G4Media.ro

Alpinistul Zsolt Torok a murit sâmbătă în Munţii Făgăraş. El escaladase cei…

Alpinistul Zsolt Torok a murit sâmbătă în Munţii Făgăraş. El escaladase cei mai înalți munți din lume

Alpinistul Zsolt Torok, care a dispărut în Munţii Făgăraş, a fost găsit mort sâmbătă, a declarat pentru Agerpres şeful Salvamont Sibiu, Adrian David.

„Alpinistul român în vârstă de 45 de ani a fost localizat în zona vârfului Negoiu şi se pare că este decedat. Se încearcă evacuarea pe calea aerului a acestuia şi în zonă sunt mai multe echipe salvamont care încearcă să ajungă la locul accidentului”, a afirmat Adrian David.

Alpinistul a fost căutat de echipe ale Salvamont Sibiu şi Argeş, de jandarmi sibieni şi argeşeni, dar şi de un elicopter al MAI.

Și ministrul de Interne, Mihai Fifor, a postat pe Facebook un mesaj de adio cu fotografia lui Zsolt Torok.

Printre performanțele sale se numără escaladarea celor mai periculoase piscuri din Alpi și expediția spre Nanga Parbat din Himalaya.

Vezi aici realizările alpine ale lui Zsolt Torok

Foto: Site-ul personal al lui Zsolt Torok

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

30 comentarii

  1. Daca ar durea prostia si ai țipa, cred ca te ai auzi pana la New York. Dar tu, cred ca te consideri deștept, ironic, etc. Ei bine, nu esti. Esti mult mai prost decat oricare pe care l ai considerat tu vreodată prost!

  2. Vreau sa i dau dreptate lui Ciprian…atata tot.

  3. Esti si prost, dar si ticalos. Nici macar la disparitia unui OM nu esti in stare sa-ti ascunzi prostia si marsavia.
    Zsolt Torok a fost un mare OM, dar si un mare roman, mai roman decat toti ticalosii ca tine. El a infipt drapelul Romaniei pe unul din piscurile cucerite de el in Himalaia . ODIHNEASCA-SE IN PACE !!!

  4. Cetățene, condoleanțe – că văd că ți-a murit creierul.

  5. Mare pacat ca nu te-a înghițit ma-ta. Lăsând faptul că omul asta a murit făcând ce i-a plăcut in toata viața asta de cacat , vi tu cu parabole ..

  6. Îți mulțumim, Zsolt Torok!
    Dumnezeu să te odihnească, acolo SUS, unde ție ți-a plăcut să fii!

  7. A murit un om, „D-zeu să-l odihnească!” sau ce se mai zice la astfel de ocazii, când simți nevoia să nu taci din gura. Dar poate se găsește vreun hipster mai afectat care să-mi explice și mie de ce ar trebui să-i facem statuie unui om care și-a găsit sfârșitul în urma unui hobby. Care e diferența dintre unul căruia îi place, spre exemplu, să arunce cârnați de Pleșcoi sub nas până crapă, și unul care se cațără pe munți până crapă? Cumva faptul că ăla cu cârnații nu înfige steagul în ei înainte să-i devoreze? Hobby-ul meu este să phoot femei măritate, oare dacă le tatuez cu drapelul României înseamnă că le phoot pentru țară? Dacă iau vreo boală incurabilă care mă va ucide, înseamnă că am murit pentru patrie? Aș deveni erou național? Tot respectul pentru un salvamontist care înfruntă muntele ca să salveze vieți, dar când o faci doar ca să îți hrănești orgoliul, ești doar un om care are un hobby și atât. Și nu are nici o legătură cu naționalitatea, să spui că o faci pentru țară e doar o aroganță proastă.

