G4Media.ro

Agent Green: Arthur, cel mai mare urs din România, a fost împușcat…

Agent Green: Arthur, cel mai mare urs din România, a fost împușcat de un prinț austriac într-o arie protejată din județul Covasna / Berceanu: La nivelul Gărzii de Mediu, am demarat o anchetă / Tanczos Barna: E extrem de complicat să se stabilească exact ursul care a fost împușcat

Ursul uriaș Arthur a fost împușcat de un prinț austriac la Ojdula, județul Covasna, într-o arie naturală protejată, semnalează ONG-ul Agent Green într-un comunicat postat pe site-ul oficial.

Potrivit sursei citate, prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs din România prin derogarea oferită de ministerul mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna.

Dar în realitate, Prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulți ani de rangerul Agent Green din zona respectivă și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului și sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130.

“Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică faptul că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a spus Gabriel Paun, președintele Agent Green.

“Ursul întâmpină multiple amenințări care îi periclitează supraviețuirea: degradarea habitatului, schimbările climatice și persecuția omului. Ministerul mediului trebuie să abordeze cauzele care au condus la conflictul om-urs și nu efectele. Extracția masculilor mari destructurează populația și poate conduce la cosangvinizare. Nu se știe câți urși există cu adevărat și orice cotă de derogare acordată este periculoasă. Vânătoarea de trofee trebuie scoasă în afara legii. Alfel, confictele vor spori și specia va fi în pericol de dispariție, așa cum s-a întâmplat în majoritatea Europei”, a spus Ann-Kathrin Freude, coordonator de campanii al VGT (Verein Gegen Tierfabriken), o organizație pentru drepturile animalelor din Austria.

„Este o rușine pentru Austria, că Prințul Emanuel a abuzat o derogare pentru a ucide acest superb urs doar pentru a bifa o nouă lovitură pe lista sa de trofee”, a mai adăugat Ann-Kathrin Freude.

Ursul brun este o specie strict protejată de legislația UE și de Convenția de la Berna. Derogările sunt excepții care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunțită a situației, iar metoda letală este ultima soluție atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eșuat, iar ursul problemă pune în pericol vieți omenești și gospodării.

Comisia Euopeană a aprobat Statelor Membre buget pentru a compensa imediat și just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura.

Agent Green a discutat pe 28 aprilie 2021 cu primarul din Ojdula și a vizitat mai multe gospodării din acest sat.

”Am stat de vorbă cu localnicii care au raportat atacuri ale ursoacei, inclusiv cu domnul Berszan Gheorghe, cel care a cerut Asociației de Vânătoare Botos în luna ianuarie 2021 să împuște ursoaica care i-a provocat pagube în vara anului 2020. Atât domnul Gheorghe, cât și alți săteni au gospodăriile la marginea satului, învecinându-se direct cu habitatul ursului. Niciunul nu are gard electric. De fapt niciunul nu are vreun fel de gard în partea dinspre pădure. Niciunul nu a primit compensații pentru pagubele suferite. Niciunul nu s-a plâns de un urs mascul, ci de femele cu pui. Fiecare fermier cu care am discuat a spus că nu s-a schimbat nimic de când a fost împușcat ursul de sex masculin și că femela continuă să vină zilnic în gospodării. Gospodăriile nu au câini din rase speciale care alungă urșii și nu implementează nicio măsură de coexistență și coadaptare. Pe domnul Gheorghe l-am rugat să își citească propria plângere făcută de domnia sa către asociația de vânătoare, dar nu a fost capabil să o facă. Uciderea lui Arthur este extrem de suspectă și este de competența poliției să facă lumina în acest caz”, a adăugat Păun.

Citește integral pe agentgreen.ro

Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a anunțat miercuri că au fost demarate deja verificări în acest caz.

”La nivelul Gărzii de Mediu am declanșat o anchetă încă din 29 aprilie. Am luat toate hârtiile, le cercetăm. Avem echipa în teren care verifica ce a fost împușcat, ce trebuia să fie împușcat. Aceste documente vor merge probabil către alte organe de cercetare. Vrem să nu mai avem astfel de incidente. Să vedem dacă evaluarea e făcută corect sau incorect. Vrem să mergem înainte cu poliția română, să identificăm cazul, să vedem în ce condiții a fost împușcat exemplarul respectiv. Să vedem dacă documentele au fost întocmite corect. Vrem să vedem dacă declarațiile celor care au făcut sesizările privind pagubele făcute de ursoaică sunt reale. Categoric, se poate ajunge și la dosar penal, vrem să stopăm orice incident similar în viitor”, a declarat Berceanu la Antena 3.

