G4Media.ro

Alertă în SUA: Guvernul american avertizează că hackerii avansați pot prelua controlul…

epa09051293 A member of the National Guard stands on duty at the East Front of the US Capitol in Washington, DC, USA, 04 March 2021. Capitol Police said they have received intelligence that shows a possible plot by a militia group to breach the Capitol. Right-wing conspiracy theorists believe 04 March is a day that former US President Trump will regain the presidency. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Alertă în SUA: Guvernul american avertizează că hackerii avansați pot prelua controlul unor infrastructuri vitale

Hackerii avansaţi au dovedit că pot prelua controlul multor dispozitive care asigură exploatarea centralelor electrice şi a unor uzine, a recunoscut miercuri guvernul Statelor Unite într-o alertă preluată de Reuters de la adresa https://www.cisa.gov/uscert/ncas/alerts/aa22-103a, unde apare avertismentul privind posibilitatea spionilor informatici de a deteriora infrastructuri vitale.

Agenţia SUA pentru Securitatea Informatică şi a Infrastructurii (CISA) şi alte organizaţii guvernamentale au emis un comunicat comun în care afirmă că „software-ul rău intenţionat poate afecta un tip de dispozitive numite controlere logice programabile (PLC), produse de Schneider Electric şi OMRON”, potrivit Agerpres.

OMRON nu a răspuns imediat unui mesaj prin care Reuters solicita un comentariu.

Din partea Schneider, un purtător de cuvânt a confirmat că firma a colaborat cu oficiali din SUA în vederea apărării împotriva hackerilor, apreciind că a fost „un caz de colaborare de succes pentru descurajarea înainte de apariţie a ameninţărilor la adresa unor infrastructuri vitale”.

Controlerele sunt utilizate în multe domenii, de la instalaţii de gaz la industria alimentară. Robert Lee, directorul firmei de securitate informatică Dragos, care a contribuit la descoperirea malware-ului, a afirmat că cercetătorii sunt de părere că hackerii ţintesc instalaţiile electrice şi de gaz lichefiat.

În alerta emisă, CISA cere organizaţiilor din domeniul infrastructurilor vitale, în special celor din sectorul energetic, să implementeze o serie de recomandări pentru blocarea şi detectarea armei informatice numite Pipedream.

Avertismentul guvernului de la Washington este vag, apreciază Reuters – nu se menţionează cine sunt hackerii din spatele software-ului rău intenţionat sau dacă acesta a fost utilizat efectiv, însă a provocat îngrijorare în toată industria.

Ca un indiciu al gravităţii descoperirii, CIA (Agenţia Centrală de Informaţii) a afirmat că va face un anunţ comun cu Departamentul Energiei, NSA (Agenţia pentru Securitate Naţională) şi FBI (Biroul Federal de Investigaţii).

PLC sunt prezente într-un număr imens de uzine şi instalaţii şi orice perturbare a funcţionării lor poate provoca daune cum ar fi oprirea, penele de curent, scurgerile de produse chimice, distrugerea de echipamente sau chiar explozii.

Lee a declarat că instrumentul dezvoltat de hackerii neidentificaţi este „foarte capabil” şi probabil s-a lucrat la el câţiva ani. „Este periculos în măsura în care îl fac oamenii”, a apreciat el într-un interviu.

Oficialii occidentali din domeniul securităţii informatice sunt deja în stare de alertă din cauza invaziei ruse în Ucraina şi a desfăşurării de malware care poate provoca pene de curent.

Sergio Caltagirone, vicepreşedinte al Dragos pentru informaţiile despre ameninţări, a afirmat că Pipedream poate fi considerat o „trusă de scule” de hacking: fiecare componentă oferă o modalitate diferită de a prelua controlul, punând la dispoziţia hackerilor mai multe opţiuni de lansare a atacurilor.

De exemplu, a arătat el, unul din instrumente le-ar fi permis atacatorilor să deterioreze PLC-urile produse de Schneider Electric astfel încât să necesite înlocuirea. „Din cauza problemelor existente în lanţurile de aprovizionare, înlocuirea controlerelor după un astfel de atac ar dura mai mult. Asta înseamnă că o instalaţie de gaz natural lichefiat ar putea fi scoasă din funcţiune câteva luni”, a explicat el.

