G4Media.ro

Agresorul lui Salman Rushdie îl laudă pe ayatollahul iranian Khomeini, surprins că…

foto: captură video

Agresorul lui Salman Rushdie îl laudă pe ayatollahul iranian Khomeini, surprins că scriitorul a supraviețuit/ Interviu din închisoare cu New York Post

Bărbatul din New Jersey acuzat de înjunghierea săptămâna trecută a scriitorului britanic de origine indiană Salman Rushdie în vestul New York-ului l-a lăudat pe Ayatollahul Khomeini al Iranului într-un interviu exclusiv acordat miercuri ziarului The Post și a recunoscut că nu credea că scriitorul va supraviețui atacului.

„Când am auzit că a supraviețuit, am fost surprins, cred”, a declarat Hadi Matar, din Fairview, New Jersey, într-un interviu video din închisoarea Chautauqua.

Tânărul în vârstă de 24 de ani nu a spus dacă a fost inspirat de faptul că regretatul lider suprem iranian Ayatollah Ruhollah Khomeini a emis o fatwa, sau edict, care cerea moartea lui Rushdie în 1989 din cauza cărții autorului „Versetele satanice”, citând un sfat al avocatului său.

„Îl respect pe ayatollah. Cred că este o persoană minunată. Atât voi spune despre asta”, a declarat Matar, menționând că a citit doar „vreo două pagini” din controversatul roman al lui Rushdie.

„Am citit câteva pagini. Nu am citit totul din scoarță în scoarță”, a spus el.

Acuzatul de tentativă de omor a negat că ar fi fost în contact cu Garda Revoluționară din Iran și a făcut aluzie că a acționat complet singur. El a spus că a fost inspirat să meargă la Chautauqua după ce a văzut un tweet undeva în timpul iernii care anunța vizita lui Rushdie.

„Nu-mi place persoana. Nu cred că este o persoană foarte bună”, a spus el despre Rushdie. „Nu-mi place de el. Nu-l plac foarte mult. Este cineva care a atacat islamul, a atacat credințele lor, sistemele de credință” mai spune Hatar.

Scriitorul în vârstă de 75 de ani, născut în India, care s-a confruntat cu amenințări cu moartea timp de zeci de ani din cauza romanului despre care unii musulmani considerau că îl insultă pe profetul Mahomed, a fost atacat vineri pe scenă în timp ce se pregătea să țină o prelegere despre libertatea artistică la Chautauqua Institution.

Rushdie – care anterior a petrecut ani de zile ascuns din cauza recompensei iraniene de 3 milioane de dolari pe capul său – a fost înjunghiat de cel puțin 10 ori, având ficatul afectat și nervii secționați la un braț și la un ochi, potrivit agentului său literar Andrew Wylie. De atunci a fost deconectat de la un ventilator și se spune că este „pe cale de recuperare”.

Un polițist al statului New York desemnat la evenimentul de vineri l-a arestat pe Matar în aproape imediat după atac. Matar a fost inculpat cu tentativă de omor și atac și s-a declarat nevinovat prin intermediul avocatului său la o audiere în instanță sâmbătă.

În timpul interogatoriului de aproximativ 15 minute de miercuri, Matar a purtat o salopetă de închisoare albă și neagră și o mască de pânză albă. El a privit în jos în unele momente și a vorbit pe un ton plat.

El a descris cum a luat un autobuz din New Jersey până în Buffalo cu o zi înainte de atac și apoi a luat un Lyft până în Chautauqua.

„Am stat destul de mult prin preajmă. Nu făceam nimic anume, doar mă plimbam”, a adăugat el, spunând că a dormit în iarba de afară joi seara. „Am fost afară tot timpul”.

Deși este mai puțin familiarizat cu opera scrisă a lui Rushdie, Matar a spus că a urmărit videoclipuri cu autorul pe YouTube. „Am văzut o mulțime de prelegeri”, a spus el. „Nu-mi plac oamenii care sunt atât de nesinceri”.

