G4Media.ro

Alegeri Suedia: alianța partidelor de dreapta se îndreaptă spre o victorie surprinzătoare/…

foto: captură video

Alegeri Suedia: alianța partidelor de dreapta se îndreaptă spre o victorie surprinzătoare/ Numărătoarea voturilor a întors rezultatele exit-poll-ului: 175 -176 de mandate pentru dreapta, 173 – 174 pentru stânga

Alianța dintre Democrații Suedezi (SD, dreapta populistă) cu 20,7% și 73 – 74 mandate, Moderații (centru dreapta) cu 19% și 67 – 68 mandate, Creștin Democrații cu 5,4% și 19 mandate și Liberalii cu 4,6% și 16 mandate ar întruni 175 – 176 din cele 349 de mandate ale parlamentului unicameral Riksdag, cu unu sau trei mandate mai mult decât alianța stângii cu Social Democrații cu 30,5% și 108 mandate, Centru cu 6,7% și 24 de mandate, Stânga (comuniștii) cu 6,6% și 23 – 24 de mandate și Verzii cu 5% și 18 mandate, după numărarea voturilor în aproape 95% din secții și a estimării mandatelor de către televiziunea publică suedeză.

Dacă rezultatul se confirmă, atunci lidera Social Democraților, prim ministra Magdalena Andersson, va trebui să demisioneze din fruntea guvernului, dar nu este clar cine o va înlocui. În mod normal, liderul principalului partid tradițional de opoziție, Moderații, Ulf Kristersson, ar trebui să-i succeadă, numai că pe locul 2 s-a clasat pentru prima oară în istorie SD, condus de Jimmie Akkeson, considerat de către stânga și unii comentatori politici ca un partid de extrema dreaptă și ca atare inacceptabil pentru a da prim ministrul.

foto: Facebook Ulf Kristersson/Magdalena Andersson

Kristersson a abandonat politica de excludere unei alianțe a SD și o soluție posibilă evocată de el ar fi un guvern condus de Moderați în coaliție cu Creștin Democrații și Liberalii, cu sprijin în Riksdag din partea populiștilor de dreapta, fără însă a-i coopta în cabinet.

„Știu că există multă frustrare în țara noastră în acest moment, o teamă de violență, o îngrijorare cu privire la economie. Lumea din jurul nostru este plină de incertitudine, iar polarizarea politică a devenit mult prea mare și în Suedia. În această situație, vreau să unesc, nu să divizez. Uitați-vă la ceea ce vă unește, dar respectați și diferențele reale de opinie. Faceți distincția între fapte și oameni și inițiați o conversație între adulți în politica suedeză. Sunt gata să fac tot ce pot pentru a crea un guvern nou, stabil și eficient pentru întreaga Suedie și pentru toți cetățenii săi.” a declarat Kristersson în primul său discurs de după închiderea urnelor.

Principala temă a campaniei electorale a fost valul de violență urbană soldat până acum anul acesta cu 47 de persoane ucise prin împușcare, majoritatea victimelor fiind imputată unui război al bandelor de narco-traficanți. SD a profitat pentru a ataca politica guvernelor succesive, acuzându-le că au încurajat imigrația, ajunsă la aproape 100.000 de mii de persoane pe an, în timp ce procentul de imigranți din populația totală (10,5 milioane) a depășit 14%.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Si este grav? Adică ca dreapta câștiga alegerile? Se pare ca suedezii s-au cam saturat de progresism, nu?

 2. @hehehe
  E emoționat, domnul Petru clej.
  Sa vedem și peste 2 săptămâni, după alegerile din Italia.

 3. Efectul progresismului începe sa se vadă în UE. Societățile democratice se apară în fata noilor ideologii comunisto-progresiste sponsorizate de Rusia și susținute de cozile de topor europene.

 4. Unde e surpriza? Stai sa mai stea europenii in frig si bezna si o sa tot fie „surprize” din astea.

 5. Ce s-qu activat trompetele rusofone, ei sunt împotriva progresului, de asta nu suporta progresismul, ei fiind în total regresism, social, economic, militar.

  Progresismul va învinge pentru ca doar progresul ne va face colonizatori ai spațiului cosmic, în timp ce toate dictaturile regresiste vor dispărea.