La rândul său, ministrul mediului, Tanczos Barna, a spus că este ”extrem de complicat” să se stabilească exact ursul care a fost împușcat.

„Am avut mai multe cereri de extragere de la acea asociaţie de vânătoare. O solicitare pentru un urs a fost aprobată. Am demarat un control pentru a clarifica ce s-a întâmplat acolo. Încă nu avem rezultatul controlului. Vom prezenta imediat situaţia cum se va finaliza controlul. Un lucru este cert: acolo sunt mai mulţi urşi-problemă. Cel puţin aşa rezultă din cererile depuse. Documentaţiile nu au fost complete, motiv pentru care doar o cerere s-a aprobat din trei. Din materialele prezentate zilele trecute pe posturile de televiziune am văzut că oamenii spun, în continuare, că anumite exemplare intră în gospodării, în intravilan, creează probleme. Aşteptăm rezultatul controlului şi vă vom informa. Sunt cereri depuse pentru mai multe exemplare care creează probleme în zonă. Primim aproape zilnic zeci de solicitări din teritoriu. Este perioada în care au ieşit din bârlog aceste animale sălbatice şi creează probleme în foarte multe zone din ţară. Acolo unde dosarele sunt complete, le analizăm şi acolo unde se impune va fi aprobarea extragerii, dar asta nu înseamnă că prin extragerea a nouă exemplare din miile de exemplare din ţară se rezolvă problemele peste tot”, a afirmat la Digi 24, ministrul de resort.

Conform oficialului, identificarea şi extragerea animalelor sălbatice care creează probleme se face conform legii de către asociaţia de vânătoare.

„Este foarte complicat să stabileşti dacă într-un fond de vânătoare doar un urs care a fost văzut că a intrat o dată şi a doua oară este cel care a fost extras. Identificarea şi extragerea se fac conform legii de către asociaţia de vânătoare şi este responsabilitatea lor să extragă exemplarele problemă. Acolo unde sunt mai multe cereri, mai multe exemplare deja poţi începe discuţiile dacă este acela care a fost aprobat sau pentru care s-a depus prima sau a doua sau a cincea solicitare. Aprobările de derogare se dau doar în cazurile în care este necesară intervenţia sau extragerea în zonele unde aceste animale creează probleme. Se depune o cerere la Direcţia de biodiversitate din minister (Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, n.r.), se analizează dacă dosarul este complet, se emite un Ordin, se publică în Monitorul Oficial după care executarea activităţii de relocare sau extragere se face cu autorităţile locale, descentralizate, autoritatea descentralizată a ministerului din judeţ şi asociaţia de vânătoare. Nu există o taxă (pentru această operaţiune, n.r.)”, a susţinut Barna Tanczos.

Foto: Ursul Arthur împușcat / Sursa: Agent Green

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

81 comentarii

 1. Inainte sa ne indreptatm ura impotriva „printisorului”, ar tb sa cautam nemernicii din tara asta care au permis sa se intample asa ceva!
  Niste secaturi autohtone care merita tarate in puscarie!!

  • de aia am ajuns ca tara sa votam nationalisti. de aia o sa castige aur. foarte bine, daca ei o sa fie in stare sa aiba mai multa grija de paduri si de fauna sa castige.

  • Nu ai sa vezi asa ceva, NICIODATA ! Pt. ca ei „e” crestini si patrioti… si interesul acestor ticalosi este sa „serveasca” tara.

  • Tanczos Barna, cel care ne aburește că nu se poate stabili identitatea ursului, de parcă e greu să verifice dacă era mascul sau femelă. Sub patronajul miniștrilor mediului (mulți de la UDMR), infracțiunile de mediu continuă, nu se vede nicio îmbunătățire a situației.

  • Depinde cat de secatura sau autohton il consideri pe ministrul mediului Tanczos „E Complicat” Barna:
   „E extrem de complicat dacă într-un fond de vânătoare s-a văzut o dată că a intrat tot el a intrat și acela a fost extras.”

