G4Media.ro

Air Schengen: Ministrul austriac de interne s-a întâlnit în Slovenia cu omologii…

Sursa Foto: Facebook/ Maria Moiș

Air Schengen: Ministrul austriac de interne s-a întâlnit în Slovenia cu omologii din România și Bulgaria / Karner: „Discuții dure, intense, bune, care vor continua”

Ministrul de interne Gerhard Karner (ÖVP) a discutat cu omologii săi din România și Bulgaria despre propunerile sale anunțate recent pentru o posibilă relaxare a dreptului de veto austriac la Schengen, în marja reuniunii miniștrilor de interne din cadrul așa-numitului „Forum Salzburg”, transmite agenția APA.

„Vorbim acum despre Air Schengen, deoarece acesta este domeniul care nu ne îngrijorează în ceea ce privește traficanții de migranți”, a declarat Karner în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc marți la Brdo, lângă Kranj, în Slovenia.

„Au fost discuții dure, intense, bune, care vor continua”, a continuat Karner, fără a intra în amănunte despre reacțiile celor doi colegi ai săi la propunerea Austriei. „Nu este treaba mea să interpretez România și Bulgaria”, a răspuns el când a fost întrebat cum a fost primită propunerea. Așa-numitul program Air Schengen presupune ridicarea controalelor pentru pasagerii din aceste două țări care călătoresc în spațiul Schengen.

Într-o declarație separată pentru jurnaliști, ministrul român de interne, Marian-Cătălin Predoiu, și-a exprimat satisfacția că Austria și-a schimbat poziția. „Am trecut acum de la o situație de blocaj la o situație progresivă, dinamică și constructivă, care poate duce la rezultate”, a spus el. Predoiu a reafirmat poziția potrivit căreia țara sa îndeplinește toate criteriile de aderare la Schengen, dar a adăugat că trebuie să fim realiști și să ținem cont de limitele deciziei Austriei. „Avem o bază pentru continuarea discuțiilor”, a spus el. Omologul său bulgar, Kalin Stoyanov, a declarat jurnaliștilor doar că țara sa îndeplinește condițiile pentru aderarea deplină la Schengen, dar a adăugat că discuțiile vor continua.

Potrivit lui Karner, toate cele trei țări așteaptă măsuri concrete din partea Comisiei Europene în ceea ce privește protecția frontierelor externe. Deși permite o relaxare a traficului aerian, ministrul de interne este convins că vor fi în continuare necesare controale la frontierele terestre, având în vedere presiunea migratorie puternică. „Avem nevoie de aceste plase de siguranță în lupta împotriva traficanților de migranți”, spune Karner. El a mai adăugat că trebuie îmbunătățite multe lucruri în ceea ce privește problema acceptării de către România și Bulgaria a solicitanților de azil.

Lupta împotriva traficului de persoane a fost un subiect central la conferința parteneriatului regional pentru securitate de la Brdo, lângă Kranj. Potrivit lui Karner, Austria, care va prelua președinția rotativă a Forumului Salzburg de la Slovenia la sfârșitul anului, se va concentra pe acest subiect în anul următor, punând accentul pe cooperarea dintre țări în lupta împotriva traficului de migranți.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

 1. Ce au spus reprezentantii nostri?
  Ca romanii stiu ce spun, antena3 a avut aseara din public un numar de invitati si majoritatea a spus nu.
  Li s-a urcat dreptul de veto la cap politicienilor austrieci si s-au apucat sa decida ei destinele oamenilor care au fost si asa fortati de imprejurari sa fuga din tara.
  Pe cine reprezinta politicienii romani? Le-au spus nu, au ba?
  Ca ei pe noi ne reprezinta si raspunsul romanilor trebuia spus clar si raspicat: NEIN, sa priceapa si Neinhammer.

 2. Ce politicieni are România, când nu știu să vorbească românește…demnitate zero, diplomație zero…fac austriecii un mișto finuț de ”cățărătorii politici”, de la lipit afișe la …..

 3. Cand trandafirii dau in floare , -n- orice zi sa bei
  Si de n-oi tine, piatra, al lumei viclesuj,
  Lasa la Budapesta, toate vapoarele
  La cardasia sortii.

  De asta au fost opriti traficatii pe cale terestre tot in Romania.