G4Media.ro

Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de…

Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive

Liviu Dragnea a fost condamnat joi, în primă instanță, la 3 ani și jumătate de închisoare cu EXECUTARE pentru instigare la abuz în serviciu de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Suspendarea executării pedepsei primite în Dosarul ”Referendumul” a fost anulată. Cele două pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă totală de 3 ani și jumătate de închisoare cu executare.

Decizia a fost luată cu scorul de 2 la 1 de completul de 3 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Cel a s-a pronunțat pentru achitarea lui Liviu Dragnea a fost judecătorul Ștefan Pistol, președintele completului.

Dragnea a fost achitat pentru cealaltă infracțiune de care a fost acuzat în dosarul angajărilor fictive – instigare la fals intelectual.

Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la completul de 5 judecători al Curții Supreme.

Toți inculpații din dosarul angajărilor fictive au primit pedepse cu închisoare, majoritatea cu suspendare. Doar în cazul Bombonicăi Prodana, fosta soție a lui Dragnea, a încetat procesul penal pentru că aceasta și-a plătit prejudiciul.

Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, în legătură cu angajarea la DGASPC Teleorman a două persoane, care de fapt lucrau pentru organizaţia PSD. Cele două, Anisia Stoica și Adriana Botorogeanu, ar fi lucrat în realitate pentru PSD Teleorman, dar ar fi încasat salariile de la Protecția Copilului Teleorman, deși nu se duceau la serviciu. Adică, luau bani de la stat, deși lucrau pentru partid, o entitate privată. În total, au primit, între 2006 și 2013, aproape 108.000 de lei.

Pronunţarea sentinţei în acest dosar a fost amânată de mai multe ori, ultima dată fiind pe 8 iunie, când judecătorii au motivat că au nevoie de timp pentru a studia concluzii scrise depuse de o parte dintre inculpaţi.

La termenul din din 15 mai al procesului, procurorul de şedinţă a cerut pentru Liviu Dragnea pedepse orientate spre mediu prevăzut de lege, respectiv şapte ani şi şase luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu şi doi ani şi şase luni pentru instigare la fals intelectual.

De asemenea, în cazul liderului PSD, procurorul a susţinut că se impune constatarea că faptele din acest dosar sunt concurente cu cele din dosarul „Referendumul”, în care Dragnea a fost condamnat la doi ani cu suspendare, astfel impunându-se anularea suspendării şi transformarea într-o pedeapsă cu executare.

Apărarea liderului PSD, reprezentată de avocatul Marian Nazat, a solicitat achitarea, susținând că nu sunt probe care să susțină teza DNA privind instigarea lui Dragnea pentru angajări fictive la Protecția Copilului Teleorman. Apărătorul a susținut și că Dragnea nu era abilitat să controleze Protecția Copilului, ci secretarul judeţului ar fi fost responsabil de această instituție.

Mărturiile în defavoarea lui Liviu Dragnea. Chiar și avocatul liderului PSD, Marian Nazat, a acceptat în fața Instanței supreme, la ultimul termen de judecată din data de 15 mai, că există o probă directă care îl leagă pe Liviu Dragnea de angajările fictive: mărturia fostei directoare de la Protecția Copilului Teleorman, Floarea Alesu. Apărarea combate însă declarația fostei directoare spunând că aceasta se contrazice și că este cuvântul ei împotriva cuvântului liderului PSD.

Iată un fragment relevant din confruntarea dintre Liviu Dragnea și Floarea Alesu de la termenul din 21 martie, după cum a fost relatat de ziare.com și digi24.ro.

Înalta Curte: A intervenit direct sau indirect la dumneavoastră în calitate de director executiv la DGASPC Teleorman (Protecția Copilului – n.r.)inculpatul Liviu Dragnea în vederea menținerii în funcții a Adrianei Botorgeanu și a Anisiei Stoica?

Floarea Alesu: Nu a intervenit direct să le angajeze la DGASPC, erau deja angajate când am preluat funcţia, dar când i-am spus că ele nu vin la serviciu, mi-a spus să le mai ţin până se rezolvă problema. În 2008 a avut loc discuţia. Nu era nimeni de faţă. (…) Am mai avut şi alte discuţii, în 2009 – 2010, majoritatea pe holul de lângă sala de şedinţă. În ultimul răspuns pe care mi l-a dat, mi-a spus ca să-i pun pe alţii la muncă pentru că sunt destui şi stau degeaba. Nu pot indica o persoană care să confirme aceste întâlniri.

