G4Media.ro

Aeroportul Transilvania din Târgu Mureş derulează investiții de peste 70 milioane de…

Sursa foto: ZideZi.ro

Aeroportul Transilvania din Târgu Mureş derulează investiții de peste 70 milioane de lei, unele dintre acestea fiind începute pe fondul traficului redus generat de pandemia de SARS-CoV-2.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Peter Ferenc, a anunţat, miercuri, că Aeroportul Transilvania din Târgu Mureş derulează o serie de proiecte în valoare totală de peste 70 milioane de lei, unele dintre acestea fiind începute pe fondul traficului redus generat de pandemia de SARS-CoV-2.

„În ciuda perioadei dificile şi a constrângerilor epidemiologice în care aeroportul poate să-şi îndeplinească scopul, adică să deservească publicul de călători foarte limitat, investiţiile în dezvoltarea acestei infrastructuri continuă şi ne pregătim să reluăm activitatea şi să punem la dispoziţia călătorilor un aeroport mai modern şi mai sigur. Dacă ne uităm la partea pozitivă a lucrurilor, avantajul închiderii pe timp de noapte a aeroportului este că, datorită traficului redus de pasageri, am putut să terminăm mai repede lucrările, fără să împietăm foarte mult activitatea aeroportului. Investiţiile în dezvoltarea aeroportului nu s-au terminat încă, în prezent este în proces de evaluare proiectul cu finanţare nerambursabilă din fonduri UE pentru dotarea cu sistem de securitate a aeroportului şi construire staţie de pompieri, precum şi proiectul pentru extinderea terminalului de pasageri şi a platformei de îmbarcare-debarcare pasageri (…) Lucrările de modernizare a Aeroportului Transilvania au început încă din anul 2017, iar după finalizare, valoarea investiţiilor realizate va depăşi suma de 70 milioane de lei”, a precizat Peter Ferenc într-un comunicat de presă, conform Agerpres.

Administratorul executiv al Aeroportului Transilvania, Peti Andras, a menţionat că una dintre componentele acestor lucrări ample vizează proiectarea sistemului de drenare şi colectare a apei pluviale, precum şi construirea unei staţii de tratare a acestora.

„În acest moment, investiţia este finalizată în proporţie de 90%. Pe 23 martie a început construirea staţiei de pompare, compusă din 4 bazine/cămine subterane submersibile şi un cămin subteran pentru grupul electrogen, iar antreprenorul are la dispoziţie trei luni pentru a finaliza lucrările. Prin extinderea Sistemului de canalizare pluvială aferent pistei de aterizare decolare creşte capacitatea de colectare la debitele de calcul, de fapt, contribuie la creşterea siguranţei în exploatare a aeroportului. În acelaşi timp, sistemul este, de asemenea, important din punctul de vedere al mediului, deoarece agenţii poluanţi ajung şi pe suprafeţele de mişcare atunci când se degivrează sau se alimentează aeronavele, le descarcă şi le tratează la staţia de tratare a apei pluviale, apoi le eliberează înapoi în natură”, a spus Peti Andras.

Potrivit CJ Mureş, pentru a nu perturba deservirea pasagerilor curselor regulate şi ocazionale de pe Aeroportul din Târgu Mureş, lucrările se derulează pe timpul nopţii, când activitatea operaţională este suspendată.

Aceste lucrări au o valoare aproape 14 milioane de lei şi au fost suportate din bugetul Consiliului Judeţean Mureş.
Potrivit conducerii CJ Mureş, şi lucrările privind sistemul de balizaj luminos de categoria II OACI la calea de rulare Alfa şi platforma de îmbarcare/debarcare pasageri numărul 2 se apropie de asemenea de finalizare.

„Execuţia balizajului căii de rulare Alfa şi a platformei asociate acesteia de cat II OACI va asigura condiţiile de circulaţie în siguranţă a aeronavelor, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte şi în condiţii de vizibilitate redusă (LVO). Lucrările de investiţii în valoare de aproximativ de 4 milioane lei au fost finanţate integral de la bugetul Consiliului Judeţean Mureş. Şi această lucrare se desfăşoară atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Este în fază de finalizare şi un al treilea proiect important, care constă în modernizarea centralei termice nr. 1 a Aeroportului. Sistemul de încălzire a fost construit şi dat în exploatare o dată cu Aeroportul, acum 53 de ani. Din suma de peste un milion de lei aprobată pentru această investiţie, au fost achiziţionate două cazane noi de ultimă generaţie şi înlocuite conductele de transport a agentului termic din canalul termic. Sistemul funcţionează cu un randament ridicat în condiţiile de consum de gaz metan redus. Mai urmează achiziţionarea şi instalarea unui sistem de încălzire cu energie regenerabilă (solară) cu 21 de panouri, care vor asigura 54 la sută din energia termică”, a precizat CJ Mureş.

Vicepreşedintele CJ Mureş Kovács Mihály Levente consideră că modernizarea aeroportului este o necesitate a judeţului pentru dezvoltarea pe plan turistic şi economic.

„Dezvoltarea aeroportului este esenţială pentru judeţul Mureş. Lucrările în curs vor contribui la creşterea siguranţei operaţionale a aeroportului, acesta va fi mai modern şi în conformitate cu standardele din Uniunea Europeană. Ne străduim să atragem companiile aeriene şi să merite să aleagă Târgu Mureşul. Scopul nostru ar fi să avem cât mai mulţi beneficiari ai acestui aeroport modern. Datorită poziţiei geografice favorabile – linia de cale ferată, drumul european E60 şi viitoarea autostradă a Transilvaniei de Nord – aeroportul şi astfel şi judeţul Mureş şi judeţele învecinate să devină un important centru turistic şi de afaceri”, a arătat Kovacs, conform Agepres.

Sursa Foto: ZideZi.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Din 2023 aeroportul asta ar putea deveni al 2lea aeroport al Clujului + toata secuimea si poate chiar sa ia ceva din zonele Sibiu si Brasov mai incolo.

    Cu bucata din A3 fosta Straco terminata si bucata de DX care se desprinde din A3 si ocoleste Turda.
    Ar fi doar o ora si un pic pana in centrul Clujului