G4Media.ro

Alina Gorghiu, vizite exotice în Brazilia și Japonia pe urmele președintelui Iohannis.…

Alina Gorghiu, vizite exotice în Brazilia și Japonia pe urmele președintelui Iohannis. Delegații mari cu șefii Justiției, plus șeful Rezervelor de Stat, Georgian Pop

Alina Gorghiu, ministra Justiției, s-a remarcat în ultimele luni prin vizite externe de lungă durată, unele dintre ele în destinații exotice. Din decembrie și până acum, Gorghiu (PNL) a făcut vizite în SUA la ONU, Japonia, Italia și Brazilia. Vizita în Brazilia nu a fost comunicată oficial de minister, dar anunțuri ale oficialilor brazilieni arată că ministra și suita sa au fost atât în capitala Brasilia, cât și în statul Sao Paolo.

G4Media a transmis încă de săptămâna trecută întrebări către Ministerul Justiției legate de durata, agenda și costurile vizitelor, dar nu a primit nici un răspuns până la ora publicării articolului. Contactată de G4Media, ministra Gorghiu a refuzat să răspundă la întrebări și a spus că va furniza datele într-un comunicat de presă. UPDATE: Ministerul Justiției a dat un comunicat de presă. Vezi comunicatul integral la finalul articolului.

Vizita în Brazilia

Primele detalii despre vizita în Brazilia au fost date de Ministerul Justiției din Brazilia, Ricardo Lewandowski, într-un comunicat oficial din 10 aprilie. El a anunțat că s-a întâlnit cu ministra Alina Gorghiu și au discutat despre cooperarea judiciară. Oficialul brazilian nu a anunțat semnarea vreunui document oficial.

Ulterior, pe 11 aprilie, Felicio Ramuth, viceguvernatorul statului Sao Paolo, a spus într-o postare pe Facebook din 11 aprilie că a primit în vizită o delegație oficială din România formată din ministra Alina Gorghiu, șefa Curții Supreme – Corina Corbu, președintele Administrației Rezervelor de Stat – Georgian Pop și ambasadoare Monica Mihaela Stirbu.

Singura comunicare oficială din România până la ora publicării acestui articol a venit de la Parchetul General. Un comunicat de presă de luni, 15 aprilie, arată că procurorul general Alex Florența a făcut parte dintr-o delegație de lucru în Brazilia în perioada 8 – 12 aprilie. E vorba deci despre o vizită de o săptămână în Brazilia. Comunicatul arată că Florența a discutat cu procurorul general al statului Sao Paolo – Inês Maria dos Santos Coimbra, și cu procurorul general al Braziliei – Paulo Gustavo Gonet Branco, despre criminalitatea organizată transnațională. Florența a participat și la întrevederea cu secretarul general pentru Politica Națională a Drogurilor. El menționează că din delegație au făcut parte ministra Alina Gorghiu, președinta Înaltei Curți – Corina Corbu, secretarul general adjunct al Ministerului Justiției – Cătălin Oțel și ambasadoarea Monica Știrbu, dar nu îl menționează pe șeful Rezervelor Naționale, Georgian Pop.

Reamintim că și președintele Klaus Iohannis a făcut în aprilie 2023 o vizită în Brazilia, unde a petrecut alături de soția sa, Carmen Iohannis, mai multe zile fără întâlniri pe agenda oficială. Pe lângă o întâlnire cu președintele Lula da Silva, el a mai avut întâlniri doar cu oficiali de rang secund – viceprimarul și viceguvernatorul din Rio de Janeiro.

Vizita în Japonia

O altă vizită exotică a fost în Japonia, în luna februarie. La acel moment, Ministerul Justiției a anunțat printr-un comunicat că ”Ministra justiției, Alina-Ștefania Gorghiu și omologul japonez, Ryuji Koizumi, au semnat prima declarație de cooperare între Ministerele justiției din România și Japonia în domeniul justiției de la stabilirea Parteneriatului Strategic între România și Japonia. România este prima țară din Uniunea Europeană cu care Japonia semnează o astfel de Declarație și a 11-a din lume”.