Liviu Dragnea: Nu am avut discuţii de genul celor indicate de Floarea Alesu. În legătură cu holul de la ieşirea din sala de şedinţă a Consiliului Judeţean Teleorman, imediat după şedinţe acolo era o aglomeraţie infernală. Nu exista un loc după şedinţă unde două persoane puteau vorbi fără să le audă nimeni”, a fost confruntarea dintre cei doi, potrivit Digi24.ro.

”Înalta Curte: A intervenit direct sau indirect la dumneavoastră în calitate de director executiv la DGASPC Teleorman inculpatul Liviu Dragnea în vederea menținerii în funcții a Adrianei Botorgeanu și a Anisiei Stoica?

Floarea Alesu: Liviu Dragnea direct și personal mi-a cerut într-o discuție să le mențin pe funcțiile respective în cadrul DGASPC Teleorman pe cele două persoane, până când le va rezolva problema. Am făcut acest lucru, când i-am adus la cunoștință inculpatului situația celor două, se întâmpla în 2008, când la rândul meu am fost informată de șefa Personalului.

De față la această discuție, între mine și Liviu Dragnea, nu a mai fost prezentă nicio persoană. Această discuție a avut loc în cabinetul de președinte al CJ Teleorman al lui Liviu Dragnea. Începând cu 2009 până în 2010, am mai avut și alte discuții cu Liviu Dragnea, tot în legătură cu situația celor două. De fiecare dată, îmi spunea că se va rezolva, să am răbdare.

Ultimul răspuns pe care mi l-a dat a fost <<să-i pun la muncă pe ceilalți angajați, care erau în număr de 800, că sunt destui și stau degeaba>>. Au fost 3-4 discuții pe holul de la sala de ședință a CJ, imediat ce se termina ședința, înainte de a ține dumnealui conferința de presă. Nu pot indica o persoană care să confirme aceste întalniri și obiectul discuțiilor legat de cele două persoane”, a fost confruntarea dintre Liviu Dragnea și fosta directoare de Protecția Copilului Teleorman, Floarea Alesu, la termenul din 21 martie, potrivit unui live text al ziare.com.

”Remarc o preocupare a doamnei de a face vorbire despre aceste pretinse întâlniri în absența oricărei persoane, astfel încât să nu fie probate”, a spus avocatul Marian Nazat în fața instanței, la ultimul termen din 15 mai.

”Alesu a susținut că aceste discuții cu Dragnea au fost în cadrul discuțiilor pe marginea organigramei. Dragnea a negat o astfel de discuție într-un astfel de context, iar martora Magheru a infirmat o astfel de discuție”, a combătut avocatul Nazat declarația Floarei Alesu, potrivit ziare.com.

Avocatul Floarei Alesu a declarat însă în fața instanței: “Alesu a dat aceste declarații cu sinceritate, așa cum le-a perceput ea. Știm cu toții că cele două nu munceau acolo, trebuie să vedem care este forma de răspundere”, a arătat acesta. Avocatul a cerut achitarea clientei sale pe motiv că faptele fostei directoare de la Protecția Copilului Teleorman ar fi de natură contravențională, nu penală.

Floarea Alesu nu este singura care întăreşte acuzaţiile procurorilor DNA. Şi Anisa Stoica, una dintre cele două femei care ar fi muncit pentru partid şi ar fi fost plătită de stat, a recunoscut.

Reporteri: Bună ziua, doamna Stoica, aţi spus în sală că vă era frică de domnul Dragnea…. De ce?

Anisa Stoica – fosta angajată la Protecţia Copilului Teleorman: Pentru că era un om foarte exigent.

Reporteri: V-a spus textual mergeţi la DGASPC că veţi fi angajaţă acolo dacă veţi continua să lucraţi la partid?

Anisa Stoica: Că voi fi angajată acolo.

Reporter: Dânsul ştia, după această angajare a dumneavoastră, că sunteţi plătită de direcţie, dar că nu lucraţi acolo?

Anisa Stoica: Fireşte că ştia.

Reporter: Şi cine mai ştia?

Anisa Stoica: Ştia tot partidul”, a declarat una dintre secretarele angajate, Anisia Stoica, reporterilor de la Înalta Curte, la termenul din 21 martie, potrivit digi24.ro.

