G4Media.ro

Alegeri parlamentare Franța: Alianța stângii în frunte înaintea coaliției centriste pro-prezidențiale după…

foto: captură video

Alegeri parlamentare Franța: Alianța stângii în frunte înaintea coaliției centriste pro-prezidențiale după primul tur de scrutin – estimări bazate pe rezultate parțiale

Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (Nupes) ar avea 26,2%, urmată de Ensemble (Împreună), confederația politică pro-prezidențială cu 25,8%, apoi Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) cu 19% și Republicanii (LR, centru dreapta) cu 11,1%, potrivit estimării Elabe-SFR-Express.

O altă estimare Ipsos-Sopra Steria dă Ensemble și Nupes la egalitate cu 25,2%, RN cu 18,9% și LR cu 13,7%.

Sunt 577 de circumscripții ale Adunării Naționale (539 în Franța metropolitană, 27 în regiunile de peste mări și 11 pentru francezii din străinătate) în care se alege câte un deputat prin vot majoritar uninominal cu două tururi. În primul tur este ales candidatul care obține majoritatea voturilor valabil exprimate, care trebuie să reprezinte minimum 25% dintre alegătorii înscriși pe liste.

Dacă niciun candidat nu întrunește această majoritate, atunci se organizează un al doilea tur de scrutin unde se califică toți candidații care au obținut un minimum de voturi care depășește 12,5% dintre înscriși. Dacă sunt mai puțini de doi candidați care îndeplinesc această condiție, se califică primii doi. În turul al doilea, care va avea loc pe 19 iunie, este declarat învingător candidatul care obține cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, indiferent de procentaj.

Proiecțiile Elabe-SFR-Express în mandate dau Ensemble 260 – 300 (majoritate absolută 289), Nupes 170 – 220, LR 43 – 63, RN 15 – 30, alții 9 – 14.

foto: captură video

Proiecția Ipsos-Sopra Steria dă pentru Ensemble 255 – 295 de mandate, Nupes 150 – 190, LR 50 – 80, RN 20 – 45.

În alegerile din 2017 alianța pro-prezidențială a obținut o majoritate confortabilă de 356 de mandate.

Prima reacție a aparținut liderei RN, Marine Le Pen (sosită pe primul loc cu 55% în circumscripția ei, dar fără a trece 25% din înscriși, deci va trebui să participe la al doilea tur de scrutin) a cerut alegătorilor FN să participe masiv acolo unde canidații FN sunt calificați în turul 2, dar nu a dat un consemn de vot pentru circumscripțiile unde RN nu este calificat.

Liderul Nupes, Jean Luc Melenchon, a spus că Nupes a învins partidul pro-prezidențial și a cerut o poporului Franței să sprijine candidații stângii calificați în turul 2 în peste 500 de circumscripții.

Prim ministra Elisabeth Borne, care conduce majoritatea prezidențială, a cerut francezilor să voteze candidații Ensemble și să respingă extremele, făcând aluzie la Nupes și RN.

Estimările privind prezența la vot arată că numai 47% ar fi venit la urne, un record negativ în istoria alegerilor parlamentare din timpul celei de-a Cincea Republici (după 1958).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Nu stiu de unde culegeti datele, dar Malenchone e viitorul premier francez, Nupes e in 480 de circumscripții calificat în turul 2, iar vreo 20 le-a câștigat din primul tur. Macron ia maxim 250 de mandate, dar vorbim peste o saptamana

    • În primul rând ca cineva să fie prim ministru trebuie să fie numit de președintele Franței. Pentru ca Melenchon să poată fi numit prim ministru îi trebuie minimum 289 de deputați. Cea mai optimistă estimare îi la limita superioară 230 de mandate. De unde va obține restul de 60 de deputați ca să-i sprijine poziția? RN? LR? Mă îndoiesc.

  2. În sfârșit!
    Mă bucur că dl Clej a luat atitudine și a intervenit la comentariul acestui troll arhiprezent pe acest site, deranjant prin comentariile lui, de cele mai multe ori neprobate, pererologice, jignitoare și nu în ultimul rând dezgustătoare, ca să mă exprim elegant.
    Continuați, vă rog și în cazul altora! Sunt mulți de genul acestui individ, unii chiar mult mai spurcați prin mizeriile pe care le postează drept comentarii.
    Încurajator!