G4Media.ro

ADVERTORIAL Cătălin Avramescu (PMP): Avem un program riguros de Dreapta / Respect…

ADVERTORIAL Cătălin Avramescu (PMP): Avem un program riguros de Dreapta / Respect pentru libertățile individuale, taxare minima

Cătălin Avramescu, fost șef al Cancelariei Prezidențiale și fost ambasador, profesor și filozof, deschide lista PMP Diaspora la Senat.

Dle profesor, ați făcut un pas în față la alegerile de anul acesta. V-ați implicat în campania de la locale, iar acum deschideți lista pentru diaspora la Senat. Ce anume v-a determinat să luați această decizie?
România a ajuns într-un punct de cotitură. Niciodată, în istoria recentă, noi nu am avut o clasă politică atât de incompetentă. Priviți la actualul Parlament. Unii nici nu vorbesc corect limba română. Există partide politice care reprezintă, pe față, interesele lumii interlope. Pe străzi umblă clanuri înarmate, la fel ca în Lumea a Treia. Nu se mai poate așa! Pe vremea OUG 13 am ieșit în stradă, alături de prieteni din PMP și din alte partide, dar și de nealiniați politic. Am intrat în cursa politică din același motiv pentru care am protestat atunci. Vrem o Românie normală, decentă.

Contextul în care au loc alegerile este unul deosebit generat de pandemia de coronavirus. Dacă e să ne uităm la prezența la vot și rezultatele de la locale, putem încerca o previziune pentru parlamentare?
Este greu de dat un răspuns exact, pentru că evoluția pandemiei s-a dovedit destul de imprevizibilă. Dar chiar și în vremuri normale, să extrapolezi pornind de la rezultatele alegerilor parlamentare nu oferă certitudini. Dacă ar fi să speculez, cred totuși că prezența la vot de data aceasta va scădea semnificativ. PMP va fi avantajat, pentru că are alegători puternic motivați și care vor veni la urne.

Care sunt atuurile cu care vine PMP la alegerile parlamentare din 6 decembrie față de celelalte două forțe politice anti-PSD?
O echipă competentă, în primul rând. Avem pe liste buni administratori, un fost ministru de Externe foarte apreciat, profesori sau europarlamentari. Avem o program riguros de Dreapta: respect pentru libertățile individuale, taxare minimală și legi care să asaneze mlaștina corupției din mediul politic, de afaceri, și din aparatul de stat. Spre deosebire de toate celelalte partide, care se înfruptă de la Buget, PMP susține ideea renunțării la subvenții.

De asemenea, suntem singurii care am declarat că vom respecta referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari la maxim 300. Cât despre mine, am să promovez o lege electorală, corectă și democratică, care va lăsa PSD fără practic nici un mandat. Această grupare infracțională organizată, moștenitoarea unui partid totalitar (Partidul Comunist Român), merită să dispară din viața noastră publică.

Vreau să facem referire și la românii din diaspora, pentru că sunteți candidat la Senat pentru diaspora. Care ar fi problemele esențiale cu care se confruntă românii din străinătate și cum veți putea în calitate de senator să îi susțineți pentru rezolvarea lor?
România este într-o situație specială. Are o Diaspora foarte numeroasă. Au plecat din țară după 1990 mai mulți români decât în cele două războaie mondiale. Mulți au avut cariere de succes. Românul din Diaspora este mai bine educat decât media națională, câștigă mai bine decât media, și contribuie la bunăstarea societății noastre.

Cu toate acestea, acestor români li se face o mare nedreptate, fiind practic privați de reprezentare politică. Cele 5 milioane de români din străinătate sunt reprezentați de doar 2 senatori și 4 deputați. Adică la fel ca județele cele mai mici, cu puțin peste 200.000 de locuitori. Este clar că trebuie să avem o normă de reprezentare corectă.

Altă problemă este aceea legată de imaginea României. Ce credibilitate să avem când propriile noastre autorități doar se prefac că îi caută pe fugarii de Justiție? Aș mai adăuga pe această listă scurtă și Educația. Universitățile și școlile din România trebuie să devină atractive pentru cei din străinătate.

Ați fost ambasador în Finlanda și, recent, povesteați într-un interviu, că, imediat ce ieși pe stradă, simți acolo lipsa corupției. Ce ar putea România să preia de la finlandezi astfel încât să ajungem și noi în acel punct sau măcar să ne apropiem?
Ce te uimește în Finlanda, atunci când vii din Sudul Europei, este seriozitatea oamenilor. Muncesc din greu, sunt atenți, își țin cuvântul. Lipsa corupției este doar rezultatul acestei seriozități bazale. Eu am predat în Finlanda, la Universitatea din Helsinki, înainte să ajung acolo ca ambasador.

Una dintre schimbările pe care intenționez să le promovez este o reformă a școlii românești inspirată de modelele finlandez și estonian, la ora actuală cele mai performante în Europa. Experiența țărilor nordice ne mai arată ceva: importanța încrederii dintre cetățeni și cei care îi reprezintă. Finlandezii își plătesc corect impozitele pentru că ei știu că statul nu le risipește banii.

Care este principala problemă a societății românești? Ce ne ține blocați în a evolua precum alte state europene?
Este o întrebare dificilă, pentru că decalajul în dezvoltare nu are o singură explicație, nu este produs de o singură cauză. Pe mine mă îngrijorează profund declinul Educației.

Universitatea din București, la care predau, a căzut constant în clasamentele internaționale, ieșind anul trecut și din top 800. Este rezultatul haosului instituțional, toleranței față de plagiate, lipsei de criterii și subfinanțării. Nu există țară care să fi făcut pași înainte fără să aibă școli de calitate și o viață intelectuală demnă de acest nume.

Notă: Articol susținut de Partidul Mișcarea Populară

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. Îmi place de domnul profesor Avramescu, fără glumă, îmi place! ,,Priviți la actualul Parlament. Unii nici nu vorbesc corect limba română.” Are dreptate. Da’ să-l vedeți pe următoru’, ăla cu Elena Băsescu de la PMP…

  2. am să promovez o lege electorală, corectă și democratică, care va lăsa PSD fără practic nici un mandat. Loooool! Oare cum ar arăta în viziunea lui o kege electorală incorectă și nedemocratică?

  3. Spus altfel: Mafia nestingherita/Fiecare de capul lui.

  4. sorry, raman la parerea mea: filosofii sa se tina de filosofie ca in rest nu au treaba. sunt prea aerieni.

  5. Cred că-mi iau gândul de la vot!

  6. Și tu, domn’ Semaca? Nu m-aș fi așteptat.

  7. Un fripturist, asta e Avramescu! Si nu e singurul in PMP… Spera sa intre in parlament, daca de-o ambasada nu mai merge.

  8. la pachet cu injurat si raspandit fake news despre USR+, curat murdar, „seriozitate””respect” cuvinte prea mari pentru mizeriile care le scot pe gura

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.