G4Media.ro

Alina Gorghiu: Trebuie să ne ridicăm la standardele internaţionale şi atunci când…

sursa foto: captura Facebook

Alina Gorghiu: Trebuie să ne ridicăm la standardele internaţionale şi atunci când vine vorba de egalitatea economică de gen. Soluţia este simplă, mai multe femei pe piaţa muncii prin bugetare de gen

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a afirmat, miercuri, că existenţa mai multor femei pe piaţa muncii, prin bugetare de gen, ar conduce la creştere economică, iar Guvernul trebuie să prioritizeze politicile care sprijină femeile în câmpul muncii.

„Auzim, zilele acestea în spaţiul public, vorbindu-se, în principal, despre creşterea pensiilor şi a salariului minim, despre criza energetică şi cum afectează aceasta consumatorii casnici, despre creşterea preţurilor de consum pentru populaţie. Dar, se discută mai puţin despre mediul de afaceri, despre faptul că, abia ieşită din criza sanitară, economia traversează o perioadă de creştere a inflaţiei, cu dobânzi şi costuri de producţie în creştere, despre criza de forţă de muncă, despre modul în care companiile sunt afectate de criza energetică. Se vorbeşte prea puţin despre dificultăţile prin care treceţi dumneavoastră şi tot puţin se vorbeşte, din păcate, despre performanţele dumneavoastră, deşi ele sunt esenţiale pentru evoluţia economiei naţionale”, a spus Gorghiu, la Gala „Topul Naţional al Firmelor”, citată de Agerpres.

Potrivit senatorului liberal, pentru a adera la OCDE, România trebuie să îndeplinească standardele internaţionale şi în ceea ce priveşte egalitatea economică de gen.

„Am primit recent vestea ridicării MCV, parcurgem acum paşii necesari pentru aderarea la OCDE şi mergem şi către Schengen. Dar, pentru OCDE, trebuie să ne ridicăm la standardele internaţionale şi atunci când vine vorba de egalitatea economică de gen. Ca şi noi, multe state OCDE se confruntă cu o scădere a forţei de muncă, un rezultat al îmbătrânirii populaţiei şi ratei scăzute de fertilitate. Soluţia este simplă: mai multe femei pe piaţa muncii prin bugetare de gen. Asta înseamnă o creştere cu 5,7% a PIB per capita şi de 6% a productivităţii companiilor în majoritatea statelor OCDE. Reducerea inegalităţii economice de gen în România nu se va realiza automat. Trebuie acţionat pe mai multe fronturi. Pe de o parte, firmele trebuie să ia măsuri, dar şi Guvernul trebuie să prioritizeze politicile care sprijină femeile în câmpul muncii”, a adăugat Alina Gorghiu, conform Agerpres.

Ea consideră că nu este întâmplător faptul că Guvernul Ciucă a lansat, în acest an, programul de finanţare nerambursabilă pentru femei antreprenor, ce se va desfăşura pe durata a cinci ani, cu un buget total de un miliard de lei. Se estimează că vor fi ajutate 5.000 de femei antreprenor.

„În Parlament, avem discuţii şi proiecte de lege pe circuit pentru a introduce cotele de gen în legislaţia electorală, dar şi de la nivel european, au venit recent veşti bune. După 10 ani de amânări, Parlamentul European a adoptat Directiva ‘Femeile în consiliile de administraţie’. Se va garanta că cel puţin 40% din posturile de administrator neexecutiv sau 33% din toate posturile de administrator sunt ocupate de femei. Directiva se aplică în companiile listate cu peste 250 de angajaţi şi vrea să rezolve problema subreprezentării femeilor până în iunie 2026. Prin urmare, ştim unde suntem, ştim ce avem de făcut. De noi depinde să ne îndreptăm în direcţia cea bună”, a mai transmis preşedintele interimar al Senatului.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

27 comentarii

 1. Cu asa discurs are un loc in USR

 2. Continuati asa ca o sa ajungeti sub groapa de gunoi

 3. Tu esti acrrrobathhaa de gen. Alta clasa.

 4. Mai bine vă ocupaţi să asiguraţi condiţii pentru egalitatea de şanse care şchioapătă rău de tot în România! Şi mă refer la egalitatea de şanse în toate privinţele, nu doar în ce priveşte genul.

