G4Media.ro

Alimentele şi băuturile bogate în flavonoide, cum sunt fructele de pădure, ceaiul…

Sursa foto: Pixabay.com

Alimentele şi băuturile bogate în flavonoide, cum sunt fructele de pădure, ceaiul şi vinul roşu, pot reduce riscul de demenţă cu 28%, arată un studiu al Universității Queen din Belfast

Consumul mai multor alimente şi băuturi bogate în flavonoide, cum ar fi fructele de pădure, ceaiul şi vinul roşu, ar putea reduce riscul de demenţă cu 28%, sugerează un studiu, transmite News.ro.

Se preconizează că numărul persoanelor care trăiesc cu această boală la nivel mondial aproape se va tripla, ajungând la 153 de milioane până în 2050, ceea ce reprezintă o ameninţare din ce în ce mai mare la adresa sistemelor globale de sănătate şi asistenţă socială.

Vârsta şi genetica rămân cei mai importanţi factori de risc, însă experţii afirmă că aproape jumătate din cazuri ar putea fi prevenite sau întârziate şi există tot mai multe dovezi că dieta ar putea juca un rol în riscul de a dezvolta boala.

Creşterea consumului de alimente şi băuturi bogate în flavonoide ar putea contribui la reducerea riscului de demenţă cu mai mult de un sfert, sugerează cercetările conduse de Universitatea Queen din Belfast.

Academicienii au declarat că flavonoidele, care se găsesc în principal în alimentele pe bază de plante, au o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăţi antioxidante, antiinflamatorii şi anticancerigene. Acestea au fost, de asemenea, legate de un risc redus de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, precum şi de îmbunătăţirea funcţiei cognitive.

Constatările au fost publicate în revista JAMA Network Open.

„Prevalenţa la nivel mondial a demenţei continuă să crească rapid. În acest studiu de cohortă bazat pe populaţie, am analizat datele dietetice de la peste 120.000 de adulţi cu vârste cuprinse între 40 şi 70 de ani din UK Biobank”, a declarat cercetătorul principal al studiului, prof. Aedin Cassidy.

„Consumarea a şase porţii suplimentare de alimente bogate în flavonoide pe zi, în special fructe de pădure, ceai şi vin roşu, a fost asociată cu un risc cu 28% mai mic de demenţă, arată constatările noastre. Acestea au fost cele mai notabile la persoanele cu un risc genetic ridicat, precum şi la cele cu simptome de depresie.”

Primul autor al studiului, dr. Amy Jennings, de asemenea de la Queen’s, a declarat că rezultatele sugerează că luarea unei măsuri simple, cum ar fi creşterea consumului zilnic de alimente bogate în flavonoide, poate reduce riscul de demenţă, în special la persoanele cu risc ridicat.

„În prezent, nu există niciun tratament eficient pentru această boală, astfel încât intervenţiile preventive pentru îmbunătăţirea sănătăţii şi a calităţii vieţii – şi reducerea costurilor sociale şi economice – ar trebui să continue să fie o prioritate majoră în domeniul sănătăţii publice”, a spus ea.

Luna trecută, un raport important al comisiei Lancet privind demenţa a concluzionat că abordarea a 14 factori de risc modificabili, începând din copilărie şi continuând pe tot parcursul vieţii, ar putea preveni sau întârzia 45% din cazurile de demenţă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...