost si ne sunteti alaturi va multumesc in numele meu si al intregii echipe a Ambasadei Romaniei de la Haga.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Am fost acolo si, imi pare rau sa spun, dar doamna ambasador greseste.

  A fost comunicare zero din partea ambasadei ! Am stat la coada de la ora 15:00 si nu am apucat sa votez. Faptul ca in Diemen nu au existat incidente cu fortele de ordine demonstreaza vina ambasadei in aceasta organizare !

  Nu a iesit nimeni sa faca o estimare cine ar putea sa voteze si sa le spuna celorlalti sa plece. Nu a fost nimeni la intrarea in curte sa comunice cu noi. Am stat la coada ca prostii atatea ore si ne-am trezit cu usa inchisa in nas FARA SA VORBEASCA NIMENI CU NOI.
  In Diemen, primarul din localitate a stat alaturi de romani pana s-a inchis sectia; au avut politie de la inceput in dialog permanent cu oamenii de acolo si, afland legislatia noastra, la ora 21:00 au inghesuit cati mai multi romani in interiorul sectiei pentru a putea vota. Celorlalti li s-a explicat cu toata empatia ca nu se poate. Si nu a fost nici un incident.

  Repet, la Ambasada Romaniei ni s-a inchis usa in fata iar comunicarea a fost zero.

  Sunt de accord ca foarte putini s-au apucat sa bubuie in usa. Vreo 5, poate 10 oameni din aproximativ 500 ramasi langa sectie !
  „Imi este, insa, greu, foarte greu sa inteleg cum este posibil ca anumiti, foarte putini compatrioti sa aleaga sa recurga la mijloace violente incalcand astfel atat legile tarii de origine, cat si ale tarii gazda. ”

  Din nou, nu a iesit nimeni sa vorbeasca cu oamenii, nici doamna ambasador, nici vreunul dintre consuli sau macar cineva de la paza ambasadei. In schimb au chemat politia.

  Politia a intervenit de parca se loveau de un grup de ultrasi pusi pe scandal. Au urlat de doua ori in megafon sa se care lumea sau vor folosi violenta, apoi au folosit violenta ! Au alergat romanii vreo 300 de metrii lovindu-i cu pulanele daca nu mergeau suficient de repede. Aveau si doi caini cu ei. Deci oamenii se indepartau, dar erau loviti daca nu mergeau suficient de repede !
  Grupul alergat era de aproximativ 100-200 de oameni; oameni pasnici, cu mainile ridicate care strigau ca „vrem sa votam”.

  Asta se intampla in fata ambasadei. Nimeni de la ambasada nu a iesit sa discute cu oamenii sau sa medieze discutia cu politia.

  Acest post este o bataie de joc la adresa noastra si nu ii face cinste doamnei ambasadoare. S-a folosit forta excesiva impotriva oamenilor pasnici dupa ce au stat cateva ore in picioare ca sa voteze si nu au reusit. Minim, doamna ambasadoare trebuie sa ceara explicatii de la fortele de ordine de ce s-a intervenit asa brutal si sa isi ceara scuze pentru modul in care am fost tratati.

  Aceasta este sectia de votare din cadrul ambasadei, nu poate sa arunce vina pe primaria Haga pentru faptul ca nu am avut nici un fel de comunicare sau empatie din partea ambasadei.

  • Postaci, sunteti mai activi ca niciodata. Citat din lege: „…se organizează și se dotează prin grija Ministerului Afacerilor Externe”
   Au fost sectii de vot cu 1 sau 2 stampile in orase in care se stie ca sunt comunitati foarte foarte mari de romani si cate 6-7 stampile in sectii din strainatate din orase cu comunitati foarte mici de romani.
   Degeaba au deschis sectii mai multe daca nu le-au dotat corespunzator. Si aici e doar vina Ministrului de externe care stie foarte bine pe cine voteaza diaspora si ai incercat IAR sa ii impiedice sa voteze. Au si reusit! Ce nu isi dau seama este ca mai tare mobilizeaza alegatorii pentru viitoarele alegeri si ca vine si nota de plata pentru toate acestea, a si venit prima la alegerile de Dumica unde le-a dat electoratul cu stampila in cap! Poporul asta nu este un popor de prosti, asa cum le-ar placea si cum cred cei de la putere!

 2. # kondensatorilor, ia cautati voi si aflati cine a numit ambasadorii din tarile in care s-a votat GREU, din „greu” !

  CINE I-A NUMIT ? ghici, ciuperca ?

  kwi, eroul vostru „national”.