  Când ai asigurate egalitatea de şanse şi justiţia socială, cotele de gen nu-şi mai au rostul. Dar când nu ai nici măcar egalitatea de şanse asigurată, să introduci cotele de gen înseamnă să te ajunzi şi mai rău în mocirlă.

  Am rămas tot la opinici şi umblăm rupţi în fund, dar vrem să ne punem tichie de mărgăritar…

  • Sper ca vorbesti de egalitatea de tratament, care nu-i chiar tot aia cu cea de sanse!

   Oricum, femeia e la concursul de gargara, etapa „Cream realitate prin lege si speram sa tina un pic” 🤦

  • Bine spus. Dar doamna Alina se grabeste cu spiciul asta ca sa nu iasa cealta, dona Gabi, si sa-i sufle subiectul. La noi, femeile sunt fie mai incisive spre agresive decat barbatii, fie sunt reduse la tacere si marginalizate. Daca lumea o sa voteze in 24 cu mai multa emotie decat ratiune, nici nu vom mai auzi de un rol al femeilor in societate altul decat de cel de mame.

 5. Iar la povestea cu cotele de gen… Să vezi cum bărbaţii care se simt femei (genul fluid sau cum s-o fi numind) vor intra în cotele pentru femei :)))
  Chiar, cotele de gen din legea electorală cum vor ţine pasul cu definiţiile tot mai schimătoare ale genului? Queer, trans, fluid vor intra la cotele de femei sau la cotele de bărbaţi? Sau legea electorală tot retrogradă va rămâne în sensul că a fi barbat şi a fi femeie tot de datul natural ţine (adică de sex) şi nu de voinţa individuală/constructul social?
  Îşi dă seama cineva cât ne complicăm viaţa în condiţiile în care sunt deja probleme uriaşe la orizont? Ex. schimbări climatice, ascensiunea Chinei, riscurile de securitate, robotizare şi inteligenţă artificială.

 6. O REZOLVA SIMPLU. PARTIDUL ANGAJEAZA SI ROIURI DE LACUSTE DE GENUL OPUS.

 7. Rezolvat! Numarati Only Fans si similare la „femei in campul muncii” si aveti egalitate la angajari!

  Cota de 40% femei si in constructii si la carat gunoaie si in mina si pe nave comerciale si tiriste (la volan nu in parcare) si in armata (si la razboi) si in exploatare forestiera.

  Ce masuri ia Gorghiu sa combata subreprezentarea barbatilor pe TicToc, Insta si Only Fans?

  • Lasa ma, ca bărbații sunt TOP la violente de tot felul, sunteți ok. Si la razboaie…voi va jucați de-a soldații de cand sunteți mici, pare ca asta vreți, nu?

  • @Cineva
   Misandro[!], culmea-i că mulți bărbați sunt ” TOP ” la dorința de a se transforma-n femei, ca să poată și gurile lor să mănânce ceva.
   Tot pe only fans, cu siguranță.🤫

  • Lasa ma, mai bine sa iei banii fraierilor pe onlyfans decat sa omori oameni in războaie, sau pe strada, sau sa faci trafic de persoane, sau de droguri, and the list goes on. Dar na, pentru unii ca tine sa iti arăți tzatzele e decăderea suprema, nu?

 8. „egalitate economica de gen” , „bugetare de gen” …in ce limba vorbeste cucoana asta, bai frate, ca eu nu inteleg nimic ! Zici ca sunt termeni din „Nou Vorba” , iar astia fac reeducare cu noi ca in distopiile lui Orwell.

 9. 👏!

