G4Media.ro

Alina Gorghiu susține că reexaminarea legii avertizorilor de integritate ”conform exigențelor UE”…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Alina Gorghiu susține că reexaminarea legii avertizorilor de integritate ”conform exigențelor UE” este o ”prioritate”/ PNL a susținut amendamentele Laurei Vicol de la PSD, care a schimbat complet forma proiectului aprobat de UE

Reexaminarea legii avertizorilor de integritate este una dintre priorităţile acestei legislaturi, Comisia juridică având termen pentru aviz şi raport finalul lunii august, a declarat, marţi, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.

 • De precizat este că membrii Comisiei Juridice din Camera Deputaților au aprobat aproape integral amendamentele propuse de social-democrata Laura Vicol, la proiectul de lege privind avertizorii de integritate. Amendamentele schimbau complet forma proiectului susținut de UE, iar acest lucru s-a întâmplat cu girul parlamentarilor PNL, PSD și UDMR în ciuda tuturor recomandărilor și avertizărilor venite din partea experților juridici și funcționarilor din Ministerul de Justiție, dar și de la Bruxelles. Detalii, aici. 
 • Președintele Klaus Iohannis a întors legea în Parlament la finalul lunii iulie, spunând că România riscă declanșarea unei proceduri de infringement, cât și cel al activării mecanismului de condiționalitate a fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept. Detalii, aici. 

„Este una dintre priorităţile acestei legislaturi să rezolvăm cererea de reexaminare venită de la preşedinte pe legea care transpune Directiva (europeană) privind avertizorii de integritate. Comisia juridică are termen finalul lunii august, pentru aviz şi raport. Le vom primi la plen şi sper că şedinţa din 1 septembrie va avea pe ordinea de zi punctul cu avertizorii şi vom reuşi să găsim o formă conform exigenţelor pe care Comisia Europeană le are, pe care raportul de ţară pe Justiţie le impune legislaţiei în domeniu. Suntem într-un dialog constant şi cu Ministerul Justiţiei şi cu experţii în domeniu şi vom găsi formula potrivită”, a precizat Gorghiu, după şedinţa Biroului permanent a Senatului.

Ea a asigurat că nu vor fi probleme pentru adoptarea acestei legi în Senat, într-o formă care să corespundă exigenţelor europene.

„Se vor discuta (posibile amendamente ale liberalilor – n.r.), daţi-mi voie să nu pun eu carul înaintea boilor, să las Comisia juridică să analizeze cererea de reexaminare venită de la preşedinte. Pot să vă asigur că nu vor fi probleme pentru adoptarea acestei legi în Senat. Va fi o formă care să corespundă exigenţelor şi va disipa, cred eu, controversele care au fost în spaţiul public”, a susţinut Alina Gorghiu.

La sfârşitul lunii iulie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind protecţia avertizorilor în interes public, pe motiv că unele dintre soluţiile legislative propuse se impun a fi reanalizate. Potrivit şefului statului, având în vedere că protecţia avertizorilor este o componentă importantă a prevenirii corupţiei, o transpunere necorespunzătoare a Directivei europene în domeniu implică riscul declanşării unei proceduri de infringement, cât şi cel al activării mecanismului de condiţionalitate a fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept.

sursa: Agerpres.ro

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Laura Viol

 2. PNL si PSD au incercat sa mai dea o lovitura justitiei dar au esuat si acum se prefac ca de fapt totul a fost o neintelegere

  sunt ca hotii prinsi care incearca sa spuna ca ei de fapt nu faceau nimic rau

 3. Doamna Alina Gheorgiu se price bine la manevre tactice. Să ne amintim de semnăturile așa zis false ale AUR când au depus moțiunea de cenzură. Au amânat-o până ce au fost alegerile în PNL. Nu s-a mai auzit nimic de semnături false!!! Nu trebuie uitată nici gargara cu Echipa Câștigătoare care a fost un FIASCO. Și altele. Acum se preface că ar vrea o lege europeană. Păi de ce nu au votat-o de la început. Sunt niște mincinoși deoarece interesele sunt mari. Recent Min. Agric. domnul Chesnoiu și-a dat demisia tocmai din cauza unor avertizori de integritate. PSD+PNL și UDMR fug de Integritate ca Dracul de tămâie.

 4. Faceti si desfaceți ca sa scrieți ceva in raportul de activitate.

 5. USR o zis ca legea îi prost făcută dar zmei de la PSD-PNL tot au votat amendamentele lui Laura Vicol(PSD) avocata interlopilor

 6. Uita de la o saptamana la alta ce fac. 😀

 7. Madam Gorghiu, voi mafiotii USL-isti va jucati cu focul, ziceti ca ei si faceti tot ca voi, niste golanii!
  Daca PSD, PNL si UDMR voteaza iar o ticalosie, mai mare sau mai mica, are grija Kovesi sa nu mai primeasca Romania fonduri europene, si atunci sa vezi scandal!

  • Madam @ABC

   finalul scris de mata, cu LCK este o prostie. Daca ai edit, mai bine sterge l. In rest e ok ce ai scris.

 8. Chiar sa fie adevarat ca blondele sunt proaste? 100%? Dumnezeule, TOATE??

 9. Băi fato..

 10. Cautati postare lui Antonel Tanase de la Forta Deptei ( fost pnl ) sa vedeti o analiza f buna despre cum uraste USL romania ! 😔

 11. Cautati postarea de pe FB lui Antonel Tanase de la Forta Deptei ( fost pnl ) sa vedeti o analiza f buna despre cum uraste USL romania !

 12. Putin ma intereseaza ce a aprobat UE cata vreme Constitutia nu ii atribuie niciun rol in alcatuirea legislatiei.

  Cum se spune la integralistii astia in germana? Ca vreau o tara ca afara, nu o tara dupa mintea ui Pantalaga.

 13. Cum a ajuns tarfoaica in Parlament ramane o Enigma de cercetat peste Secole …

 14. A lucrat tot USL-ul deodata, altfel nu-mi explic . Va dati seama cati Interlopi sunt printre noi … liberi si nestingheriti. Si nu merge nici inchisi … Sunt niste esecuri genetice pt. care exista putine solutii …

 15. Când scăpăm de centuristele din politică ? După sau înainte de plagiatori ?