Și președintele Klaus Iohannis a vizitat Japonia în martie 2023 împreună cu soția sa, Carmen Iohannis.

Publicitate electorală

Vizita în SUA

Ministra Alina Gorghiu a petrecut în decembrie 2023 o săptămână și în SUA, unde a participat la cea de-a zecea sesiune a Conferinței Statelor Părți la Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției (UNCAC).

În perioada 11 – 15 decembrie 2023 ea a fost în SUA cu o delegație din care au făcut parte și procurorul general al României, Alex Florin Florența și reprezentanți ai Direcției Naționale Anticorupție, ai Agenției Naționale de Integritate, ai Ministerului Afacerilor Externe și ai Direcției Generale Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

În marja conferinței, ministra justiției a avut întrevederi bilaterale cu ministrul justiției din Republica Italiană, Carlo Nordio, cu ministra justiției din Republica Moldova, Veronica Mihailov-Moraru, cu președintele GRECO (Grupul Statelor Împotriva Corupției), Marin Mrčela, cu ministrul adjunct de justiție din Bulgaria, Georgi Nikolov, cu omoloaga portugheză, Catarina Sarmento e Castro, cu ministrul de justiție din Nigeria, Lateef Fagbemi, cu omologul ucrainean, Denys Maliuska, dar și cu președintele Conferinței Statelor Părți la Convenția ONU împotriva Corupției, Richard Nephew, potrivit unui comunicat al MJ.

UPDATE: Comunicatul oficial al Ministerului Justiției despre vizita din Brazilia:

Declarația de cooperare între Ministerele Justiției din România și Republica Federativă Brazilia, semnată la Brazilia de miniștrii Alina Gorghiu și Ricardo Lewandowski

Ministra justiției, Alina-Ștefania Gorghiu și omologul său brazilian, Ricardo Lewandowski, au semnat, în data de 11 aprilie a.c., declarația de cooperare între Ministerele Justiției din România și Brazilia în domeniul justiției.

Documentul a fost semnat în cadrul vizitei pe care ministra Alina Gorghiu a efectuat-o în perioada 8-12 aprilie, în Republica Federativă Brazilia și are ca obiectiv intensificarea cooperării judiciare bilaterale între cele două state, cu precădere în sfera combaterii criminalității organizate, în sfera cooperării sistemelor penitenciare, în sfera materiei penale, a dezvoltării și formării profesionale a propriului personal, precum și pentru promovarea drepturilor omului.

La semnarea Declarației, ministra justiției, Alina-Ștefania Gorghiu, a declarat următoarele: „Sistemul judiciar românesc este reprezentat astăzi în Brazilia la cel mai înalt nivel. Este un mesaj clar că vom acționa în sensul Declarației comune privind dezvoltarea relațiilor bilaterale, semnată anul trecut de președinții României și Braziliei. Declarația semnată azi în domeniul justiției aduce mai aproape sistemele judiciare din România și Brazilia în lupta pentru combaterea traficului de droguri. În acest sens, într-o primă etapă, vom organiza întrevederi între experții din Ministerele Justiției ale celor două state.”

Documentul va facilita schimburile de bune practici între cele două sisteme judiciare, România și Brazilia având încheiat un Tratat pentru Extrădare încă din 2003 și un Tratat privind asistența judiciară reciprocă în materie penală, ratificat de statul brazilian în 2023. În sensul implementării declarației, se vor organiza grupuri de lucru comune pe temele de interes comun și se vor redacta informări periodice.

Cei doi miniștri au discutat inclusiv despre fenomenul fugarilor. Cele două părți au asigurat că buna colaborarea româno-braziliană în materie penală și a extrădării va continua. O bună coordonare judiciară internațională permite transmiterea rapidă a informațiilor, a resurselor și expertizei. Acestea contribuie inclusiv la eficientizarea cooperării în vederea extrădării „fugarilor”. Astfel, transmitem un mesaj clar organizațiilor criminale: nu există „adăposturi” sigure pentru fugari și activități ilicite.

