G4Media.ro

Aleksei Navalnîi, în primul interviu acordat Der Spiegel după otrăvirea cu Noviciok:…

Aleksei Navalnîi, în primul interviu acordat Der Spiegel după otrăvirea cu Noviciok: Estimez că Putin a fost în spate, nu am nici o altă explicație pentru ce s-a întâmplat

Opozantul rus, Aleksei Navalnîi, a declarat, în primul interviu acordat presei germane după tentativa de otrăvire, că în opinia sa Putin s-a aflat în spatele tentativei de otrăvire, dat fiind că ordinul pentru a produce Novicioc nu putea veni decât de la șefii celor două servicii secrete, FSB sau SWR.

Redăm mai jos un fragment relevant din interviul pentru Der Spiegel publicat joi în ediția online:

Spiegel: Aveți mulți dușamni. Cine credeți că este în spatele otrăvirii?

Navalnîi: Estimez că Putin a fost în spatele crimei, și nu am nici o altă explicație pentru ce s-a întâmplat. Nu spun asta ca să mă laud, ci pe baza unor fapte. Cel mai important este utilizarea Noviciok. Ordinul de a utiliza sau produce otrava putea veni doar de la doi oameni: șeful FSB sau șeful SWR, serviciul de informații extern.

Spiegel: De ce nu servicul secret al armatei, GRU, care a fost asociat cu atacul asupra lui Sergei Skripal?

Navalnîi: Poate și GRU. Dacă Putin susține că eu însumi am produs Novicioc și m-am otrovit singur, asta este imposibil. Putem spune că doar trei oameni ar putea ordona ”măsuri active” și să utilizeze Novicioc. Dacă sunteți familiar cu realitățile din Rusia, atunci știți că șeful FSB, Alexander Bortnikov, șeful SWR Narîșkin sau șeful GRU nu pot lua decizia fără să primească instrucțiuni de la Putin. Ei se subordonează lui.

Spiegel: Dacă Putin se află în spate, de ce v-a lăsat să părăsiți țara?

Navalnîi: Cred că au fost hotărâți să nu mă lase să plec din țară, așa că au declarat public că nu pot fi transportat. Așteptau să mor. Însă grație susținerii și eforturilor făcute de soția mea, întreaga afacere risca să se transforme într-un fel de reality show online de tipul ”Navalnîi moare în Omsk”. Și un număr enorm de oameni, cărora le sunt recunoscător, au spus: Nu vrem să urmărim acest show. Pentru oamenii lui Putin este important ca oponenților regimului să nu le fie acordat statut de martir, deoarece acest lucru nu-i aduce nici un capital politic. Dacă aș fi murit în Omsk sau aș fi suferit acolo, ar fi fost în mod clar responsabilitatea lor. Probabil că acolo nu ar fi fost posibilă dovedirea utilizării Noviciok, dar în mod clar ar fi fost vina lor că nu mi s-a permis să părăsesc țara. În plu, au așteptat 48 de ore, sperând că otrava nu mai poate fi găsită după acest interval.

Spiegel: Putin este cunoscut pentru împărțirea oponenților săi în două categorii: ”dușmani” și ”trădători”. Totul este permis împotriva trădătorilor, un grup din care fostul agent Skripal făcea parte. Totuși, în cazul dvs, sunteți în categoria ”dușmanilor”. Prin urmare, de ce au folosit Noviciok?

Navalnîi: Dacă cineva mi-ar fi spus în urmă cu o lună că voi fi otrăvit cu Novicioc, aș fi râs de el. Până la urmă, știm cu se luptă Putin cu adversarii săi. Avem 20 de ani de experiență. Poți fi arestat, bătut, dat cu spray pentru dezinfectanți sau împușcat pe un pod ca Boris Nemțov. Dar utilizarea agenților patogeni a fost considerat teritoriul rezervat serviciilor secrete.

Spiegel: V-a schimbat Putin statutul din dușamn în trădător? Sau avem o imagine greșită în privița sistemului lui Putin?

Navalnîi: Cred că imaginea este corectă, dar realitatea s-a schimbat. Și ceva în mintea lui Putin s-a schimbat. Putin știe totul despre mine. Trăiesc sub supraveghere totală. Știe că nu sunt nici oligarh, nici aget secret, sunt politician. Dar acestea sunt schimbările: protestul împotriva lui Lukasenko în Belarus, protestele în regiunea Khabarovsk împotriva partidului Kremlinului. Și faptul că filialele noastre regionale încă există…

Citește integral pe Spiegel

 

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Omul asta te lasa cu gura cascata. E uimitor cum depaseste fiecare obstacol. Sper ca intr-o sa conduca Rusia.

 2. „Estimez”, zice ruznacul.
  Pe estimari nu te poti duce nici pana la baie sa defechezi, daramite sa face acuzatii pe baze solide, ruznacule.
  Ai dovezi solide, scoate-le. Daca nu, taci si nu mai „estima”, ca te faci de cac@o.

  • You,rus
   Doar tu te faci de cacao, pentru ca esti rusofil.
   Meriti o apa plata de la Putin, cum stie el sa o prepare.

  • mai de cacao cat s-a facut putin care a venit cu tot felul de explicatii fanteziste se nu face nimeni. las-o jos ca macane.

  • L-au otravit pretenarii…pentru care in acest moment era mai util mort decat viu.

 3. Incidentul cu Navalni i-a facut pe nemti sa-l lase din brate pe Putin. Veti vedea in lunile si anii viitori destramarea marii Rusii a lui Putin.

 4. Toți otrăviții au supraviețuit, ce proaste sunt serviciile secrete rusești, probabil gorbaciov a diluat compoziția noviciokului sovietic. Băi drogatule mai bine recunoaște că erai în sevraj narcotic și alcoolic și te au tratat nemții într o clinică de dezintoxicare

  • toti otravitii mai putin aia care au murit prin anglia si prin germania si pe unde mai erau. evident, pe astia i-ai uitat. oricum, misto logica: daca nu ai murit nu au fost ei. loooooooooooool.