  • Oengeurile finanţate să se preocupe trebuie să vegheze ca prinţul austriac să fie tratat întocmai ca şi cum ar fi vânător român.

  • Corect, dar este mai usor sa o dai in mesaje nationaliste si sa dai vina pe austriac, desi ti se explica foarte clar in articol ca amaratii aia de localnici nu au gard si nici nu stiu sa citeasca, cu atat mai putin sa scrie o plangere.
   Daca ministrul de la UDMR considera ca este „extrem de complicat” sa se stabileasca ce urs a fost vanat, e clar ca ministerul nu ar mai trebui sa ofere derogari punctuale si idiotii care l-au insotit pe turistul-vanator ar trebui pusi sa returneze toate salariile incasate pana acum, pentru ca au fost platite, evident, inutil.

  • În joc e imaginea RO de ţară în care te duci şi îţi permiţi orice. Cum l-a demis pe Vlad Voiculescu ar trebui să-l demită premierul Cîţu şi pe ministrul mediului.

  • Coruptie,braconaj si puscarie pentru idiotul de la directia silvica Covasna(directorul)

  • @ P H

   atat ai inteles din articol ?!

   Faptul ca sateanul nu isi poate citi plangerea demonstreaza ca a fost scrisa de altcineva.

   Deci aceasta plangere a fost folosita ca pretext sa fie vanat ursul Arthur.

 2. In Austria impusca ursi printu`? Sau doar la Ojdula? Intreb pentru un prieten.

  • Pentru prietenul tau: In Austria, printisoru’ respecta legea, ca altfel il cam „pusca” rubedeniile, mai ales ca-i persoana publica. Dar in Romanica, cu o cinzeaca si-un snitzel a „uns” de la ministru la palmas si-a plecat to trofeul acasa…
   Printu-i de vina clar, ca-i un mojic nenorocit si falos pe de-asupra… da’ sa nu uitam ca a gasit teren propice pentru netrebnicia asta, fix la Romanica.
   Iar faptul ca asta sa-ntamplat fix sub „palaria” unii ministru UDMR-IST, la Mediu, e doar o coincidenta… La fel ca si-n cazul lui Atilla „Cherestoi”!!
   Ma bucur ca s-a declansat deja o ancheta… o sa aflam ca austriacu’ era/este print!

  • De unde stia printisorul ca acolo este ursul trofeu (de aur) daca nu de la cei ce il monitorizau.

 3. Luat una bucata print mincinos, imbracat in blana de urs si trimis in padure, la intalnire cu ursoaica aia cu pui.

  • era clar ca asta vrea ungurul. sa isi faca relatii si bani din vanatoare. care e pozitia austriei ? care e pozitia ambasadei ?

 4. N a mai avut rabdare sa mearga cu Tziriak

 5. Money talk! „Printu`” are dreptate: a venit in lumea a 3 a si asteapta sa-l linga si pe oo oficialii romani!

  • Poate data viitoare când o plăti, din greșeală o reglează pe nevasta lui țancoș🤢… ca na… banii nu au miros!! Am ajuns lumea a treia a europei 🤢🤢🤢

 6. mie imi place cum se dau astia vanatori. trag cu pusca cu luneta, eventual descarca si un incarcator intreg de la mare distanta si apoi se lauda. te umfla rasul. sa ii vad cu arcul cu sageti, cu pusca cu un singur glont etc, daca chiar se dau „vanatori”.

  • Stai asa, ca a avut și gonacii locali care au hăituit bietul urs pana o l-au adus plocon în fata armei cu luneta. Cred ca au comunicat și pe walki-talki. Dar și ungurul gonac i-a zis : Mein Prinz, du schauest?

 7. Ariile protejate sunt mafii camuflate.

 8. Printul p…ii. Auzi la el: „von und zu Liechtenstein” !!
  După ce plătește amenda, ar trebui dotat cu un tirbuson si debarcat in zona in care se aduna ursii, in special ursoaicele cu pui. Sa vedem daca e print sau nu. Cu pusca cu luneta e usor sa omori ursi si sa te lauzi dupa aia.

 9. Puscarie ?

  • Să ne spună domnul ministru , în ce țară a împușcat ipochimenul ursul ? Regiunea autonomă sau Romania ?