Sursa foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS via Agerpres

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Inteleg ca presedintele e un dement, dar de unde atâtea miliarde ?Nu cumva sunt făcuți la imprimanta cu nemiluita?Si ce crede ca face ?Oricum zona ucraina a fost,este,va fi a rusiei, absolut toată!Rusia va desființa america(fiara cea din apocalipsa)!

  • presedintele putin? CU SIGURANTA E DEMENT! dar e terorist, nu presedinte. satrap. orice, dar nu presedinte.
   asa e, rusia va desfiinta usa, dar uite la ce duce consumul de halucinogene…..la aberatii din astea.

  • Așa, de curiozitate, ce-ai consumat în ultima perioadă?

  • Mai ne Tepelica de unde ai scos tu ca Ucraina este a Rusiei ? Ți-ai luat Simeria de la pitic ? Mai umbla prin istorie și abia după aceea deschide gura !

  • Deliciul tremens. Otrepele teroriste bolșevice la cușcă@

  • Ucraina va fi liberă. Rusia va fi izolată.

 2. Tu sa-i canti prohodul lui Putin , nicidecum Americii sau Ucrainei.

 3. n-aveti decat sa radeti. Dar cautati pe Wiki ce-au patit toate tarile, care au pus soldati pe insula serpilor. Rusia tarista, Imperiul otoman, imperiul german, Regatul Romaniei, Uniunea Sovietica, Ucraina si acum Rusia. Toate aceste tari si-au gasit sfarsitul! Fara exceptie! Ciudata coincidenta! Motivul il gasiti tot pe Wiki. Capitolul Antichitate.
  Draga Ucraina: Nu mai trimiteti soldati pe insula serpilor!

  • antichitatea s-a incheiat. iar tarile alea sunt bine mersi toate. cu teritoriu mai mic si cu numele un pic schimbat, dar in esenta tot alea. insa sunt de acord ca nu e bine sa puna ucrainienii soldati acolo. nu acum.

 4. Mari scorolboșenii ruzznaki. S-au retras din Krimeea ca le-au bombardat podul răutanii de ucrainieni.

 5. Niciun ins cu cât de cât minte nu ar trimite oameni pe insulă la moarte sigură. Excepția care întărește regula: mama Rusie care i mereu însărcinată…
  Mai ușor trezești un urs din hibernare decat un rus din prostie.Si efectele sint total diferite

 6. Deșteptule! Unde ai depozitat atâta inteligență? Cumva în intestinul gros?

 7. Dupa ce ii indatorezi bine si ii manipulezi cum vrei pe ucraineni

  • Mai bine datori catre lumea civilizata,decat sclavi la societici,mai ales cand vezi cum sunt tratati cetatenii rusi(cum ar veni locuitori ai imperiului) ,in realitate rusii fiind sclavii personali ai lui Putin,carora li se vand resursele si totusi sunt tinuti in saracie,fara drepturi si libertati elementare.
   Evident ca vazand viata „minunata” pe care o fuc cetatenii rusi ca nimeni(nici macar nord coreenii) nu si-au dori sa devina sclavi sovietici

 8. Exact, stați l voi în țară nespălaților alcoolici împuțiți.

 9. Parca pana acum a avut incredere!om de 2 lei!

 10. Parca pana acum a avut incredere!om de 2 lei intr-o tara feudala!

 11. Românii cobai…radioactivi,trebuie mentenanță 100% că românul e …inventiv,mai ales ăia cu căruțele la fiare vechi.

 12. Vrem vrem vrem in timp ce aia mor….plm…

 13. Ar fi bine să repare mediul și în România, în urma ecocidului comis de PSDNL și turiștii în șlapi pe munte.

 14. Ehei, daca ar repara si genocidul padurilor romanesti… Dar bani alocati in acest moment ar merge direct la hotii care au taiat padurile.

 15. Si la noi de ce nu impaduresc, de ce nu reabiliteaza etc, ca la noi nu inceteaza cu distrugerile
  Si ne-au facut si cos de gunoi isi arunca aici toate gunoaiele sa se arda la noi, ca stiu ca vin camioanele nu ete ca si cum nu inchid ochiis i nu incurajeaza prietenii de uniune sa se arunce gunoiul lor aici, din germania, Italia etc.

  La noi de ce continua distrugerea?

 16. Ma bucur ca dezvoltati tot mai mult acest subiect.