Ea a dat declarații similare și în fața magistraților. ”La acea data, eu îmi desfășuram activitatea în presa locală. La o reuniune a partidului, în 2006, Liviu Dragnea mi-a propus o colaborare cu PSD-ul. Atunci am facut cunoștință cu Dragnea, ulterior, ne-am întalnit la CJ Teleorman, împrejurare în care mi-a spus că dorește să organizeze un birou de presă în cadrul PSD Teleorman”, a spus Anisia Stoica.

“La un moment dat, am fost întrebată de președintele CJ, Liviu Dragnea, pentru mine era președintele partidului, dacă s-a rezolvat problema mea cu angajarea. I-am spus că nu și nici nu știam cine să o rezolve. Eu nu am apelat la nimeni să intervină la Liviu Dragnea pentru a fi angajată. Forma de a fi remunerată în felul acesta a fost total nefericită, a fost peste capul meu. S-a luat aceasta hotărâre să fiu angajata acestei Direcții. Domnul președinte m-a întrebat, pe holul partidului. A fost o discuție despre organigrama instituției”, a precizat Anisia Stoica.

“Domnul Dragnea a avut discuții cu niște persoane pe care nu le știu exact. Mi-a spus că voi fi angajată în cadrul DGASPC. Mi-a spus că o să fie o situație temporară. S-a creat o discuție atunci, eram nelămurită cu privire la activitatea concretă, unde o să muncesc, la partid sau la DGASPC Teleorman. Adriana Botorogeanu era deja angajată așa. Nu pot preciza cine mi-a spus că voi lucra zi de zi la partid”, a relatat Anisia Stoica in fața instanței, potrivit unui live text ziare.com.

O altă declarație defavorabilă lui Liviu Dragnea este cea a lui Timotei Stuparu, fost secretar executiv al PSD Teleorman. La termenul din 21 martie, acesta s-a bâlbâit, s-a contrazis și în cele din urmă a admis că una dintre femei, Anisia Stoica, i-a spus că Dragnea i-ar fi zis să o angajeze purtător de cuvânt al PSD Teleorman și apoi dansatoare la un ansamblu local. Dar el nu a angajat-o. De a doua secretară însă, Adriana Botorogeanu, martorul Timotei Stuparu a recunoscut că o punea să îl ajute la partid, deși știa că e angajată la Protecția Copilului.

De subliniat că cele două angajate presupus fictiv, Anisia Stoica și Adriana Botorogeanu, și-au recunoscut faptele și au solicitat reducerea pedespei cu o treime, potrivit legii, și aplicarea unei pedepse cu suspendare.

Mărturiile în favoarea liderului PSD. Silvia Oprescu a fost secretar al județului Teleorman. Ea a fost audiată la termenul din 21 martie. A arătat că în 2006 era consilier juridic la CJ Teleorman, iar în 2008 a fost numită temporar în funcția de secretar al județului Teleorman. Din 2010, a fost numită permanent în funcție. Printre atribuții avea și coordonarea DGASPC Teleorman.

“Președintele CJ nu avea nicio atribuție referitoare la coordonarea DGASPC. Dacă simțeam nevoia, mă consultam cu acesta pe probleme de buget. Aici îmi era mie mai greu să mă descurc”, a explicat Oprescu.

Ea a arătat că nu le cunoștea pe secretarele PSD angajate la Protecția Copilului Teleorman, însă a aflat despre ele când a început ancheta.

“Niciunul dintre șefii DGASPC nu mi-a spus că Dragnea le-ar proteja pe Stoica și Botorogeanu. Niciodată Dragnea Liviu nu s-a interesat despre situația celor două angajate”, a ținut să precizeze martora.

“Cu certitudine afirm că, în perioada 2006-2012, niciodată Liviu Dragnea, nici direct, nici indirect, nu mi-a solicitat ca cele două persoane, Botorogeanu și Stoica, să fie angajate sau menținute în funcție în cadrul DGASPC Teleorman. De asemenea, afirm că nicio altă persoană din cadrul DGASPC nu mi-a transmis dacă exista o solicitare din partea lui Liviu Dragnea în legătură cu cele două persoane”, a declarat Silvia Oprescu.

Al doilea martor al apărării audiat la termenul din 21 martie a fost Liliana Magheru, director în cadrul CJ Teleorman.

“Pe doamna Floarea Alesu (fosta șefa de la Protecția Copilului Teleorman, inculpată în dosar – n.r.) o știu de când era consilier județean, aproximativ 2004-2005, iar pe Botorogeanu și Stoica le știu din vedere, din 2005-2006”, și-a început declarația Magheru.