 10. Austria nu si-a uitat istoria de imperiu si nici a provinciilor de care dispunea cum dorea. Si nici Ungaria. Nu ma mira absolut deloc ca aceasta marsavie s-a intamplat chiar in Covasna, unde ungurii sunt turbati sa impuste tot ce le cade in catarea pustii. O rusine pt noi, ca tara, in primul rand!

  • Austria a fost asa-zis imperiu pentru ca i s-a permis de catre marile puteri. Cat de imperiu erau austriecii s-a vazut la Königgrätz. Austria este cea mai corupta tara din Europa.

  • 1. Printul declarat Persona non grata – interzisa intrarea in RO pe viata, cu exceptia necesitatii executarii unei pedepse survenite in urma condamnarii
   2. Amenda (maxim posibil) si trimisa acasa, la „castel”
   3. Dosar penal pentru braconaj, judecat in lipsa si ceruta extradare pentru executia pedepsei
   4. Dosar penal pentru „co-autorii” din tara, cum ziceai si tu, nu se putea face fara cooperare din RO.

  • @vinceroy exact!!!
   cum a ajuns ministerul mediului la cei mai mari dusmani ai mediului e greu de imaginat

 11. Scârbă din mai multe puncte de vedere.

 12. Cel mai imprtant: Trebuie impiedicat austriacul sa ia trofeul ursului. Adica craniul.
  Ce dracu cauta austriacul in adancul padurii dupa urs ?. Trebuia sa i se permita sa faca panda pentru impuscare doar la marginea satului in care ataca ursoaica.

 13. Iar scuza ministrului e absolut penibilă PE-NI-BI-LĂ.

 14. Nu se va întâmpla nimic, cum nu s-a întâmplat nici în alte cazuri. Mi-e o greață profundă: dejecții peste tot in natură, distrugerea câtui mai mult spațiu Verde in mediul urban, distrugerea habitatului unor animale unice in Europa… Poporul dracului!

  • @ mafalda

   Acest caz scoala va demonstra ca in ueSS sunt mai multe categorii de cetateni.

   Noi, ROMANII, ca urmare a mentalitatii aristocratiei din occident suntem pe aceeasi treapta cu africanii.

   Noi, ROMANII, suntem victime pt ca nu avem LIDERI NATIONALISTI NESANTAJABILI.

 15. Ce căuta prințul lui peste cu pușca într-o arie protejată?! Trebuie judecat că orice amărăștean și dacă e cazul (nu cunosc legea) băgat la bulău pentru braconaj. Tzancos al nostru a și pregătit batista de pus pe țambal.

 16. Comentariul îl face pe ministru plin de …” maro “ca doar asta este numele de familie in limba lui maternă

 17. Toti o dati cu austriacul insa uitati ca autoritatile noastre au dat voie.

 18. …neanderthalian, ,,printul”!
  …romanasii, imbecili!
  Barna, oligofren ipoocrit .

 19. Oare în Austria/Franţa/Germania iese personal ditamai Ministrul Mediului să facă gratis pe avocatul unui gunoi de braconier?! Tanczos Barna s-a făcut remarcat prin orbirea faţă de defrişări. Şi nu i-a ajuns, din prieten al defrişărilor a devenit prieten al braconierilor. Ce josnicie!

  Primul Ministru al României nu ar trebui să rămână indiferent atunci când un ministru al cabinetului său face pe lacheul unui obscur prinţ şpăgar şi braconier. Că vânătorile astea nu se fac legal. Totul e pe şpagă!

 20. Si cam ce ati fi vrut? Sa l impuste un țărănoi din teleorman? Vanatoarea e pt nobilime!
  Pt trofeu se plateste! Daca il impusca vreun romanas pesedist sigur ursul nu mai era urs ci iepure

  • Dar niște pastile de Oral deep nu vrei tu cu tot cu prințul tau de jeguri ordinare . Speram ca justiția să-și facă datoria în acest caz flagrant de braconaj !