  MAE a primit estimari / propuneri de la acesti ambasadori, ambasadorii fiind cei care au decis unde si cate sectii de votare se organizeaza in tarile in care, ce sa vezi, ei mananca o „pita” tare buna batandu-si joc de cei care au stat la coada pt a vota

  germanika – emil hurezeanu din 2015

  austria – bogdan mazuru din 2015

  spania – gabriela dancau din 2016

  italia – george gabriel bologan din 2016

  uk – dan mihalache din 2016

  belgia – NU EXISTA DIN 2016

  israel – NU EXISTA

  norvegia – adrian gabriel davidoiu din 2015

  suedia – iulian buga din 2015

  portugalia – ioana bivolaru din 2016

  franta – luca niculescu din 2015

  danemarca – mihai alexandru gradinar din 2016

  olanda – branduşa ioana predescu din 2016

  (7) Pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României se organizează una sau mai multe secțiide votare pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua de referință.

  (8) În afara secțiilor de votare prevăzute la alin. (7), pot fi organizate, cu acordul guvernului din țararespectivă, secții de votare și în alte localități decât cele în care își au sediul misiunile diplomatice sauoficiile consulare.

  (9) Numerotarea secțiilor de votare din străinătate se stabilește de către ministrul afacerilor externe, prin ordin.

  În termenul prevăzut la alin. (5), ministrul afacerilor externe aduce la cunoștință publică numerotareafiecărei secții de votare din străinătate, precum și locurile de desfășurare a votării.

  (10) Sediile secțiilor de votare prevăzute la alin. (7) și (8) se organizează și se dotează prin grija MinisteruluiAfacerilor Externe. În acest scop, Ministerul Finanțelor Publice alocă fondurile necesare.

  chrome-extension://oemmndcbldboiebfnladdacbdfmadadm/http://www.europarl.europa.eu/external/appendix/ee2019/legea-nr-33-2007-privind-organizarea-si-desfasurarea-alegerilor-pentru-parlamentul-european.pdf

  • Dupa cum spune si domna ambasadoare mai sus, a reusit dublarea numarului de sectii in Olanda fata de alegerile precedente. Nu pot sa ii reprosez ca nu a incercat. Restul votarii este de la centru: proceduri, tabele, ore de inchidere, etc. BEC a decis ca nu se poate prelungi programul, Melescanu si Dancila nu au dat nici un OUG pentru extinderea programului sau imbunatatirea fluxului de votanti in diaspora.

   Ce ii reprosez este ca prin inactiunea ei si a angajatilor ei a dus la o interventie brutala si injositoare a politiei asupra romanilor. Sunt sigur ca nu a fost din rautate, dar din incompetenta.

  • Vina lui Iohannis in toata treaba e doar ca a desemnat-o pe Docila PM, iar a ambasadorilor ca nu au facut mai mult scandal inainte de vot poate.
   In rest, ambasadorii pot cere un anumit nr de sectii si MAE poate refuza mai mult sau mai putin direct.
   E destul de clar din punctele 9 si 10 din articolul citat de tine ca MAE are controlul asupra organizarii in mare parte. Si chiar daca face mai multe sectii, poate limita spatiul, nr de cabine, stampile etc.
   Si tocmai ca Iohannis i-a numit pe multi, daca tinea in mare parte de ei faceau in asa fel incat sa voteze cat mai multa lume, sa ajute la cvorum, nu?
   Poate vei spune ca e o conspiratie, sa fie cozi ca sa se mobilizeze lumea, dar orice om normal stie si chiar si psd recunoaste ca lumea era deja mobilizata impotriva lor.

  • Ia-uite, coropișnița X-link a scos capul. Jigodia, vrea să pară preocupat de ”cei care au stat la coada pt a vota” de parcă nu știe deja toată lumea că el e un trol infect care scrie la punctaj pentru că s-a dat de mult în fapt ca postac al Mafiei PSD-ALDE. Boul a fost pus acum de stăpânii lui să lege porcăria de la votarea din străinătate cu Iohannis. Dar cum e dobitoc, își dă singur cu stângul în dreptul, ca de fiecare dată.
   – ”ia cautati voi si aflati cine a numit ambasadorii din tarile in care s-a votat GREU, din „greu” !” – dar pe cei din ” tarile in care s-a votat ” USOR, cine ”a numit”? ”ghici, ciuperca ?” ”CINE I-A NUMIT ? în țările alea de ce n-a numit alții, ca să meargă tot ”greu”, dacă tot a vrut asta?
   – revenind la cei ”din tarile in care s-a votat GREU”. Care va să zică ”kwi, eroul vostru „national” a numit niște ambasadori care să-i saboteze referendumul. Logic. A conceput un plan diabolic pentru că știa încă din 2016 că o să aibă loc un referendum în 2019 și ”a numit” pe cucoana aia ca să nu lase oamenii să voteze. Într-atât de bine făcut planul, că nu s-a prins nimeni în afară de cretinul X-link. Ce ne făceam dacă nu ni-l dezvăluia el, postacul? Împreună cu toată maculatura pe care a copiat-o de pe net, trolul plicticos. S-a prins dom le, e perspicace, pentru că știe ”luxemburgheza” și a fost și la ”apa Sambetei”. Tot așa s-a prins și cu ”mimica fetei” și cu ”tamilii”, cu ”islamismul” și cu mai câte. Jalnic: să fii atât de prost, de incult și de ticălos în același timp dar și să vrei cu orice preț să scoți asta în evidență.