Ea a explicat instanței că pe secretarele PSD, presupus angajate fictiv, nu le-a cunoscut în timpul atribuțiilor de serviciu. “Niciodată nu am auzit că vreuna dintre cele două ar fi fost protejatele lui Liviu Dragnea. De Stoica Anisia auzisem ca ar fi fost protejata domnului Nițulescu (Teodor Nitulescu, rival politic al lui Liviu Dragnea – n.r.), fost prefect de Teleorman”, a ținut sa precizeze Magheru.

Martora a povestit și despre participarea Floarei Alesu, fosta șefă de la Protecția Copilului Teleorman, la unele ședințe la Consiliul județean, unde se discuta despre bugetul instituției și finanțare. “La aceste întâlniri participa Liviu Dragnea, eu, Floarea Alesu și secretarul județului Teleorman”, a explicat Magheru.

“Eu, personal, pe întreaga durată 2006-2012, nu am avut cunoștință că cele două erau încadrate la DGASPC și își desfășurau activitatea în altă parte. Niciodată nu am auzit în această perioadă despre aceste angajări, nu am știut, nu mi s-a plâns nimeni”, a ținut să precizeze directorul Liliana Magheru.

Cine a făcut parte din completul lui Dragnea. Președinte – judecătorul Ștefan Pistol. Ceilalți doi – judecătorii Constantin Epure și Geanina Arghir. Același complet l-a achitat pe președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în procesul de mărturie mincinoasă privind retrocedarea fermei Băneasa. Judecătorul Pistol a făcut parte din completul care l-a achitat pe Gigi Becali în două dosare. Ulterior, la completul de 5 judecători prezidat de fosta șefă a ICCJ, Livia Doina Stanciu, Becali a fost condamnat.

Pistol este magistratul care a făcut opinie separată în procesul liderului PNL, Ludovic Orban, în sensul condamnării acestuia la 1 an de închisoare cu suspendare.

Foto: Liviu Dragnea (Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

43 comentarii

 1. La puscarie….!! Cu Daddy la puscarie….., la puscarie , cu Daddy la puscarie…!!!( pe muzica de Guantanamera)

  • „Yo soy un hombre sincero
   De donde crece la palma”

   Costa Rica sau Madagascar? ))))

  • Cam plini de ura oameni paici, nu?! Sper sa va vad asa si dupa alegeri, cand o sa facem un, hai nu 70, da macar 80% PSDeu… bucurat-v-aț’ cat puteti!

  • De ce ”plini de ura”, dle Asistat..?! E doar bucuria specifica varstei, dle…! De 28 de ani asteptam sa ne ”vindecam” ca natie de hotie, chiar nu puteti sa ne intelegeti macar putintel…???

  • My friend, satanel 🙂
   „Oamenii plini de ura” este noul motto al zilei. Pe rand au suferit transformari: „TFL-isti, LGBT-isti + sorosisti, Rezisti”, iar acum, in functie de cum curge pi*atul, au devenit „oameni plini de ura”. Cred ca au si ei un grup de wtsup sau geva de genul asta unde li se transmite povatza zilei si cum s-o rostogolim in media. Il ascultam si pe sinistrul ala de Dobro de la Guerilla FM, omul este pierdut in fanteziile lui dar nu despre asta e vorba. TOT cu -oamenii plini de ura- si-a inceput si el emisiunea.
   Ca si cum a fi plin de ura este ceva ilegal sau imoral.
   Da, asistat pesedel prost (sau APP, ca sa folosim tehnici military), sunt plin de ura la adresa voastra si va vreau (ma refer la tot partidul ala de borati) NU condamnati cu executare ci executati dupa condamnare.

 2. Bravo!
  Hai, afara!

  • Exact, la ora 19 in strada! Carmen Dan atentie ce dispozitii dai jandarmilor, nu exista FAPTA nepedepsita mai devreme, sau mai tarziu!! La toti va vine randul la cat rau ati facut acestei tari!

  • Iar eu ii zic Mustaciosului „hai inauntru” ca il asteapta un costum nou nout. Este tot negru, cu dungi albe…

 3. La Beciul Domnesc cu tine ,penalule!

 4. CAm puțin, da ce să-i faci? Măcar de-ar face-o pe-asta.

 5. N-a plecat, inca ?!

 6. băi nene, degeaba s-au hurducănit 250.000 de pesediști la mitingul ăla :))))))

 7. P.S. Muuuuuuuuieeeeeeee Dragneaaaaaaaaaaaaaaaaa

  • Druie Mragnea vroiai sa zici?