Ministra justiției, Alina-Ștefania Gorghiu, a avut, de asemenea, o întrevedere și cu Vice-guvernatorul statului Sao Paulo, Felicio Ramuth, cetățean brazilian cu origini române. Cu această ocazie, ministra justiției a înmânat vice-guvernatorului brazilian certificatele de naștere ale bunicilor săi români, născuți în județul Suceava, precum și actele necesare pentru redobândirea cetățeniei române. În acest context, Felicio Ramuth și-a exprimat intenția de a-și depune actele pentru redobândirea cetățeniei române.

Cei doi oficiali au discutat inclusiv despre contribuția diasporei române la dezvoltarea economică și culturală a Braziliei. Aproape 200 de mii de români trăiesc astăzi în Brazilia, iar o mare parte dintre aceștia sunt în Sao Paulo. De aceea, este foarte importantă deschiderea noului Consulat General al României de la Sao Paulo. Cele două părți au agreat, totodată, continuarea discuțiilor în vederea aprofundării cooperării bilaterale în domeniul IT și al digitalizării.

Totodată, ministra justiției a avut discuții și cu membri ai comunității românești din Republica Federativă Brazilia. În cadrul întrevederii, s-au abordat subiecte precum înființarea noului Consulat General de la Sao Paulo, dar și drepturile românilor din Brazilia și proiectele susținute de aceștia.

Delegația română a avut întrevederi și cu președintele Curții Supreme a Republicii Federative Brazilia, Luis Roberto Barroso. Partea română a subliniat potențialul extinderii cooperării și în domeniul digitalizării. Temele abordate au inclus: cooperarea în domeniul digitalizării, schimburi de bune practici pentru degrevarea instanțelor, măsurile implementate în ambele state pentru combaterea crimei organizate.

La întrevederea cu Secretarul General pentru Politica Națională a Drogurilor, Marta Rodriguez de Assis Machado, delegația a cerut un schimb de experiență în domeniul combaterii traficului de droguri. Brazilia are o strategie națională referitoare la drepturile femeilor în politica privind drogurile. Mai exact, facilitarea accesului femeilor la servicii medicale specifice. Este important ca perspectiva femeilor să fie incorporată în toate măsurile noastre, inclusiv în lupta împotriva drogurilor.

Partea română a fost reprezentată la cel mai înalt nivel, din delegația română făcând parte președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, doamna Corina Alina Corbu, Procurorul general al României, Alex Florin Florența, secretarul general adjunct al Ministerului Justiției, Cătălin Oțel, Ambasadoarea României în Republica Federativă Brazilia, E.S. Monica Știrbu.

Oficialii au participat, de asemenea, la Aniversarea a 35 de ani de la înființarea Tribunalului Superior de Justiție Brazilian și la Seminarul Internațional, organizat cu aceeași ocazie. În marja acestor evenimente, membrii delegației au avut întrevederi cu omologii lor, precum Procurorul General al Republicii Federative Brazilia, Paulo Gustavo Gonet Branco sau președintele Curții de Justiție din Sao Paulo, Fernando Antonio Torres Garcia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

 1. Platiti-va taxele si impozitele si nu mai comentati atata.

 2. Ce treaba avem noi?
  Sigur sunt pe banii lor
  Noi trebuie sa muncim…

  • Sigur, noi muncim, nu gândim. Și dacă gândim, ne exprimăm compasiunea pentru neplăcerile produse de fusul orar și de călătoria luuungă.

 3. Păi cum altfel? Doar infractorii să se plimbe?
  Obs. Știu toți că nu vor da socoteală și nu vor păți nimic. Profitori cu tupeu.

 4. Au primit si cadouri ? Catuse made in Japan/Brazil/ etc ?
  Stie ca nu mai prinde nimic , ramane cu amintirile ! Binenteles cu banul de la contribuabil chelit /cheltuit cu folos personal !