G4Media.ro

Agenția de presă Reuters scrie despre proiectele legilor justiției elaborate de ministrul…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Agenția de presă Reuters scrie despre proiectele legilor justiției elaborate de ministrul Predoiu: „Sunt rămășițe ale unei revizuiri judiciare aplicate de un guvern de stânga anterior, care au alarmat Bruxelles-ul și Washingtonul”

Agenția internațională de presă Reuters a abordat marți subiectul proiectelor legilor justiției din România, elaborate de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și criticate de trei asociații ale magistraților că ar fi, de fapt, aceleași legi deja existente, cu unele modificări, și cu totul diferite față de variantele asumate în fața Comisiei Europene.

Prezentăm mai jos știrea realizată de Reuters despre proiectele legilor justiției din România, publicată marți, 26 iulie 2022:

„Magistrații români: Modificările judiciare propuse afectează efortul de combatere a corupției

Publicitate electorală

Judecătorii și procurorii români au criticat marți modificările propuse la legislația judiciară despre care au spus că ar slăbi lupta împotriva corupției într-unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană.

Ca parte a angajamentelor asumate pentru a se califica pentru fondurile de redresare post-pandemice ale UE, guvernul a promis Comisiei Europene că va modifica trei legi privind organizarea judiciară pentru a răspunde preocupărilor legate de amenințările la adresa statului de drept și a independenței judecătorilor și procurorilor.

Legile sunt rămășițe ale unei revizuiri judiciare aplicate de un guvern de stânga anterior (PSD – n.r.), care a alarmat Bruxelles-ul și Washingtonul și a declanșat cele mai mari proteste de stradă din România de la prăbușirea regimului comunist în 1989.

Dar trei asociații de magistrați au declarat marți că modificările, pe care ministerul justiției le-a finalizat la începutul acestei luni, nu au făcut prea multe pentru a răspunde preocupărilor.

„În ciuda angajamentelor luate față de Comisia Europeană, aproape toate modificările dăunătoare criticate de organismele internaționale în ultimii ani rămân în vigoare”, au declarat cele trei asociații într-o declarație.

Proiectele de lege revizuite mențin numirile judecătorilor și procurorilor cheie sub control politic, interzic magistraților să își exprime public opiniile opuse altor ramuri ale statului și segregă organismul de supraveghere judiciară al țării, au spus asociațiile.

De asemenea, acestea îi conferă procurorului general, care este numit politic, dreptul de a respinge – cu argumente – propunerile de caz ale procurorilor, inclusiv ale celor care lucrează în agențiile de nivel superior de combatere a corupției și a crimei organizate.

„Proiectele de lege compromit toate progresele pe care România le-a făcut în lupta împotriva corupției și a crimei organizate și încearcă să controleze cele două unități specializate de urmărire penală”, se arată în comunicat.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat într-un comunicat că, în opinia sa, proiectele de lege reprezintă „o expresie fericită a dialogului” dintre minister și sistemul judiciar, adăugând că modificările propuse au fost făcute după consultări publice considerabile.

Experții au declarat că și alte încercări ale coaliției de guvernare din România de a aborda preocupările judiciare ale UE au eșuat.

Comisia de la Veneția, organismul consultativ al Consiliului Europei, a afirmat că modificările aduse unei unități speciale controversate de urmărire penală, înființată pentru a investiga presupusele infracțiuni comise de magistrați (SIIJ – n.r.), nu au protejat independența judiciară.

Transparency International clasează România printre cele mai corupte state din UE. Bruxelles-ul a ținut sistemul judiciar românesc sub monitorizare specială de când țara a aderat la UE în 2007”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Foarte bine, sa afle toata lumea ce magarii fac in justitie Iohannis, Ciuca, Predoiu, Ciolacu, PSD, PNL, UDMR!

  2. Transparency International clasează România printre cele mai corupte state din UE.
    Este meritul lui: Ficus, Preșoiu, Altă întrebare, Ievaluare, Dragneti și alți mari mioritici …

  3. Asta e voința poporului, care a votat PSD 30%, PNL 25%.

  4. Astept sa citesc ce-o sa scrie REUTERS cand in anul 2022 Comisia Europeana va ridica MCVul pentru Romania, asa cum a promis dna Vera prezidentului Haos Werner Iohannis: „am facut multe progrese(!!!), speram ca va fi ultimul MCV”, se infoia prezidentul Haos dupa discutiile cu dna Vera!!!!
    REUTERS cum de nu vede „progresele” alea facute de Romania in privinta statului de drept ajuns stramb de tot in vremea dlui Haos Werner Iohannis!?