G4Media.ro

Afganistan: Talibanii afirmă că femeile care nu poartă vălul integral „încearcă să…

Afganistan: Talibanii afirmă că femeile care nu poartă vălul integral „încearcă să arate ca niște animale”

Poliția religioasă talibană din Kandahar, în sudul Afganistanului, a afișat postere mari în oraș, susținând că femeile musulmane care nu poartă văl integral „încearcă să arate ca niște animale”, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

De la revenirea lor la putere în august, talibanii au impus o serie de restricții asupra societății civile, multe dintre acestea având ca scop subjugarea femeilor potrivit viziunii lor fundamentaliste asupra islamului.

 


La începutul lunii mai, liderul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, a emis un decret conform căruia femeile trebuie să se acopere complet în public, inclusiv pe față, în mod ideal cu burqa, un văl care acoperă întreaga față cu un ecran de pânză pe ochi.

El a mai spus că, ca regulă generală, femeile ar trebui să stea acasă.

Săptămâna aceasta, în orașul Kandahar, leagănul mișcării talibane, temutul Minister al promovării virtuții și al prevenirii viciilor a afișat postere mari care arată două femei cu fețele acoperite, una cu burqa, iar cealaltă cu un văl care le arată doar ochii.

„Femeile musulmane care nu poartă (vălul integral) încearcă să arate ca niște animale”, afirmă afișele, care au fost plasate în apropierea magazinelor și a marilor intersecții.

„Purtarea de haine scurte, strâmte și subțiri este, de asemenea, împotriva decretului” liderului taliban, adaugă textul.

„Am montat aceste panouri în tot orașul și (pentru) femeile ale căror fețe nu sunt acoperite, vom informa familiile lor și vom lua măsuri în conformitate cu decretul”, a declarat pentru AFP Abdul Rahman Tayebi, un oficial al ministerului din Kandahar.

Miercuri, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a criticat „opresiunea sistemică instituționalizată” a regimului taliban asupra femeilor și fetelor afgane, a căror situație este acum „critică”.

După ce au revenit la putere după 20 de ani de ocupație din partea Statelor Unite și a aliaților lor, care îi alungaseră în 2001, fundamentaliștii au promis că vor fi mai flexibili de data aceasta.

Dar și-au încălcat rapid promisiunile și au erodat treptat drepturile femeilor.

Zeci de mii de eleve au fost excluse din școlile secundare afgane, iar multor femei care ocupau posturi guvernamentale nu li s-a permis să se întoarcă la muncă.

De asemenea, femeilor li s-a interzis să călătorească singure și pot vizita parcurile și grădinile publice din Kabul doar în anumite zile, celelalte fiind rezervate bărbaților.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Animale mai adevarate decat talibanii, nu exista 🙂

  2. Pai na, daca democratia nu le-a placut, le-au lasat SUA la arme sa-i invinga de doua ori pe talibani, dar ei nu au tras nici un foc. Acum se mai si plang ca e greu…

    • Din pacate sufera femeile, nu aia care ar fi trebuit sa foloseasca armele … 🙁

  3. Un popor de barbati impotenti sociali! Altfel nu imi explic inversunarea cu care vor sa-si tina femeile subjugate in asemenea hal! Nu sunt capabili sa relationeze pentru o viitoare relatie si atunci apeleaza la strategii de inrobire. Altfel spus, un popor aflat la nivelul cel mai de jos al evolutiei umane, n-au iesit din arhaismul evului intunecat!