G4Media.ro

Alegeri europene: drepturile homosexualilor nu sunt respectate peste tot. România este la…

Alegeri europene: drepturile homosexualilor nu sunt respectate peste tot. România este la coada clasamentului toleranței

Asociația europeană a lesbienelor și homosexualilor (ILGA) a dat publicității un raport înaintea alegerilor europene. Probabil un fel de recomandări electorale, pentru că diferențele est-vest sunt mari, scrie Deutsche Welle.

Tratamentul egal al lesbienelor, homosexualilor, intersexualilor și transsexualilor este prevăzut în tratatele comunitare și în Carta europeană a drepturilor omului. Acestea exclud orice fel de dezavantajare a unei persoane din cauza orientării sale sexuale. În toate cele 28 de state membre ale UE, condițiile de viață ale homosexualilor și ale altor grupuri similare ar trebui deci să fie aceleași. Dar nu este cazul. În fiecare an, de „Ziua Internațională Împotriva Homofobiei și Transfobiei”, pe 13 mai, este publicat de către asociația europeană de lobby a lesbienelor și homosexualilor din Europa (ILGA) un fel de certificat pentru țările Uniunii Europene. În acest an, datele publicate de ILGA ar putea arăta și direcția votului la alegerile europene de peste două săptămâni.

Criterii electorale 

Asociația germană a lesbienelor și homosexualilor a publicat criteriile sale electorale și recomandă formațiunea liberală FDP ca partid care se implică în măsura cea mai mare pentru drepturile homosexualilor și transsexualilor. Liberalii sunt urmați de SPD, Verzii ecologiști și Partidul Stângii. Note proaste au primit conservatorii de la CDU/CSU. Iar populiștii de dreapta de la AfD sunt considerați chiar periculoși, pentru că nu combat mobbing-ul în școli și vor să scoată din programa școlară tema identității sexuale. Alegerile europene ar fi foarte importante, explică asociația germană a lesbienelor și homosexualilor, în contextul ascensiunii populiștilor de dreapta în mai multe țări europene. „Este vorba de viitorul democrației europene. Pentru că sunt contestate tot mai vocal în opinia publică valori europene fundamentale ca respectarea demnității umane, egalitatea și statul de drept”, se spune în textul privind criteriile electorale.

În ultimul legislativ european, cel mai puternic s-a angajat pentru drepturile homosexualilor și transsexualilor grupul ecologiștilor. Aceasta reiese dintr-o evaluare publicată în aprilie și realizată de un grup de europarlamentari de diverse orientări politice care se ocupă de tema anti-discriminării. Cel mai puțin interes în acest domeniu a fost arătat de populiștii de dreapta și de eurosceptici.

Europa sub curcubeu

Potrivit clasamentului publicat de gruparea de lobby „ILGA” pentru 2019, lucrurile arată astfel în UE:

Există o diviziune puternică între Vest și Est. Majoritatea țărilor în care homosexualii și lesbienele beneficiază de tratament mai mult sau mai puțin egal se află în vestul Europei: Marea Britanie, Belgia, Luxemburg, Franța, Finlanda, Danemarca, Suedia, Portugalia și Spania au primit cele mai multe puncte pe baza unei liste ample cu criterii de evaluare – de la cadrul legal, la dreptul familial, la lupta împotriva incitării la ură și până la autodeterminarea privind propriul corp.

Pe primul loc în clasamentul „ILGA” este micul stat Malta, care ar îndeplini 90% din criterii. Pe ultimele locuri în UE ar fi Lituania și Polonia, cu 17, respectiv 18 procente. Tot la coadă sunt Bulgaria și România, cu 20, respectiv 21 de procente. Nici în Italia, cu 22% din criterii îndeplinite, nu este cu mult mai bine. În Italia, nu există garanții legale anti-discriminare și nu este recunoscută nici căsătoria între persoane de același sex. Germania ocupă doar un loc la mijlocul clasamentului, pentru că ar lipsi din legislația sa prevederi speciale împotriva incitărilor la ură și a infracțiunilor cu motivație sexuală, potrivit grupării de lobby.

Situația lesbienelor, homosexualilor și transsexualilor s-ar fi ameliorat în ultimii 10 ani, dar se înregistrează și regrese, potrivit raportului prezentat la Oslo. Polonia și Bulgaria au primit calificative mai proaste după ce ar fi limitat drepturile minorităților sexuale. Ungaria este criticată pentru că acolo sunt limitate între timp drepturi fundamentale precum libertatea de adunare și de constituire a unui grup. Activitatea grupărilor LGBTI ar deveni în Ungaria „mai periculoasă și impredictibilă”.