  • E un caz mizerabil, ministrule ! Ești părtaș direct la acest act mișelesc. Dacă este vânător adevărat, austriacul ăla nu avea cum să confunde un mascul uriaș cu o ursoaică cu pui. Trebuie verificat documentul prin care i-s-a permis vânătoarea și plata pe care a făcut-o. Să-ți fie rușine Tanczos Barna !
   Memoria acelui urs va dăinui mai mult, decât numele tău și al celorlalți trepăduși care s-au perindat pe la ”mediu” și au dus țara acolo unde se află : gunoaie, păduri rase, munți de deșeuri negestionate în nici un fel, râuri cu covoare de pet și mizerie și acum ofensivă impotriva urșilor. Rușine !

 21. Criminalii care ucid vietati pentru placere ar trebuie sa putrezeasca in beciurile domnesti .

  Criminalilor mafioti din Parlament, Guvern , CJ, Prefecturi, Primarii: fmm.

  Sa ma ierte cateogoriile de jigodii pe care le-am uitat .

  • Sustin !

   Printzu de kkstein sa faca un internship la beciul domnesc cu cativa bizoni neaosi, un 12 luni intensiv-extensiv sus si jos

 22. „Ministrul mediului, Tanczos Barna, a spus că este ”extrem de complicat” să se stabilească exact ursul care a fost împușcat.”

  Ungure, esti prost!
  Nu poti confunda o ursoaica cu pui si un urs imens.
  Demisia, cocalarule!

  Cat despre cei care incearca sa-i ia apararea „printului”, sunteti plini de rahat.
  Daca facea acelasi lucru Tziriak, sareati de penk in sus ca romanii sunt barbari. Acum, ca in discutie e un „cilivizat” austriac, ati inceput ca nu-i de vina, ca ursul a trecut prin fata pustii…
  Penibili!

 23. Ce treabă au iobagii cu vânătoarea prințului? Nu cumva cel mai mare, conform legii feudale, era rezervat principelui Transilvaniei sau regelui Ungariei? Probabil că neavând principe sau rege i se permite și unui prinț austriac.

 24. In Berbeceanu am totusi o relativa incredere dar ministrul mediului de cand si-a inceput mandatul a spus ca vrea sa reinceapa exterminarea ursilor, e clar ca are interese financiare legate de vanatoare-defrisarea padurilor. O ancheta din partea lui va fi o musamalizare. Din moment ce e caz penal ar trebui DNA/procuratura sa se sesizeze. Tanczos Barna si anturajul sau ar fi suspectii principali in afacerea asta, nu m-as mira sa fie implicati chair cu traficul de pui de urs.

 25. Dar niște pastile de Oral deep nu vrei tu cu tot cu prințul tau de jeguri ordinare . Speram ca justiția să-și facă datoria în acest caz flagrant de braconaj !

 26. Braconier caut ministru sa ma pupe in cur. Rog seriozitate.

 27. Baronasul sa aiba parte de aceleasi pedepse ca orice alt braconier. Asa ar fi normal intr-o democratie.

 28. Rusine dle Tanczos Barna,
  Din raspunsul dvs este evident ca incercati din start o musamalizare a cazului. O astfel de abordare ca prim raspuns poate insemna doar ca aveti cunostinta reala de caz si incercati sa il acoperiti. Este jenant si rusinos.
  Va urez sanatate multa si noroc. Le meritati si aveti nevoie de ele. V-as ura si in maghiara, dar nu cunosc limba. Spre norocul meu, cunosc mai multi rangeri si iubitori ai naturii de etnie maghiara (multi dintre ei chiar din Covasna), care, la cum ii cunosc, va vor ura cu drag in maghiara toate cele cuvenite.
  Si uite asa reuseste omul UDMR-ului sa-si faca dusmani de toate partile doar pentru o punga de arginti. Drujba lui Dumnezeu nu putea sa nu aibe urmasi in UDMR. Pacat ca un astfel de urmas a ajuns ministrul Mediului.

 29. Aproximativ cu o luna in urma ASOCIATIA PRIETENII BERZELOR era amendata de catre Garda de Mediu pentru ca nu a respectat niste chichite birocratice atunci cand a salvat de la moarte doi pui de ursi. Ministrul Mediului spunea atunci ca amenda este justificata pt ca asociatia a incalcat legea.In cazul de fata a fost omorat, nejustificat, un urs iar autorul, conform reactiei Ministrului Mediului, nu v-a pati nimic.

 30. Nu exista extremism printre ecologiști?

 31. Unii ne taie padurile , altii ne ucid ursii , toti sunt din aceiasi tara ? Niste cretini cu toate rangurile lor nobiliare !!!

