G4Media.ro

Alegeri europarlamentare – o treime din candidaţii propuşi de partide sunt femei.…

sursa foto: Facebook/ Expert Forum

Alegeri europarlamentare – o treime din candidaţii propuşi de partide sunt femei. Procentul este similar cu cel din 2019

Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide pentru alegerile europarlamentare din iunie sunt femei. Cele mai multe candidate se regăsesc pe listele REPER, AUR şi SOS România, urmate de PSD+PNL, iar 10 din 15 partide/alianţe au inclus o femeie pe primele trei locuri, relevă un raport realizat de Expert Forum, transmite News.ro.

”Pentru alegerile din iunie, partidele şi alianţele electorale au înaintat 171 de candidate (32%) şi 364 candidaţi de sex masculin (68%). În 2019, 31% din candidaţi au fost femei, deci nu există o creştere în 2024. În prezent, 5 din 33 de europarlamentari sunt femei (15%). În plus, şase din şapte candidaţi independenţi sunt bărbaţi”, indică datele raportului.

Cele mai multe candidate se regăsesc pe listele REPER, AUR şi SOS România (39%), urmate de PSD+PNL (37%). Alianţa Dreapta Unită a înregistrat 35% candidate. La UDMR procentul candidatelor se ridică la 30%, iar la PUSL la 23%.

La nivel de partid, listele cele mai echilibrate sunt la USR (12 femei /11 bărbaţi) şi PSD (12 femei/11 bărbaţi). Doar un sfert dintre candidaţii liberali sunt femei – 5 din 20. La UDMR 13 din 43 de candidaţi sunt femei.

La Alianţa Dreapta Unită, prima femeie de pe listă este pe locul cinci (Cristina – Mădălina Prună), iar la Alianţa PSD+PNL se regăseşte pe locul 3 (Gabriela Firea). La AUR cel mai sus poziţionată femeie este pe locul 4 – Teodorescu Maria – Georgiana.

Trei partide au propus femei pe primul loc: SOS România, PAD şi ARS. PSD-PNL au declarat public că vor pune o femeie pe primul, însă lista este deschisă de europarlamentarul Mihai Tudose.

Reper este singurul partid care a folosit o listă de tip fermoar (în funcţie de sex), adică a pus alternativ candidaţii de sex masculin, respectiv feminin, cel puţin în prima jumătate a listei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. La cum arata societatea românească mă mir ca nu sunt mai putine femei decât in 2019. La democrație am dat atâta înapoi, așa ca lucruri precum egalitatea d gen sau protecția mediului au devenit luxuri

  2. Nu cred ca este un procent rau. Pana la urma este o „meserie” pe care nu neaparat o poate face oricine, de aceea eu cred ca un procent de 50/50 la care se viseaza este inca departe. In momentul in care politica noastra se va face pentru cetateni si nu pentru clasa politica si clientii lor este posibil, dar poate si recomandat sa fie mai multe femei in politica.