 10. o imita pe firea 🤣

 11. Nu o sa fie egalitate de gen prea curând, atata timp cat bărbații continua sa faca copii si sa participe cu 10% din timp si efort la cresterea lor. Tatii sa isi asume. Nu poti sa nu vezi cu ochii tai ca exista doar mame care se sacrifica pentru copiii lor, niciodată un tata. Nu o sa vezi un bărbat care renunță la nu stiu ce job sau cariera sau educație fiindcă are un copil. Asa ca pana nu se schimba mentalitatea multor oameni, bărbati si femei, o sa fie foarte greu sa ai egalitate. Cati dintre marii inventatori, oameni de afaceri, bogați, etc. ar fi ajuns acolo daca ar fi avut de crescut copii, sarcina, naștere, interzis la educație superioara, interzis la munca, n piedici, cum au avut femeile pana de curând si cum au in continuare in unele tari?

  • Tu ești împotriva progresului omenirii.
   Dacă toți cei enunțați de tine: ” inventatori, oameni de afaceri, bogați, etc ” s-ar fi îngrijit de nașterea, creșterea și educația copiilor, omenirea ar fi rămas în loc. De ce? Pentru că toți erau bărbați, iar virtuțile acestora erau de neînlocuit.🤐

  • Sunt împotriva faptului ca doar o jumătate a omenirii e libera sa asigure progresul omenirii, pe cand cealaltă jumătate pe langa faptul ca na, are sarcina si naștere, este ținută apoi prizoniera in zona casnica, fara sa aiba prea multe sanse sa inventeze, sa devina bogata, etc.

  • N-ai înțeles nimic. Nu-i de mirare.
   Dacă acei bărbați, în special ” marii inventatori „n-ar fi fost degrevați de ceea ce tu numești activități casnice, nu ar mai fi inventat nimeni nimic.
   Dar nimic!
   Pentru că femeile nu ar fi fost capabile de asemenea performanțe. Scurt.

  • @ Cineva
   Cele 90 % dintre femei care se sacrifica pentru copii o fac fiindca asa simt. Au sentimente materne care sunt mai putenice decat sentimentele paterne.
   Nu incercati sa le impuneti sa mearga la serviciu si sa renunte la apropierea fata de copii fiindca le veti face nefericite.
   Oricat se straduiesc unii sa faca o societate organizata impotriva firii omenesti nu vor reusi.
   Societatea comunista a incercat sa creeze in om “de tip nou” dar nu a reusit.
   Asa va fi si cu toate prostiile acestea cu genul, cu deviatiile sexuale etc.
   Vor rezista cele care sunt in acord cu firea omeneasca. Celelalte vor fi percepute ca discriminare si mai devreme sau mai tarziu vor fi eliminate, poate chiar cu violenta.
   Creati egalitate de sansa pentru oricine, indiferent de gen, orientare sexuala, rasa, religie etc. si lucrurile se regleaza. Nu e nevoie de “discriminări pozitive”.

 12. Unde esti tu Tepes Doamne ! Auziti …bugetare de gen !!!? Cand o sa vedeti ca o banca sau o multinationala isi face bugetul pe egalitate de gen !!? Never. Pe baza de competenta si realitati economice se fac bugetele. Doamna asta ar trebui sa dispara din parlament. Adica sa isi dea demisia.

 13. Lehamite, cand o aud vorbind vorbe goale pe marea liberala Alinuta…
  Alinuto, NU „egalitatea de gen” e problema Romaniei cand vorbim depsre femei sau barbati, ci LIPSA de COMPETENTA, lipsa MERITOCRATIEI in ocuparea posturilor in functiile cele mai bine platite in statul roman!
  Cand voi, la guvernare, numiti tot soiul de botoase incompetente in Consiliile de Adminsitratie ale Companiilor banoase, cum vii tu acum sa ceri egalitate de gen la firmele private, ce EXEMPLU da Statul roman pe mosia lui?!
  S….r!!!

 14. Se va rezolva ușor, doar aproape fiecare ”politician” are cel puțin o amantă.

 15. sa nu fiu carcotas si sa cer durata de pensie proportionala cu ce a platit fiecare