G4Media.ro

Alex Florența, șeful Parchetului General, vrea mai mulți procurori care să ancheteze…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Alex Florența, șeful Parchetului General, vrea mai mulți procurori care să ancheteze magistrații, spune ministrul Justiției/ Gorghiu anunță un act normativ pentru posturile vacante: ”O propunere din partea procurorului general”

Alex Florența, șeful Parchetului General, vrea mai mulți procurori care să ancheteze magistrații, a declarat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, luni seară, la Digi24. Cu această ocazie, Gorghiu a anunțat un act normativ care să ajute la ocuparea posturilor vacante: ”E o propunere venită din partea procurorului general”, a mai spus aceasta.

  • ”Am discutat cu tot sistemul (…), dar da, este un blocaj. E o propunere venită din partea procurorului general care să îmbunătăţească ocuparea acelei scheme. Sunt trei din 14 la Parchetul General, dar, per total, schema de procuror care anchetează dosarele cu magistraţi este de 59, din care sunt ocupate 40. Adică o treime sunt vacante (…)”, a spus Gorghiu.

Ministrul Justiției a mai spus că marți va pune în transparență decizională un act normativ care va ajuta la ocuparea posturilor vacante din Secția Specială care astăzi funcționează în cadrul Parchetului General:

  • ”Sunt situaţii şi situaţii. Da, sunt multe propuneri care au fost respinse, nu aş putea spune despre un blocaj, dar aş putea spune că mâine (marţi – n.red.) o să pun în transparenţă decizională la minister un proiect care ajută la ocuparea acestor posturi. Procurorul general, din oficiu, va desemna anumiţi colegi, cu consultarea Secţiilor, CSM îi va numi. Fac asta pentru că este un punct de analiză foarte important, de întărire a capacităţii instituţionale post SIIJ în monitorizarea pe justiţie pe care Comisia Europeană o face”, a declarat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, luni, la Digi24.

Ce este Secția Specială

Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost înființată în 2018, la inițiativa comisiei conduse de fostul ministru al Justiției Florin Iordache (autorul Ordonanței 13 care a scos sute de mii de oameni în stradă), în timpul mandatului lui Tudorel Toader.

SIIJ, numită și Secția Specială sau Secția de investigare a magistraților, a fost înființată pentru a investiga exclusiv cazurile cu presupuse infracțiuni săvârșite de procurori sau magistrați.

SIIJ a fost condusă inițial de procuroarea Adina Florea din Constanța în subordinea căreia instituția a deschis mai multe dosare pe numele magistraților (ex: represiune nedreaptă, cercetare abuzivă etc) care ulterior au fost închise.

Asociațiile de magistrați au cerut în nenumărate rânduri desființarea Secției Speciale pe care au catalogat-o drept instrument de intimidare a breslei. Secția Specială nu a fost desființată, ci reorganizată în interiorul Parchetului General, în timpul mandatului lui Cătălin Predoiu la Justiție.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Anchetați magistrații și ? Îi klăsați fără nici un fel de pensie pe corupții și rău intenționații ? Le cereți salariile imense înapoi din momentul în care s-au lăsat corupți ? Pentru că au fost plătiți împărătește ca să-și facă datoria, nu să apere infractori .

  2. Secția Specială trebuie dinamizată. Altfel, cine știe, poate le vine unora ideea să ancheteze și să condamne vreun membru al cleptocrației!

  3. Joaca de-a justiția.