G4Media.ro

Agenție de presă rusă: Gazoductul românesc de la Marea Neagră până în…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Agenție de presă rusă: Gazoductul românesc de la Marea Neagră până în Europa de Vest va intra în funcțiune în 2025

Gazoductul Tuzla-Podișor, prin care gazele naturale produse în Marea Neagră vor fi livrate în Europa de Vest, va fi operațional până la 1 iulie 2025, a declarat directorul general al companiei românești Transgaz, Ion Sterian, la cea de-a 6-a Conferință Internațională a Gazului din România (RIGC 2023), transmite agenția de presă rusă Tass, citată de Rador Radio România.

„Prima sudură pe tronsonul Tuzla-Podișor, care va prelua integral gazul produs în perimetrul Neptun Deep, se va face în 8-10 zile” – a spus acesta. „Până la sfârșitul anului viitor, gazoductul va fi finalizat. Vor urma alte 5-6 luni de probe tehnologice şi, conform contractului semnat, gazoductul va fi dat în exploatare la 1 iulie 2025”.

Amintim că Transgaz a semnat contractul pentru construirea gazoductului Tuzla-Podişor cu holdingul turc Kalyon Insaat pe 16 iunie 2023. Costul proiectului este de 500 de milioane de euro, iar lungimea gazoductului este de 308,3 de km. Gazoductul Tuzla-Podişor va conecta zăcământul de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră cu coridorul BRUA (Bulgaria – România – Ungaria – Austria).

Exploatarea comercială a zăcământului de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră este realizată de compania austriacă OMV Petrom și compania românească Romgaz. Rezervele de gaze din perimetru, conform estimărilor preliminare, se ridică la circa 100 de miliarde de metri cubi. Luând cuvântul în cadrul conferinței, directorul general al OMV Petrom, Cristina Vercere, a declarat că ambele companii intenționează să investească în proiect aproximativ 4 miliarde de euro, iar producția de gaze este programată să înceapă în 2027.

Sursa: Tass/ Rador Radio România

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. E dezastru pentru ruznaci daia au nevoie sa ajunga HAUR la putere sa opreasca proiectul

  2. Cum tata sa lasi austriecii care ne tin la marginea europei si din cauza carora pirerdem sute de milioane de euro prin arderea combustibului la frontiere degeaba sa se foloseasca de gazele romanesti ? Te doare capul !E musai ca suntem prosti ca natie ,dar asa ,batuti in cap …

    • Pentru ca puscariasul Dragnea care lucra pentru Moscova ca si Semiom a izgonit Exxonul! Muta-te in RuZia daca nu-ti convine ca doar cateva state din UE au capacitati de extractie.

    • Compania OMV Petrom S.A. nu este austriacă. Este o companie românească ce valorează 33 miliarde de lei. Deficitul bugetar (gaura) numai pe anul ăsta este de 80 miliarde lei. Doi Petromi și jumătate irosiți de PSDNL. OMV AG deține 51% din OMV Petrom SA. Statul austriac deține 31,5% din OMV AG. Emiratul Abu Dhabi deține 24,9% din OMV AG. Restul sunt acțiuni liber tranzactionabile pe bursă pe care le pot cumpăra și pensionarii români din pensia lor crescută. Căci creșterea pensiilor însumează fix valoarea unui Petrom. În plus, statul român deține 20% din OMV Petrom AG. 75% din petrolul ars de mașinile românilor provine din import. Vă doresc informare plăcută!

    • OMV Petrom SA, nu OMV Petrom AG, evident

  3. Conducta prin care se va exporta gazul in vest…Dar la noi,la noi ramane macar o molecula…din zona exclusiva a M.Negre/cum suntem noi,de suparare pe repetentii din parlament.