 32. E extrem de complicat să se stabilească exact ursul care a fost împușcat si suna a musamalizare specifica la cel mai inalti nivel ca e pe baze de VIP-uri de afara. A cata oara vine unu mare mahar si astia stau in genunchi. In republici bananiere al de Tiriac isi fac de cap.

 33. mizerie, mizerie.spagari nenorociti.

 34. Tanczos sa taie in carne vie, să nu ascundă mizeria sub preș!!! Dacă nu, să plece!!!

 35. Intai padurile „omorate” acum urmeaza ursii???

 36. Dle ministru, dati-va urgent demisia. Sunteti principalul vinovat! Daca scopul era eliminarea ursoaicei agresive, de ce nu ati apelat la un vinator roman? Parca ursii agresivi se relocau nu se impuscau. Cum ati decis ca doar acea ursoaica trebuia impuscata? Spuneti ca primiti mereu reclamatii. Cum nu se poate stabili exact ursul impuscat? Printisorul a cutreierat de capul lui padurea? Nu l a insotit nimeni? E arie protejata. Daca impusca si altceva sau pe altcineva? Rusinee!!! Un penibil care incearca sa si acopere urmele

 37. Adresa primariei din Riegersburg poate fi gasita pe net si eu zic ca merita felicitari pentru onoarea de a avea un asemenea rezident si,prin el,un asemenea „trofeu”(ce performanta o fi realizat „printul”ducandu-se oblu,”la pont” si ucigand cu o pusca cu luneta ursul,de se poate mandri cu un „trofeu”,nu stiu -poate ca prin alte parti performanta sa ar fi socotita pur si simplu braconaj…)

 38. Un ministru penibil a carui tinta pare a fi vanatoarea si nu protectia faunei. Un „nobil” la fel de penibil si o sleahta de complicitati autohtone ce au facut posibila aceasta oroare. Vanand ursii mari se primesc bani multi, iar ursii problema continua sa faca pagube. Se da o noua derogare si se vaneaza tot un urs care nu vine niciodata in localitati. Mi-e scarba!

 39. si-a indeplinit visul Tanczos Barna

 40. in caz ca vreti sa-i lasati urari de bine printului aici isi lauda afacerea https://www.facebook.com/watch/?v=878058862940269&t=88

 41. Braconaj si coruptie.Cei de la minister au incurajat aceasta porcarie.Ar trebui date niste norme clare pentru a impiedica impuscarea ursilor si asigurarea despagubirilor juste catre pagubiti prin autoritatile locale,dar care trebuie obligate.Daca nu prin asiguratori ai primariei locale,directiilor silvice.Masurile de preventie,aparare ex.gard electic,caini etc. obligatorii.Oprirea taierilor ilegale ar trebui pedepsita cu puscarie si confiscarea averii.

 42. Absolut detestabil, bă ministru lu pește cât ai luat bă ca să te mai pui odată în genunchi?

 43. Cum de a dat printul peste ursul asta? Ca eu daca ma duc acum in Africa sa vanez elefanti cu toate ca elefantii sunt mari nu cred ca am sa dau de unul in luni de zile fara ajutorul unui bastinas care stie precis pe unde-si fac veacul animalele astea.

 44. ”este extrem de complicat sa se stabileasca ursul care a fost impuscat”…
  cum bine zicea cineva mai sus, data viitoare poate reguleaza printul pe una care-i facea ochi dulci la petrecerea data la partida de vanatoare sub patronajul ministrului mediului si dupa ce ministru constata dimineata ca sotia lui iese din camera printului sexagenar o sa dea o declaratie presei ca nu divorteaza pentru ca el era beat nu poate dovedi cine a dormit in camera mariei sale old fart .
  Amenda si nterdictie basinosului sa mai vaneze in Romania si amenzi babane celor care au organizat facatura.

 45. Astia sunt! Citu, T. Barna, PNL si UDMR! Astia sunt! Totul in tara asta se minimalizeaza! Vezi Muraru pentru razboiul dintre PNL si USR de la Iasi. Mici orgolii! Auzi la el! Asta e tara de rahat in care traim! Da! Tip de frustrare cand ii vad! Cat de mult s-au schimbat. Este adanc inradacinata indiferenta in sufletul lor pentru ADEVAR! Deci cred ca AUR va lua peste 30 la suta la alegerile viitoare. Efectiv nu mai avem cu cine sa votam! Absolut toti isi bat joc de noi!

