G4Media.ro

ADVERTORIAL Ioana Constantin (PMP): Copiii sunt divizați de un zid digital, în…

ADVERTORIAL Ioana Constantin (PMP): Copiii sunt divizați de un zid digital, în funcție de accesul lor la tehnologie. Educația e baza unei societăți sănătoase

Ioana Constantin este secretar general adjunct al Partidului Mișcarea Populară, fost secretar de stat în Ministerul Muncii, și candidat al PMP la Camera Deputaților în București

Actuala criză sanitară, cu efectele economice și sociale asociate, a produs schimbări majore în învățământ. Iar aceste schimbări sunt greu de asimilat, în timp scurt, atât de copii și părinți, cât și de profesori. Care sunt, în opinia dumneavoastră, cele mai mari probleme din sistemul de educație în această perioadă în care orele se desfășoară online și ce soluții propuneți pentru rezolvarea acestor probleme?

Ioana Constantin: Copiii sunt divizați de un zid digital, în funcție de accesul lor la Internet și la tablete sau laptopuri. Tocmai pentru a înlătura acest zid și pentru a garanta accesul nediscriminatoriu la educație, PMP consideră că trebuie să punem gratuit la dispoziția copiilor, profesorilor și școlilor Internet, device-uri și manuale digitale.

Am văzut într-un raport al Salvați Copiii că 1 din 2 copii intră la orele online de pe telefon, iar peste 40% dintre dascăli nu au logistic tot ce le trebuie pentru a desfăura orele online. Trebuie să accelerăm investițiile în educație și să oferim copiilor și dascălilor toate instrumentele pentru a avea educație de calitate.

Digitalizarea învățământului trebuie să vină la pachet cu adaptarea programei şcolare la noile realităţi economice şi culturale globale. Sunt foarte multe lucruri de făcut, cu caracter de urgență, în educație – de la dezvoltarea unui program național de modernizare și construcție pentru creșe și grădinițe, conform noilor cerințe de distanțare fizică, la standarde europene, inclusiv cu surse de energie verde, până la eliminarea imposturii academice și depolitizarea sistemului de învățământ.

E foarte important de asemenea să nu uităm că în România sunt aproape 100.000 de copii care au unul sau mai ambii părinți la muncă în străinătate. Și aici trebuie să fim foarte atenți în ceea ce privește abandonul școlar și să asigurăm toate condițiile pentru a avea acces de calitate la educație. Pentru mine și pentru colegii mei din PMP, educația este fundamentul pe care națiunea română își construiește viitorul. Educația rămâne baza unei societăți sănătoase și prospere.

Pe fondul unor deficiențe legislative și de aplicare a legii, foarte mulți tineri au fost, în ultimii ani, victime ale rețelelor de crimă organizată, de trafic de persoane. Există opinii potrivit cărora lumea interlopă ar fi capturat anumite instituții ale statului român. Ce e de făcut pentru ca românii să se simtă în siguranță la ei acasă?

Ioana Constantin: PMP va propune o lege anti-clan, care ofere un cadru coerent pentru destructurarea urgentă și eficientă a acestor rețele. Am spus și în alte rânduri, cu clanurile nu se negociază, clanurile se destructurează. Această lege anti-clan vizează, pe de o parte, reforma Poliţiei Române în vederea asigurării siguranței cetățeanului. Ne dorim creșterea finanțării  pentru MAI pentru pregătirea polițiștilor și dotarea materială a acestora, depolitizarea numirilor la vârful MAI, reforma serviciilor de informaţii şi asigurarea unui control civil asupra acestora.

Pe de altă parte, legea anti-clan are în vedere organizarea eficientă a sistemului de justiție pentru combaterea crimei organizate. Și aici este vorba de adaptarea legislației și extinderea eforturilor de pregătire a funcţionarilor implicaţi în procedurile judiciare – în special a judecătorilor – pentru abordarea cazurilor de trafic de persoane şi lucrul cu victimele. Nu în ultimul rând, considerăm că Biserica și ONG-urile trebuie să joace un rol important în oferirea de servicii pentru victime.

Am vorbit despre educație și despre soluții, dvs. candidați la Camera Deputaților, care sunt proiectele principale propuse de PMP și pe care le vedeți ca prioritate pentru a reforma clasa politică actuală?

