G4Media.ro

Alegeri parlamentare Franța: Duelul Roxana contra Rachel – simbolul unui scrutin fără…

foto; Facebook

Alegeri parlamentare Franța: Duelul Roxana contra Rachel – simbolul unui scrutin fără menajamente între macroniști și stânga

În cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare din Franța, circa jumătate dintre mandatele de deputat în Adunarea Națională vor fi decise în circumscripții unde se înfruntă candidații confederației centriste pro-prezidențiale Ensemble – Împreună cu cei al alianței stângii Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (Nupes).

Sondajele de opinie dau o proiecție de 260 – 300 de mandate pentru Ensemble și de 160 – 220 pentru Nupes din totalul de 577 câte numără în total Adunarea Națională. Ce este aproape cert este că Ensemble va fi prima forță politică în parlament, în timp ce Nupes va deveni principala forță de opoziție a Franței. Ceea ce nu este deloc cert este dacă Ensemble va reuși să-și păstreze majoritatea absolută în Adunarea Națională de minimum 289 de mandate.

Nupes este o alianță formată în pripă după alegerile prezidențiale în jurul partidului Franța Nesupusă (LFI, stânga populistă) condus de Jean-Luc Melenchon, care mai include și Verzii (EELV), Partidul Socialist (PS) și Partidul Comunist (PCF).

LFI și-a adjudecat partea leului din candidaturile Nupes și are toate șansele să aleagă peste 100 de deputați. Una dintre aceștia se dorește a fi Rachel Keke, candidată Nupes-LFI în circumscripția numărul 7 din departamentul Val de Marne, din “coroana mică” a celor trei departamente ce înconjoară Parisul.

Contra-candidata ei în turul 2 de scrutin este nimeni alta decât Roxana Mărăcineanu, fostă ministră a sporturilor în guvernele Edouard Philippe (2018 – 2020) și Jean Castex (2020 – 2022), sub primul mandat al președintelui Emmanuel Macron.

Keke este în balotaj favorabil, după ce a obținut 37% în primul tur de scrutin, față de numai 23% pentru Mărăcineanu. Ea are și avantajul că este localnică și a devenit cunoscută pe plan național în 2019 când a fost purtătoarea de cuvânt a cameristelor greviste de la Hotelul Ibis din localitatea Batignolles unde lucra.

Circumscripția numărul 7 Val de Marne este constituită din cinci orășele satelit din sud-estul Parisului și Keke n-a ratat ocazia să spună că Mărăcineanu a fost “parașutată” aici unde nu are nicio implantare.

În vârstă de 48 de ani, imigrantă din Coasta de Fildeș a acuzat-o că face parte dintr-o categorie de oameni care nu știu ce înseamnă să trăiești cu 800 de euro pe lună. Mărăcineanu, care a sosit în Franța în 1984 la vârsta de nouă ani, i-a replicat că familia sa de refugiați politic din România a ajuns în Franța cu doar două valize și că știe cu se trăiește cu 0 Euro pe lună. Ea a fost prima campioană mondială de înot a Franței și a câștigat o medalie de argint la Jocurile Olimpice de la Sydney din anul 2000.

Tonul campaniei electorale, deja aprins înaintea primului tur, a atins cote incendiare la turul 2. După anunțarea rezultatului, Mărăcineanu a invitat „toți cei care nu au votat pentru Rachel Keke” să se alăture „frontului ei republican împotriva extremei stângi”. Sintagma de “front republican” este folosită în Franța pentru a defini alianța de circumstanță într-un scrutin în care unul dintre partidele dreptei sau stângii clasice, republicane înfruntă un candidat al Reunirii Naționale (RN, fost Frontul Național, dreapta populistă sau chiar extrema dreaptă).

Cel mai recent exemplu a fost cel din turul al doilea al prezidențialelor când Emmanuel Macron a beneficiat de un larg sprijin atât din dreapta, cât și din stânga împotriva lui Marine Le Pen, lidera RN, inclusiv din partea liderului LFI, Melenchon, care a cerut ca niciun vot să nu meargă la Le Pen.

Iată că acum Mărăcineanu face apel la front republican împotriva candidatei LFI, sub eticheta Nupes, alianță care cuprinde și EELV, PS și PCF.

Primul care a răspuns a fost candidatul Republicanilor (LR, centru dreapta) Vincent Jeanbrun, clasat al treilea cu 18,32% care a făcut un apel În acest context, Comisia Europeană a făcut apel la „toți alegătorii și toate alegătoarele din circumscripția noastră să blocheze extremele, votând împotriva candidatei lui Jean-Luc Mélenchon în turul al doilea”. Această susținere îi este foarte utilă candidatei pro-prezidențiale, dar hotărâtoare ca va fi atitudinea celor care au votat pentru candidatul RN (9,49%), în condițiile care Le Pen le-a recomandat alegătorilor săi să nu meargă la vot sau să-și anuleze votul în cazul duelurilor Ensemble – Nupes.

Reacția la stânga la apelul lui Mărăcineanu a fost extrem de dură: „Este absolut îngrozitor ceea ce spune Roxana Mărăcineanu, este un dispreț de clasă extraordinar”, se indignează Aurélie Trouvé, candidată Nupes în Seine-Saint-Denis, în nordul Parisului. „Rachel Keke a luptat timp de 22 de luni în grevă, este cea mai bună din Republică. Își arată adevărata lor față, ar fi trebuit să știm, de fapt ei sunt dreapta dură”. François Ruffin, care candidează pentru a-și păstra locul de deputat în Somme, nordul Franței, i s-a adresat direct fostei ministre pe Twitter: „Când cele ca Rachel Keke de la țară curăță toaletele din camerele voastre de hotel, acolo nu chemați la un „front republican”!”.

Toată această dispută capătă accente de luptă de clasă și, ar zice unii, rasiale. Pentru că pe plan mai larg disputa Ensemble – Nupes (în fapt o alianță dominată de un LFI tot mai radical) a ajuns să domine viața publică din Franța de azi: pe de o parte o confederație care practică neo-liberalismul în economie și progresismul social și pe de alta o stângă populistă care face promisiuni din cele mai generoase, pretinzând că are și mijloacele de a le finanța.

Dacă președintele Macron vrea să-și păstreze majoritatea absolută în parlament, fără de care punerea în practică a promisiunilor sale electorale devine mult mai dificilă dacă nu chiar imposibilă, victoria unor candidați ca Roxana Mărăcineanu în Val de Marne este absolut imperativă. Dar, așa cum rezultă din exemplul acestei circumscripții, obținerea acestei majorități nu este nicidecum garantată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...