    • Nu i se face statuie! Tu poti sa ignori articolul si gata. Oamenii admira un om care s-a luptat cu limitele sale fizice si le-a depasit. Din soiul asta de oameni s-au ales cei care au scos omenirea din pesteri, nu dintr-aia care s-au culcat cu nevasta vecinului.
      Cand bagi in tine carnati de plescoi pana nu mai poti e acelasi lucru din punctul tau de vedere?
      Cat iti ia s-o pui cu o femeie maritata (care evident nu-i nevasta-ta)? Si cat dureaza efortul daca zici ca asta e marea ta reusita? Ai curaj sa-ti pui steagul pe ea?
      Daca taceai…

    • Desi comentariul tau nu se pretează unui raspuns serios o sa profit de ocazie pentru a iti oferi o alta perspectiva:
      Alpinismul este despre a descoperi limitele si de a le depasi. Multe din ele sunt mentale (probabil din modul in care scrii ai mult de lucrat aici).
      Depasirea fricilor, a starilor de foame si nesomn prelungite sunt exemple de performanta cu care oamenii au rezonat inca de la Epoca de Aur a alpinismului de la finalul secolului 19. Acestea au reprezentat varfuri ale capacității umane daca e sa ne gandim la partea materiala dar si idealuri de curaj si dedicare (atribute mai degraba ale spiritului). Daca tu gasesti vreo legatura intre cele scrise aici si mancatorul de carnati probabil ai un sistem de valori dat peste cap.
      De fapt frustrarea ta cred ca este ca asemenea valori sunt totuși apreciate si oamenii care le arata sunt regretati. Ceea ce probabil ca nu se va putea spune dupa trecerea ta in neființă. Nu poti sa rezonezi cu asemenea principii si sa fii atat de cinic si ironic(dar afisand comportamentul asta poti sa te simti bine cu tine ca ești „superior”).
      Asadar o viata anonima si neremarcabila iti doresc!

    • O perspectivă interesanta. Cred ca era vorba doar despre o disciplina a trupului, o virtute.

    • Inchide, dracu, robinetu’ ca-ti ies numai prostii…

    • Multe vorbe pentru nimic. Ai dreptul la propria opinie, oricum.

    • Pentru unii performanta suprema este escaladarea unei femei maritate, dupa care mananca carnati. Foarte putin pentru un OM, atat moral , cat si fizic.

    • @Inapasevedeinvers:
      Pari o sursa inepuizabila de umor involuntar, iti multumesc ca existi! Prima gluma la care am ras: „Tu poti sa ignori articolul si gata.” Bineinteles ca puteam ignora articolul, bineinteles ca imi puteai ignora comentariul. Te-ai prins?
      Dar capodopera la care mi-au trosnit falcile si mi-au sarit mucii pe ecran este cea in care ne spui ca un om pentru care muntele era totul a scos omenirea din pesteri. Serios?! Si unde a dus omenirea aia, la campie, sa se apuce de agricultura?!
      La curiozitati ti-as putea raspunde pe privat, sunt prea personale, dar mai intai trebuie sa ma asigur cu nu fac vreo gafa. Trimite-mi, deci pe robinet4x4@gmail.com ori dovada ca nu esti casatorit, ori o poza cu sotia ta ca sa ma asigur ca nu o cunosc 😉
      @Victor:
      Hai sa iti ofer si eu o perspectiva, daca tot ai fost atat de dragut si nu m-ai ignorat ca orice om inteligent: Sistemul meu de valori este ok pentru ca in sistemul meu de valori moartea unui alpinist este la fel de dureroasa ca si moartea unui mancator de carnati, a unui biciclist, a unui surfer… a unui om, pe scurt. Ceea ce nu realizezi tu este ca asa cum tu ai un hobby care pentru tine este TOTUL (ex: alpinismul sau oricare ramura a lui), alti oameni au alte hobbyuri diferite de al tau, dar care pentru ei inseamna totul. Hobbyurile sunt subiective: ceea ce pentru tine este totul – pentru altii nu inseamna nimic si invers. Chiar exista oameni care se pregatesc intens ca sa castige concursuri de mancat carnati. Faptul ca in capul tau hobbyul tau este mai nobil decat al lor e doar subiectivism si aroganta. Ai perceput ca pe un atac la propria-ti persoana un pamflet evident (reusit sau nu, iarasi este subiectiv) la adresa unui sport (hobby, pasiune – cu care te identifici) si ai atacat ca o hiena, la persoana. Bineinteles ca mi se rupe, nu te cunosc si nu ma intereseaza parerea ta. Dar cam ce spune asta despre mentalul si spiritul tau indelung antrenat in cel mai nobil mod cu putinta?! Si in incheiere o glumita spontana care mie imi stoarce un zambet: „Cine iubeste mai mult muntele: unul care merge si el la un gratar (cu carnati) si nu lasa in urma lui nici un semn ca a trecut pe acolo, sau un alpinist care infige piroane si pioleti in munte ca sa se catere pe el? „