Ioana Constantin: Să știți că unul dintre primele mele voturi a fost la referendumul de reducere a numărului de parlamentari la 300. La un deceniu distanță, eu sunt în singurul partid care susține reducerea numărului de parlamentari la 300. PMP a depus 2 proiecte de lege în acest sens, primul a fost respins de majoritatea PSD-PNL-UDMR, al doilea zace și azi prin sertarele parlamentului. Apoi, revenirea la alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin, dar și transparență totală în administrație prin publicarea tuturor contractelor și facturilor.

Există voci care au criticat, în termeni extrem de duri, deschiderea bisericilor și organizarea de pelerinaje în această perioadă. Cum vă poziționați față de aceste teme?

Ioana Constantin: Am fost o susținătoare a redeschiderii Bisericilor. De altfel, colegii mei au cerut din Parlamentul României acest lucru. Atacurile recente sunt exagerate, nepotrivite și nejustificate. În vremuri de criză, precum cele pe care le traversăm, Biserica, Familia și Țara rămân principalele noastre repere și puncte de sprijin.

Se discută în această perioadă foarte mult despre amânarea alegerilor. Cum vedeți intenția PSD de a amâna alegerile?

Ioana Constantin: Am avut alegeri în Statele Unite ale Americii, unde am văzut și o campanie adevărată, cu dezbateri adevărate care lipsesc în România. Avem alegeri acum în R. Moldova. Au fost alegeri locale în Franța.

PSD dorește amânarea alegerilor dintr-un motiv care ține strict de numărul de voturi pe care l-ar putea obține. Avem nevoie de alegeri pe 6 decembrie, desfășurate respectând toate regulile impuse de autorități, pentru că avem nevoie de un nou Parlament care să lucreze în interesul românilor.

E nevoie acum de inițiative care să ajute mediul de afaceri, care să salveze locuri de muncă, care să genereze locuri de muncă, de inițiative care să asigure acces de calitate la educație elevilor, dar și acces la servicii de sănătate de calitate.

Notă: Articol susținut de Partidul Mișcarea Populară

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Este foarte interesant ce spuneți despre locurile de muncă care ar trebui create deși mai toți angajatorii se plâng de lipsa forței de muncă pe care o importă din Sri Lanka, Bangladesh, Vietnam, pentru mărirea profitului în dauna salariului lucrătorilor.Poate ar trebui să vă orientați puțin după programele implementate în SUA în ultimii patru ani, nu de alta dar s-ar părea că au avut o creștere puternică bazată pe realitate mai degrabă decât pe teorii economice savante și inutile sau pe dogme de partid .Ar fi de umblat pe la impozite și risipa de partid și de stat, pe la reglementări și parareglementări și pe la migrație și imigrație. Urmați exemplul Estoniei, de pildă, unde nu se mai umblă cu rafturi de documente și copii la documente. Odată periată atent administrația, justiția și poliția, lucrurile vor merge surprinzător de bine și de repede. Și veți avea o grămadă de candidați la învățământul profesional.Sau nu.Can you handle this?

  • Ioana constantin, copii sunt divizati de multe alte lucruri, mai ales de salariile parintilor care la ugetari sunt nesimtite sau nesimtite speciale, iar la cei din privat ori sunt vai de ele, ori nu mai exista.
   PMP este anexa PSD

 2. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

 3. Ai uitat cucoana ce spunea idolul tau Basescu despre scoala?
  Sau despre medici?
  Tupeul astora este incredibil!!!!

 4. Aşa mai zic şi eu!

 5. Odata la patru ani, in preajma alegerilor, politicienii „nu mai pot sa doarma” de grija cetatenilor: isi pun masca dedicarii binelui societatii si incropesc niste compuneri cu care sa-i convinga pe „stupid people” sa le dea voturile. Toti vor sa-i fericeasca in fel si chip pe romani, insa nu pot face asta decat din functii politice,de bugetari, platite din banii dati pe impozite si taxe de contribuabili. Vor mandate unul dupa altul, pana la pensie, munca in sectorul privat e pentru altii, nu si pentru ei .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.