  • Aici Iohannis a fost clar un complice al PSD si al lui Dragnea. A pus ambasadori agreati de PSD, incepand cu Mihalache, marele uselist din 2012, ambasador in Marea Britanie, unde a fost o mare bataie de joc bine aranjata, stiindu-se ca acolo vor veni sa voteze foarte multi romani.

 3. Am fost si eu acolo, si NU mi s-a parut ca cei aprox. zece oameni care agitau spiritele erau oameni decenti si onesti. Au inceput cu scandari, si au terminat cu fortarea usii. Sunt de acord ca ambasada trebuia sa comunice mai mult cu lumea de la coada. Dar nu era necesara agitatia si violenta. Pana la urma era vizibil ca nu se poate asigura votul pentru toata lumea. De ce s-a incercat cu forta? Este o intrebare retorica, nu caut un raspuns in comentarii pe internet.

 4. Sa-i fie rusine. Ar fi frumos din partea ei sa dea dovada de acelasi bun simt pe care-l au autoritatile din Olanda si sa-si dea demisia pentru esecul organizarii votului. Poate n-a fost vina ei, dar ea ca responsabil pentru Olanda ar trebui sa se simta.

  Ceea ce foarte probabil n-o s-o faca, scaunul e cald si cu putina ignoranta se va trece si peste acest moment.

 5. nu exista scuza, exista demisie. nici o lege nu poate interzice votul romanilor. punct. demisia imediata. voi sinteti slujitori ai poporului si a cetateanului. ati incalcat aceasta regula deci e timpul sa plecati e simplu.

 6. Exista experienta anterioara, turul 2 al alegerilor prezidentiale, cand au votat 379.116 si altii au ramas pe afara.
  Anul acesta au votat 375219, deci capacitate de votare identica.
  Cum poti sa fii luat prin surprindere cand ai un precedent recent?
  Presupunem totusi ca toata lumea a fost luata prin surprindere. Nu se astepta nimeni ca oamenii sa iasa la vot (Desi dreptul trebuie garantat chiar daca nu e exercitat).
  Dar in ziua votului nu este o echipa la biroul electoral central care sta de veghe?
  Ce masuri au luat ei in ziua votului pentru a le garanta oamenilor dreptul la vot? S-au gandit sa mai duca cate o stampila in sectiile unde erau 10 cabine de vot si o singura stampila? Ce folos ca faci 100 de sectii daca nu le dai stampile?
  Deci, care e decizia pe care au luat-o (inclusiv doamna ambasador) in ziua votului ca macar un om in plus sa poata vota?

 7. Ca de obicei vina e a altora.

 8. Doar amicii pot comenta postul pe Facebook, de asta sunt 9 comentarii pupincuriste.
  Doamna ambasador se lauda cu 4 secții de votare la o comunitate care in 2015 era estimată la circa 40.000 de persoane (jumate corect inregistrati).

  Dacă o secție de votare cu 5 ștampile poate deservi circa 1500 de persoane (exagerat) cu 4 secții de votare doamna ambasador a decis să permită votul la maxim 15% dintre românii stabiliți în Olanda.

  Oare vreun jurnalist a contactat politică din Haga pt a recupera indicatiile / cererile formulate de consulat / ambasada?

 9. Singura solutie pentru un vot corect si evitarea scuzelor gretoase fata de (voit) proasta organizare , este votul electronic. Oare de ce acest subiect nu este de interes pentru cei care in mod repetat calca in picioare drepturile si demnitatea romanilor (BEC, Ministerul de externe)? Raspusuri posibile:
  – pescuitul in ape tulbur este inclusa in doctrina lor
  – alegatorii pe care se bazeaza nu le au cu IT-ul , avand o varsta inaintata precum si un nivel educationa sub medie

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.