G4Media.ro

Alegeri prezidenţiale în Columbia: Candidatul de stânga Petro, fost luptător în gherilă…

Sursa foto: Captură video

Alegeri prezidenţiale în Columbia: Candidatul de stânga Petro, fost luptător în gherilă și un independent milionar, denumit Trump al Columbiei, ajung în turul doi

Opozantul de stânga Gustavo Petro s-a plasat lejer în frunte duminică în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Columbia şi se va confrunta în turul doi cu un candidat independent, antreprenorul populist milionar Rodolfo Hernandez, un rezultat surpriză ce marchează o derută istorică a dreptei tradiţionale, relatează Agerpres, care citează France Presse şi DPA.

Favorit în sondaje pe toată durata campaniei, senatorul Petro, ex-luptător de gherilă devenit social-democrat, un economist şi fost primar al Bogotei, a obţinut 40,32% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale după numărarea a 99% din sufragii.

El se va confrunta la 19 iunie cu milionarul Rodolfo Hernandez, un personaj controversat, poreclit adesea de presa locală „Trump columbian” şi care seamănă cu Berlusconi, clasat pe locul al doilea cu 28,20%.

Susţinut de întregul establishment şi elitele tradiţionale ale ţării, candidatul conservator Frederico Gutierrez, alias „Fico”, s-a plasat pe locul al treilea cu 23,87% şi a chemat la vot în favoarea lui Hernandez în turul doi.

În opinia tuturor observatorilor, Petro, în vârstă de 62 de ani, a reuşit să exploateze dorinţa puternică de schimbare manifestată de columbieni în faţa inegalităţilor şi corupţiei.

Cei patru ani de mandat al preşedintelui conservator în exerciţiu Ivan Duque, care nu a putut candida pentru realegere, conform constituţiei, nu s-au remarcat prin nicio reformă de fond. Ei au fost marcaţi de pandemie, recesiune, proteste masive antiguvernamentale în oraşe şi agravarea violenţei grupurilor armate în mediul rural.

„Acest vot este un mesaj către lume că o eră se apropie de sfârşit”, a comentat Petro, în uralele susţinătorilor săi.

Este a treia oară când Petro candidează la alegerile prezidenţiale. De data aceasta, el o are drept „colistieră” pentru vicepreşedinţie pe Francia Marquez, o activistă afro-columbiană, carismatică, cu un discurs feminist şi antirasist.

Accesul său la magistratura supremă ar fi un seism politic într-o ţară unde conservatorii au monopolizat puterea de decenii.

Columbia este în mod tradiţional conservatoare, în ciuda faptului că este afectată de inegalitate socială. Violenţa din partea grupurilor de gherilă de-a lungul deceniilor de război civil a deteriorat imaginea politicii de stânga.

Stânga lui Petro a apărut ca o forţă întărită în urma alegerilor parlamentare din martie. Dacă va fi ales, el ar deveni primul preşedinte de stânga al Columbiei.

Peste 39 milioane de columbieni au fost eligibili să voteze duminică.

Columbia a suferit un război civil între forţele armate, grupuri de gherilă de stânga şi paramilitari de dreapta timp de peste 50 de ani. Peste 220.000 de persoane au fost ucise şi milioane strămutate. Un acord de pace istoric cu rebelii FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia) a fost semnat în 2016.

Ţara a cunoscut recent o nouă explozie a violenţei, în special în zonele rurale. Aproximativ 300.000 de poliţişti şi soldaţi au fost desfăşuraţi duminică pentru a-i proteja pe alegători, angajaţii birourilor electorale şi candidaţi.

Sursa foto: Captură video

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Vorbiți de dreapta și stânga într-o țară pseudo narco- teroristă? E amuzant :-)))