Matar, care s-a născut în SUA din părinți din sudul Libanului, nu a răspuns la întrebări despre o călătorie de o lună în 2018 în țara de baștină a părinților săi pentru a-și vizita tatăl, după cum a relatat Daily Mail.

Mama sa, care l-a renegat pe Matar din cauza presupusului atac, a declarat că vizita l-a „schimbat” și că acesta a devenit mai religios și s-a izolat în subsolul ei după ce s-a întors.

„Mă așteptam ca el să se întoarcă motivat, să termine școala, să își ia diploma și un loc de muncă. Dar, în schimb, s-a închis în subsol”, a declarat mama sa Silvana Fardos pentru Daily Mail. „Se schimbase foarte mult, nu mi-a spus nimic mie sau surorilor sale timp de luni de zile”.

Matar a spus că a lucrat la un magazin Marshalls din Edgewater, New Jersey, în toamna trecută timp de două luni, dar și-a petrecut cea mai mare parte a timpului în subsolul mamei sale „folosind internetul, jucând jocuri video, uitându-se la Netflix, chestii de genul ăsta. Am vrut un hobby, o activitate recreativă”, a spus el despre sala de box din New Jersey.

El a spus puține alte lucruri despre Rushdie în mod special, dar s-a plâns de condițiile din închisoare, unde este deținut fără drept de eliberare pe cauțiune. „O mare parte din mâncarea pe care mi-au dat-o nu este permisă în religia mea”, a spus el, adăugând că, în ciuda acestui fapt, „se descurcă bine”.

Biroul procurorului districtual din comitatul Chautauqua a declarat miercuri că Matar ar putea avea o înfățișare în instanță joi. El are, de asemenea, o audiere preliminară programată pentru vineri.

În timpul punerii sub acuzare a lui Matar, sâmbătă, procurorul districtului Chautauqua, Jason Schmidt, a descris înjunghierea ca fiind „un atac neprovocat, planificat în prealabil și țintit împotriva domnului Rushdie”.

Matar „nu a adus cu el un portofel. Avea la el bani lichizi, carduri Visa preplătite. Avea la el acte de identitate false”, a declarat Schmidt.

Procurorul i-a spus judecătoarei Marilyn Gerace că Rushdie a suferit trei lovituri de cuțit în partea dreaptă a gâtului; patru în stomac; o plagă înjunghiată la ochiul drept, pe care ar putea să-l piardă; două plăgi înjunghiate la piept; și o lacerație la partea dreaptă.

Matar este reținut preventiv fără cauțiune, în parte pentru că procurorii se temeau că va primi o recompensă pentru atac.

„Chiar dacă această instanță stabilește o garanție de un milion de dolari, riscăm ca această sumă să fie întrunită din această cauză”, a declarat Schmidt.

Fatwa lui Khomeini din 1989 a cerut adepților săi să ucidă pe oricine implicat în publicarea cărții lui Rushdie, „Versetele satanice”.

În 1991, Hitoshi Igarashi, traducătorul japonez al romanului, a fost înjunghiat mortal în fața biroului său de la Universitatea Tsukuba. În aceeași lună, Ettore Capriolo, traducătorul italian al cărții, a fost înjunghiat la domiciliul său din Milano. Capriolo a supraviețuit atacului.

În 1998, președintele Iranului de la acea vreme, Mohammad Khatami, a încercat să se distanțeze de acea fatwa, dar succesorul lui Khomeini, liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a reafirmat validitatea edictului în 2005, iar cotidianul Daily Mail a relatat săptămâna trecută “Un citat din partea ayatollahului Ali Khamenei, actualul lider iranian, a fost distribuit online, acesta afirmând că fatwa împotriva lui Rushdie a fost „trasă ca un glonț care nu se va odihni până nu-și va atinge ținta”.”

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. nicio tresarire daca ar fi s p a nzurat in public…🤨🤨🤨🤨