G4Media.ro

Alina Gorghiu: 735 de fugari au fost aduși în România în 2023

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Alina Gorghiu: 735 de fugari au fost aduși în România în 2023

Autoritățile române au preluat din străinătate 1004 persoane condamnate anul trecut, dintre care 735 de fugari și 269 de deținuți transferați, a anunțat luni ministrul Justiției, Alina Gorghiu. Informația vine pe fondul fugii din România a mai multor condamnați celebri, care nici acum nu au fost aduși acasă, ultimul caz celebru fiind ex-primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

La începutul acestui an, în penitenciarele din România sunt 1893 de persoane aduse din străinătate, adică aproape 8% din totalul deținuților, potrivit oficialului.

”Este important să nu mai existe portițe pentru ca aceste persoane să fugă din România pentru a se sustrage de la răspunderea în fața legii. Blocarea fenomenului fugarilor va fi o prioritate strategică pentru 2024. Susținem toate măsurile necesare pentru ca sistemul de monitorizare prin brățările electronice să fie extins pentru monitorizarea persoanelor inculpate de săvârșirea unor infracțiuni (pentru care este dispusă una dintre măsurile control judiciar, control judiciar pe cauțiune sau arest la domiciliu)”, a declarat Gorghiu într-un comunicat.

Ea a anunțat un proiect legislativ care prevede că un fugar prins de autorități va suporta costurile readucerii in țară.

”Nu este corect ca acest efort financiar, multiplicat numai în anul 2023 la peste 1000 de cazuri, să revină contribuabililor onești. Fenomenul fugarilor va fi stopat”, a spus ea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...