  • duie, druie, astea-s eufemisme 🙂 … o muie cu hidrantu’, dacă se poate :)))

  • Nu Alex, MUIE, nu ”druie”! Astea-s hispterisme de social networking! Muie cu hidrantul, cum zice cineva mai sus!

 8. FELICITĂRI JUDECĂTORILOR. Au avut cojones!

 9. Postacii PSD tocmai au facut infarct simultan.

 10. Nu va bucurati!
  Asta-noapte va da OUG pentru dezincriminarea abuzului in serviciu.

 11. La multi ani tie si la tot neamul vostru, Ciuma rosie!

  • Asta a fost un avertisment, boule, pentru ce ar mai fi in stare sa faca, nu ce mi-as dori eu!

  • @radulescu marcel: ce te-ai opărit așa, costin nu vorbea cu tine, comentariul lui nu e reply la al tău, i-a urat mulți ani lui dragnea și ciumei roșii

 12. Daca nici asta nu e „munitie” pt protestatari, atunci nu stiu zau….

  E drept ca Dragnea se poate pune cu Valcov la masa guvernului ca sa faca planuri de viitor. Impreuna au vreo 12 ani de puscarie.
  Abia astept sa-l vad pe mascariciul Tariceanu urland in fata Senatului ca, pana la sentinta definitiva, Dragnea e curat ca lacrima!

  Demisia!

 13. hai ca se poate!

 14. Am ragusit! Am zbierat pana mi-am pierdut vocea! Si am spart si o cana :))

 15. domnul Tapalaga era suparat ca trimisul lui Trump nu a sustinut anticoruptia, cica trump nu sustine justitia . uite ca trump tace si face. arta razboiului, sun tzu. actioneaza in secret

 16. Urmeaza o noapte alba pentru Ciordache si banda lui de hoti. Trebuie sa vina cu ceva care retroactiv anuleaza aceasta sentinta. Si trebuie sa o treaca prin parlament in max 2-3 zile.
  La munca tovarasi!

 17. Nu va bucurati. dracnea era singurul pietroi suficient de mare si de greu care sa traga psd-ul la fund. Acum se vor descotorosi de dracnea si ramanem din pacate cu psd-ul pe cap.

  • Crezi? Sunt atat de rau bagati in rahat (Iordache &co) ca n-au decat optiunea inainte cu Dragnea. Si nu, nu le pasa daca ajunge tara in colaps, razboi civil, incapacitate de plata, orice.

  • Vedeti ca aparut un nou articol: Începe noaptea cuțitelor lungi în PSD. Tabăra anti-Dragnea are întâlniri pentru a forma masa critică”

 18. Laura, ai inteles foarte bine situatia. Asa vad si eu.

 19. Astia, daca ar fi destepti si cinstiti, l-ar pune presedinte PSD pe primarul Cavnicului, Vladimir Petrut – om de toata isprava.

 20. pudila nu mai lucreaza la ora asta

 21. Un inceput de dreptate s-a facut astazi. Insa sa nu ne amagim, dreptatea se va juca la apel, nu acum. Decizia de astazi ii va inversuna pe penali si mai mult.
  Insa si noua ne da elan, asta e clar. Sa nu dezarmam insa prea devreme.

 22. De ce ieri era o masina cu nr de Teleorman in mijlocul Pietei ? Azi, aceeasi masina era tot acolo. Poate sunt eu paranoica dar cum au lasat politistii si jandarmii sa stationeze masina aia atata timp?? Am participat la proteste dar pentru prima data aseara mi s-a parut ceva suspect si azi mi s-a intarit convingerea. Masina cu nr de TR, lasata sa stationeze in mijlocul pietei fara sa apara nici un politist sau jandarm.

 23. Daca maine dau o ordonanta de urgenta care intra in vigoare si un minut, Daddy e scapat. Cum sa ii oprim si sa ajunga jegul asta la puscarie??

 24. Citez din memorie, ” marele ” Dorneanu dixit :”Ce, ala e abuz ce-a facut Dragnea ?”. Ce mai spui acum, n-ar trebui sa faci ceva daca ai avea putina onoare (o demisie de exemplu) ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.