    • Cam ai dreptate, robinete. Ba eu mai si plusez, nu doar ca nu trebuie sa-i ridicam statuie (desi ii putem admira performantele, nu e de ici de colo sa urci muntii in conditii extreme), dar putem sa il si judecam putin, hobby-urile astea extreme care iti pot lasa familia fara un membru nu sint foarte de laudat. Daca esti singur, ti-au murit parintii si nu mai are cine sa te plinga, e treba ta. Dar sa faci practici un hobby periculos cind esti cap de familie miroase a inconstienta sau nepasare. Zic si eu.

    • @Lu:
      Lu, o fi mult, o fi putin, Dumnezeu stie… Dar mai depinde si de cat de multa femeie este de escaladat si de cate proteine au carnatul. Esti grasa?

    • Logoreea ta bolnavicioasa dezvaluie doar frustrarile unui om a carui inteligenta a deraiat serios. A reduce la un hobby alpinismul, un sport pe care doar cei dotati cu curaj si inteligenta extreme pot sa-l practice, este penibil. Cat despre hobby-ul cu care te lauzi, fiecare se lauda cu ceea ce crede sau ar vrea sa fie in stare. Daca ai avea simtul ridicolului cat de cat dezvoltat, te-ai opri din consideratiile tale cinice care ar putea sa intereseze mai degraba un psihiatru decat oameni cu o scara a valorilor bine structurata.

    • @robinet4x4 – nu as fi continuat discutia dar din raspunsul tau pare ca esti dispus totusi sa incerci sa traiesti fara mantia de cinism. Ea te ajuta sa te simti mai bine cu tine zi de zi. Dar stii si tu ca atunci cand o dai jos din cand in cand si ramai gol – te simti nesigur cu tine si ca nu esti suficient pentru lumea asta si continui zi dupa zi sa iti ascunzi emotiile si idealurile intr-o mediocritate absurda in care cinismul te ajuta sa fii „putin mai..” decat masa amorfa din jurul rau.
      Reușești sa identifici perspective usor alterate in care un alpinist este la fel ca un mancator de carnati. Perspective valide e drept dar identificarea lor spune mai mult despre tine decat despre subiectul analizat. Faptul ca incerci sa deturnezi reactiile normale de regret si durere la indiferență arata ca tu te simti mai bine in aceasta stare de nepasare.
      Dupa cum observi am încetat sa te mai jignesc pentru ca am realizat ca esti si tu un suflet rănit si ca de fapt potentialul de a fi un om bun este in tine si am incredere ca vei avea curajul sa accesezi din cand in când stari de vulnerabilitate care sa iti arate ca lumea nu e chiar atat de rea. O zi frumoasă!

    • Mai robinet, maculezi aspiratia umana, si cum singurul care te-a inteles si-a plusat e un postac florin pe care noi il stim, inseamna ca tot asta esti si tu, ca postacii se sustin unii pe altii intotdeauna.
      PS. Cat despre opinii, Caragiale spune ca ele sunt libere, dar nu si obligatorii, asadar ai pierdut momentul de-a straluci prin tacere.