 46. Daca era printesa asta ar fi fostun avantaj.
  Ori spui lucrurilor pe nume, ori zica printul este un frustrat impotent.
  Eu nu-nteleg de ce are vreo relevanta ca individul isi zice print.

 47. Nu-i nevoie să mai spun ceva deoarece s-ar spus că esențialul: suntem țară de mâna a 2-a și oricine își poate face mendrele aici la noi! Să mai spun ceva despre cozile de topor sau despre trădătorii de neam? Acest micro-hitler care se crede prinț a devenit o rușine a Europei!

 48. Vă dați seama în ce mizerie au intrat iar acești demnitarii nemernici ai acestui stat mafiot român. Bă au nenorocit și mătrășit și cel mai mare urs, poate din Europa. Păi ăla s-a dus țintit în mijlocul pădurii să l puste la indicația mfioților autohtoni, nu a pușcat ursoaica care venea în sat și făcea prăpăd prin gospodării. Aia a rămas, ironia sorții. Prețul nu a fost de 7000 de euro. Poate erau în joc vreo 7000000 de euro. Ba chiar ne credeți tâmpiți. S-a spart grozăvia la o lună și ceva, deoarece escrocii de clasă mondială au vrut să țină îndosită ,,bravura” dar bine că s- a spart și o să se mai spargă și alte mizerii mafioților, trădatori de neam și țară. Dușmani ai acestui popor.

 49. Un cretin a vânat un urs ,unde l-a vânat, în Ungaria sau România ? Gândiți-vă bine !?

 50. Să ne spună domnul ministru , în ce țară a împușcat ipochimenul ursul ? Regiunea autonomă sau Romania ?

 51. Vinovat estem Janos (de la scularie) care n-a identificat la mine ursul. Restul e can-can, bani si multa prostie. 7000 euroi plus 30000 amenda….. pentru un urs care nu l-ar fi vanat vreoadata in viata lui respectivul specimen. Ca sa nu mai vorbim de specimenele de la noi (din „ungurime”).

  Eu spus la tine ca nu estem ursul acela, dar cine sa inteleaga la mine care vorbeste numai ungureste.

  PS. Si ce-mi place ca toata lumea (Catu, Tancos & Co) o scalda fiecare in bula lui, de parca noi nu am stii ca toata treaba a fost aranjata! A scapat 17 ani ursul respectiv si acum a venit idiotul ala din Linc…. si l-a gasit in mijlocul padurii!

 52. Suntem o ţară ieftină, cu conducători ieftini, politicieni corupţi şi asta meritam……. Asa ca gura mica……..

 53. După părerea mea prințul austriac nu are nicio vină, adevărata vină este al autorităților din România care i-au permis acestui prinț să vâneze într-o arie protejată a țării, și pe lângă acest fapt a vânat un exemplar minunat de urs brun.

 54. @ mafalda

  Acest caz scoala va demonstra ca in ueSS sunt mai multe categorii de cetateni.

  Noi, ROMANII, ca urmare a mentalitatii aristocratiei din occident suntem pe aceeasi treapta cu africanii.

  Noi, ROMANII, suntem victime pt ca nu avem LIDERI NATIONALISTI NESANTAJABILI.

 55. Probabil ca o sa fiu injurat pe aici dar eu ma fac avocatul acelui cetatean austriac. Ce vina are el ?A cerut sa vina si sa faca ce vrea aici . Toti au aternut covorul rosu sa vina .A venit a facut ce a dorit si a plecat.Nu este fraier cel care cere.Este prost cel care ofera. Cand apara cate un strain pe aici , de la presedinte la ultimul roman isi dau pantalonii jos si asteapta…

 56. Astia mai au putin si ne impusca si pe noi. Nu mai merge asa. Vreti legea junglei ? Ok. O sa o aplicam. Uitati-va in spate cand iesiti din casa.

 57. Doamne ce lideri avem, ce conducători ne-am ales: KWI, FC, TB, cât de mică, mică de tot au Demnitatea!
  Ne merităm soarta!!!