G4Media.ro

Alegeri Polonia: Partidul Lege și Justiție (PiS) pe primul loc, dar fără…

sursa foto: Captură foto Onet.pl

Alegeri Polonia: Partidul Lege și Justiție (PiS) pe primul loc, dar fără majoritate/ Opoziția ar putea fi majoritară în Seim, Camera inferioară a Parlamentului

Potrivit sondajului la ieșirea de la urne realizat de Ipsos pentru postul național de televiziune polonez TVP și pentru principalele canale private, blocul de guvernământ Dreapta Unită, condus de partidul PiS (Lege și Justiție), a obținut cel mai mare procent al voturilor, 36,8%.

Duminică, polonezii au votat pentru a alege 460 de deputați care vor face parte din Camera inferioară a Parlamentului și 100 de senatori. Pentru a forma o majoritate sunt necesari 231 de parlamentari. Senatul nu este implicat în formarea cabinetului.

Comisia Electorală Națională va publica rezultatele parțiale pe măsură ce vor fi primite, iar rezultatele oficiale sunt așteptate în cursul zilei de luni, însă un sondaj la ieșirea de la urne realizat de Ipsos sugerează că cea mai mare parte a voturilor a revenit actualului bloc de guvernare condus de PiS, de centru-dreapta și conservator, cu 36,8% din voturi, ceea ce se traduce prin 200 de locuri în camera inferioară a parlamentului. Ar fi pentru prima dată în istoria post-comunistă a Poloniei când o formațiune politică reușește să câștige trei alegeri la rând.

Dar, având în vedere că sunt necesare 231 de locuri pentru a forma o majoritate, aceasta înseamnă că, dacă PiS dorește să se mențină la putere, va trebui să caute un partener de coaliție, ceea ce s-ar putea dovedi o provocare pe scena politică poloneză extrem de polarizată. Un guvern minoritar este, de asemenea, o opțiune pe termen lung, dar actuala opoziție ar putea încerca să formeze ea însăși un cabinet.

Principalul bloc de opoziție, Coaliția civică liberală de centru-dreapta a fostului premier Donald Tusk (PO), a obținut 31,6% (163 de locuri).

În ceea ce privește partidele mai mici din opoziție, coaliția a treia cale, formată din progresiștii Polonia 2050 (PL2050) și agrarienii din Partidul Popular Polonez (PSL), a obținut 13%, trecând pragul electoral majorat la 8% pentru alianțele formate din două sau mai multe partide (pentru un singur partid pragul este de 5%) și 55 de mandate, iar Noua Stângă, care a obținut 8,6% din voturi (30 de locuri).

Confederația de dreapta, libertariană și naționalistă (Konfederacja) a obținut un rezultat neașteptat de slab 6,2% din voturi, ceea ce se traduce în 12 locuri, prea puține pentru a oferi PiS o majoritate absolută de 231 într-o coaliție de dreapta.

În aceste condiții PiS ar putea pierde puterea, pentru că alianța PL2050/PSL și mai ales Noua Stângă nu sunt dispuse să se alieze cu partidul de guvernământ.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...