G4Media.ro

UPDATE Alexander Stubb, candidatul de centru-dreapta, este noul președinte al Finlandei după…

Photo by FREDERICK FLORIN / AFP

UPDATE Alexander Stubb, candidatul de centru-dreapta, este noul președinte al Finlandei după ce a câștigat alegerile cu 51,6%

UPDATE 2 Alexander Stubb este noul președinte al Finlandei, după ce a câștigat alegerile cu 51,6% din voturi în fața contracandidatului său, reprezentantul verzilor, Pekka Haavisto, conform hs.fi.

UPDATE Alexander Stubb va deveni următorul președinte al Finlandei. După numărarea a peste 98% din voturi, Stubb a obținut 51,7% din voturi, iar Pekka Haavisto 48,3%, transmite hs.fi.

Prezența la vot se ridică la 70,7%. În primul tur, prezența la vot a fost net superioară, 75%.

La ora 20:55, Haavisto l-a felicitat pe Stubb pentru alegerea sa în funcția de președinte.

„Ei bine, Alexander, felicitări celui de-al treisprezecelea președinte al Finlandei”, a spus Haavisto.

știrea inițială

Alexander Stubb, candidatul Partidului Coaliţiei Naţionale, de centru-dreapta, conduce în turul doi al alegerilor pentru viitorul preşedinte al Finlandei, cu 52,7% din voturi, arată primele rezultate comunicate duminică seara de Ministerul Justiţiei, relatează Reuters, transmite News.ro.

Liberalul Pekka Haavisto, membru al Partidului Verde, avea 47,3% susţinere, potrivit datelor comunicate după numărarea a 63,2% din voturile exprimate.

Finlanda, cel mai nou membru al NATO, îşi alege un nou şef de stat, care va fi responsabil şi de politica sa externă şi de securitate.

Stubb, fost prim-ministru, a câştigat primul tur de scrutin din 28 ianuarie cu 27,2% din voturi, în faţa lui Haavisto, care a avut 25,8%. El l-a devansat pe Haavisto şi în sondaje, cel mai recent arătând un avans de 6-8 puncte procentuale.

„Un început foarte bun pentru această seară. Este bine în acest moment, dar mai sunt încă multe voturi de numărat”, a declarat Stubb după ce a văzut primele rezultate.

La rândul său, Haavisto a rămas încrezător. „Pornim un pic mai în urmă, dar este încă posibil să recuperăm cu voturile exprimate în ziua alegerilor”, a spus el.

Votul marchează o nouă eră în Finlanda, care, timp de decenii, şi-a ales preşedinţii pentru a promova diplomaţia, în special cu Rusia vecină, şi a ales să nu se alăture alianţelor militare pentru a putea calma tensiunile dintre Moscova şi NATO. Dar finlandezii s-au răzgândit în privinţa acestui rol de neutralitate după invazia Rusiei în Ucraina, în 2022, într-o rapidă răsturnare de situaţie care a dus la aderarea ţării la NATO în aprilie anul trecut.

Aflat acum sub umbrela de securitate a alianţei occidentale, noul preşedinte îl va înlocui pe Sauli Niinisto, care se retrage după două mandate de şase ani în care şi-a câştigat porecla de „Şoptitorul lui Putin” din cauza legăturilor sale anterioare strânse cu liderul rus.

Succesorul lui Niinisto va avea un rol central în definirea politicilor NATO ale Finlandei, preluând în acelaşi timp conducerea politicii externe şi de securitate, în strânsă cooperare cu guvernul şi acţionând în calitate de comandant suprem al forţelor armate.

Ambii candidaţi sunt proeuropeni şi susţinători fermi ai Ucrainei, care au adoptat o poziţie dură faţă de Rusia în campaniile lor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...