G4Media.ro

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului: Artificiile de Anul Nou poluează aerul şi…

sursa foto: Pexels.com

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului: Artificiile de Anul Nou poluează aerul şi sunt un dezastru pentru păsări şi animale / De Revelion, s-au înregistrat depăşiri ale limitelor particulelor poluante, din cauza substanţelor explozive

Artificiile de Anul Nou poluează aerul şi sunt un dezastru pentru păsări şi animale, au anunţat reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), care au adăugat că, de Revelion, s-au înregistrat depăşiri ale limitelor particulelor poluante, din cauza substanţelor explozive, anunță News.ro.

“Artificiile de Anul Nou poluează aerul şi sunt un dezastru pentru păsările şi animalele sălbatice sau pentru cele domestice, de aceea este recomandat să renunţăm la folosirea lor, atrage atenţia Laurenţiu Alexandru Păştinaru, Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Potrivit specialiştilor în măsurarea calităţii aerului, cu toate că în ultimii 10 ani cantitatea de artificii de pe piaţă s-a diminuat constant, de Revelion s-au înregistrat aproape în fiecare an, depăşiri ale limitelor particulelor poluante şi ale valorilor de dioxid şi monoxid de carbon sau de azot, din cauza substanţelor explozive”, au transmis reprezentanţii ANPM, luni, printr-un comunicat de presă.

Aceştia au subliniat că motivul unor reglementări tot mai stricte pentru folosirea  artificiilor este dat de faptul că acestea pot provoca niveluri foarte ridicate de particule în aer.

“Folosite în spectacole publice sau private de Revelion, artificiile pot provoca, pe termen scurt, niveluri foarte ridicate de particule în aer, acesta fiind şi motivul unor reglementări tot mai stricte la acest capitol, menite să interzică sau să descurajeze folosirea dispozitivelor explozive, atât prin interzicerea comercializării acestora,  scăderea cantităţilor existente pe piaţă, cât şi sancţionarea dură a celor care le comercializează ilegal sau le utilizează”, a mai precizat sursa citată.

Preşedintele ANPM, Laurenţiu Alexandru Păştinaru, a declarat că recomandă folosirea la minimum a artificiilor de Anul Nou.

“Imediat după miezul nopţii putem asista la creşteri ale poluării aerului, mai ales dacă va fi o perioadă de calm atmosferic. Cu toate acestea, în ultimii ani, s-a înregistrat o îmbunătăţire generală a situaţiei, prin emisii tot mai scăzute, dar artificiile de Anul Nou pot produce poluare, de aceea este recomandat să reducem la minimum folosirea lor, mai ales că fumul şi gazele – dioxid de carbon, monoxid de carbon şi azot – eliberate în aer în momentul stingerii sunt nocive pentru oameni şi natură, fiind considerate parte din principalele surse de poluare”, a afirmat Laurenţiu Alexandru Păştinaru.

Un studiu publicat în Jurnalul Internaţional privind Cercetarea Mediului şi Sănătatea Publică a arătat că, pe lângă emanaţiile de gaze şi de fum, artificiile de sărbătoare pot fi responsabile şi de eliberarea în atmosferă a unor concentraţii importante de particule fine, mai mici de 2,5 micrometri şi copoluanţi, precum metale şi ioni solubili în apă.

Astfel, susţine reprezentantul ANPM, atât în timpul focurilor de artificii, cât şi câteva zile înainte sau după noaptea de Anul Nou, concentraţiile medii zilnice de particule pot ajunge la valori de două, până la 10 ori mai mari decât nivelurile de fond, iar acest lucru se poate întâmpla şi în acest an, chiar dacă vânzările de artificii şi utilizarea unor astfel de dispozitive au fost interzise în Bucureşti.

„Pe lângă poluarea mediului, instalaţiile pirotehnice sunt un dezastru pentru păsările sălbatice din localităţile urbane sau rurale, care îşi pot pierde viaţa în timpul focurilor de artificii de la miezul nopţii dintre ani, pentru animalele sălbatice din ariile naturale apropiate staţiunilor montane, care îşi pot părăsi habitatul, migrând haotic, chiar şi în localităţi, precum şi pentru animalele de companie, care pot fugi înspăimântate din curţi sau, în cazurile cele mai grave, pot face infarct sau crize de epilepsie”, subliniază preşedintele ANPM.

El a menţionat că artificiile care pot fi ţinute în mână sunt mai puţin poluate.

“Nu se poate spune că există artificii benefice pentru mediu, dar dacă ar fi de ales între artificiile tipice şi cele strălucitoare, care pot fi ţinute de mână şi pot fi aprinse  în spaţii închise, cu siguranţă, cele din urmă pot fi considerate mai puţin poluante, chiar dacă şi acestea implică mai mulţi poluatori, precum un oxidant de culoare, un combustibil care menţine scânteia aprinsă şi un liant, necesar pentru a ţine toate aceste materiale şi substanţe împreună. Cele mai bune părţi ale acestor artificii sunt folosirea facilă şi periculozitatea mult mai scăzută”, a mai precizat sursa citată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Și? Asta știam. Măsuri?