    • Gabriela, daca cineva e de alta parere e numaidecit postac ? In locul argumentelor crezi ca sint mai potrivite insultele ? Si nu orice postac, unul pe care, vezi-doamne, il stim ! Pe mine ma stii de postac, Gabriela ? Cum, din moment ce nu ma stiu nici macar eu ? Daca veneam in siajul parerii voastre eram bun, daca am spus altceva sint postac ? Pot spune si eu despre tine acelasi lucru, fara sa te cunosc, fara sa ne fi intilnit de sute de ori pe forumuri cu opinii evident partizane ? Mai pune-ti mintea si obrazul la treaba, Gabriela, inainte sa emiti neadevaruri, ca sa fiu elegant.

    • @ Inapasevedeinvers, Victor, Lu ș.a.
      Nu-l blamați pe robinet4x4, că este și el om. Și își datorează existența unuia care, avînd același hobby, a întîlnit-o pe mămica lui.

    • @ robinet 0 x 0

      „Umanitatea” a ajuns unde este acum pt ca genele unora ca tine se multiplica de N ori mai repede decat genele unuia ca Zsolt.

      Ca sa-ti vezi urmasii, e suficient sa te uiti la filmul IDIOCRACY. (E in film-avertisment si pt restul # kondensatorilor)

      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Idiocracy

      The film tells the story of Joe Bauers (Wilson), an American soldier who takes part in a classified military human hibernation experiment,

      only to accidentally awaken 500 years later

      in a dystopian society where mankind has embraced

      anti-intellectualism

      and commercialism has run rampant,

      and which is devoid of intellectual curiosity,

      social responsibility, mmand coherent notions of justice and human rights.

  8. As fi vrut sa-mi fie frate mai mare, sa ma ia cu el peste tot. Lumea se vede cu totul altfel de acolo de sus, de pe munte.
    Odihneasca in pace, mult frumos a întîlnit.

  9. totusi, muntii fagaras nu sunt ca o alee prin parc. E de-ajuns ca o piatra din poteca sa alunece sub talpa piciorului si timpul prezent devine trecut. Nu mai conteaza nicio cocotare externa.

    • ce, crezi ca nu stia? pur si simplu a avut ghinion. probabil si un pic de neatenie, oboseala (si probabil ca in cazul asta nu mai vorbim doar de ghinion). sincer, sa pleci singur pe munte e cam nebunie. indiferent de munte si de cat de bun esti.

  10. Sa te odihnești on pace, Zsolt!
    Sunt singur intr un refugiu din Făgăraș si am ramas fara cuvinte cand am citit.
    Nu are sens sa comentez ce a scris cel cu cârnații.
    Insa ma bucur ca am identificat cine e Victor dupa textul scris.

    La nici un an dupa Nushu, e prea mult…

    • Ma zdrobit stirea cand ma citit ficamea stirea, nu ma venit sa cred….. De Ce, un om deosebit a fost, lam cunoscut personal…., Drum lin sus sus unde tia placut mereu….

  11. Nu au specificat mai nimic. Nu prea cred in accident! Autorul articolului nu descrie pozitia unde a cazut, nici de o ancheta, nici nu au verificat echipamentul etc etc…. Cred ca a fost ajutat sa cada…. Mult respect pt alpinisti român!

  12. Robinet de un tol
    Multumesc pentru faptul ca mi-ai acordat un spatiu atat de larg din capacitatea ta atat de limitata de robinet de un tol (25,4mm pentru necunoscatori, ceea ce nu-i cine stie ce).
    Ca sa intelegi figura de stil: daca nu ar fi fost inca din epoca locuirii in pesteri, oameni care sa-si invinga limitele si sa razbata si peste munti tu ai fi ramas in pestera si eventual ti-ai fi trecut in palmarres si caprele – daca nu cumva ti-ar fi spart capul unul cu ghoaga mai marede un tol.
    Te felicit de asemenea ca te-ai putut abtine si doar ti-au sarit mucii pe tastatura – puteai sa te scapi pe tine la calibrul asta – dar umorul meu nu e involuntar. Ramai pe frecventa cu viorica si vei fi rasplatit.