Legislația privind drepturile minorităților sexuale este sub jurisdicția fiecărui stat membru în parte. UE nu poate impune recunoașterea căsătoriei sau parteneriatului între persoane de același sex. Acestea nu sunt recunoscute deloc în Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia, Bulgaria. Un fel de parteneriat cu drepturi limitate funcționează în Estonia și Cehia.

Țările care nu permit căsătoriile homosexuale sunt obligate de Curtea Europeană de Justiție să recunoască căsătoriile între persoane de același sex, încheiate în alte state comunitare. Situația a fost reglementată într-o sentință cu rol de precedent dată împotriva autorităților din România, obligate să recunoască legalitatea căsătoriei dintre un român și un american care se căsătoriseră în Belgia.

Apel al lobbyiștilor

Cu puțin timp înaintea euroalegerilor, directoarea ILGA pentru Europa, Evelyne Paradis, crede că este momentul să se acționeze. Anul trecut, ea avertizase deja că lucrurile nu trebuie lăsate așa cum sunt, că treaba nu este gata. „Vedem din păcate că anul acesta se înregistrează regrese atât la nivel politic, cât și juridic într-o mulțime de state.”

Photo by Sharon McCutcheon from Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Cortina de fier, invers de data asta:

  The Reversed Iron Curtain: Western Europe living under Cultural Communism

  • Mondialul este doar o fantoșă a unui postac penal al mafiei PSD-ALDE care copiază de pe activenews și de pe alte site-uri de propagandă ale mafiei și care scrie ca un analfabet „i-a cercetati-l p-asta”. Credibilitate=zero.

 2. In articol este cumva vorba despre drepturile copiilor la asistenta medicala totala si de calitate? Exista cel putin o Tara membra UE in care copii sunt tratati doar daca parintii „cotizeaza”.

 3. Si ne mai intrebam de ce creste popularitatea extremistior de dreapta. Vrem UE, dar nu la pachet cu fanteziile unor oameni bolnavi.

 4. Nu se poate sa subventionam expulzarea astora in Malta? Ar fi fericiti acolo

 5. Tichia de mărgăritar. România se zbate intr-o lipsa de educație crunta, spitalele aduc cu lazaretele din evul mediu, km de autostrazi mai putini ca in Bulgaria, melteanul roman își bate nevasta și copii pana ii lasă lati, oamenii stau cățărați pe garduri de la șapte dimineața rupți de beți și le arde de “problema” gaozarilor și leabienelor… halal priorități

 6. Daca sunteti pro homosexualitate, e ca si cum ati privi pe beietelul sau nepotul dumneavoastra si i-ati spune asa: „E in regula sa iti indesi penisul acolo unde altul face caca!”

  Si nu ma luati cu asa s-au nascut si vai saracii de ei. Si penalii nostri s-au nascut hoti, dragii de ei si ce sa facem? Ii toleram ca doar sunt ai nostri si nu fac nimic imoral. Na atata pot si ei.

  • Ai dreptate, dar daca ei conduc lumea, ce poti face? Si nu uita ca politicienii se bat pentru a le obtine voturile.

 7. Comunitatea LGBT este foarte bucala, pardon orala pentru drepturile lor.
  Le sunt restrictionate drepturile lor, ca cetateni, oriunde in Europa, cel putin? Nu! Faptul ca sunt considerati cu o oarecare retinere de multi oameni, este o consecinta a educatiei si a credintei, in sens de religie.
  Ce fac, cum o trag, de cate ori sau in ce pozitie, este treaba lor intima.
  Dar sa-mi apari pe stasse cu pene in fund si vuvuzele in pisicuta este prea mult. Nu ma freca la creier cu deviatiile tale. Stai in patul tau si inghite-o.

 8. Vrajeala ongisto birocrata care nu are nici o treaba cu realitatea, cel putin in cazul Italiei unde am trait si am vazut pe strada cupluri ale minoritatilor sexuale sarutandu se si comportandu se exact ca si cuplurile hetero fara nici o problema, unde mass media militeaza si promoveaza la greu nediscriminarea acestor minoritati si unde cei mai militanti ai acestei comunitati nu au nici o problema de a avea la balcoane steagul pride. Deci la nivel mental si social ptr respectarea drepturilor egale a persoanelor lgbt Italia e mult inaintea Romaniei,care ca intotdeauna la nivel de spoiala sta bine, ca realitate si mentalitati tot evu mediu de balcani.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.