G4Media.ro

Adriana Pistol (INSP): Este clar că toți cei din focarul de la…

Adriana Pistol (INSP): Este clar că toți cei din focarul de la școala 28 au tulpina britanică, nici nu mai are rost să cheltuim bani cu secvențierea

Adriana Pistol, director în Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), a declarat, marți, că este clar din punct de vedere epidemiologic că toți cei din focarul de la școala 28 din Capitală sunt infectați cu tulpina britanică și, prin urmare, nu mai are rost să fie cheltuiți bani cu secvențierea, având în vedere că analiza unei probe costă circa 500 de euro și este un proces laborios.

„La școala 28 e clar un focar datorat acestei tulpini din Marea Britanie. Nu mă aștept ca înainte de vineri să avem rezultatul secvențierilor, la cele patru probe prelevate. Din punct de vedere epidemiologic, mie îmi e suficient ca să fiu sigură că toate persoanele din focar au aceeași tulpină. Nici nu mai are rost să cheltuim bani cu secvențierea. Focarul este clar conturat”, a spus Adriana Pistol.

Aceasta a precizat că niciuna dintre persoanele infectate „nu are o formă de îmbolnăvire care să fie nici măcar medie, deci nu îi este periclitată viața”.

În același timp, Adriana Pistol a precizat că nu există un număr de secvențieri care se pot face, ci se vor face atâtea câte sunt necesare.

„Necesitatea vine de la cum arată tulpina identificată la primul PCR. Există anumite tulpini suspecte care fac pe omul din laborator să supună secvențierii. E un proces laborios, costisitor. Din câte știu, costă în jur de 500 de euro, nu avem foarte multe laboratoare care să facă acest lucru. Nu ar fi corect să stabilim un număr. Corect e ca, dacă omul din laborator are o suspiciune, să facă demersurile necesare pentru secvențiere”, a mai declarat Adriana Pistol.

Citește și

Încă 7 persoane confirmate cu COVID în cazul focarului de la școala unde un angajat este confirmat cu noua tulpină britanică

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Este clar ca doamna Pistol vorbește cam aiurea.
    Fără a nega posibilitatea ca toate persoanele sa fie infectate cu varianta britanica exprimări de genul „este clar” și „nu are rost sa cheltuim banii pe analize” denota chiar superficialitate în tratarea epidemiologica.

  2. Si cum a ajuns „tulpina” acolo ?
    Cu avionul BAC 1-11 ?

  3. Stimata doamna, d p d v epidemiologic este corect rationamentul d-voastra, dar in medicina se lucreaza cu cifre exacte, iar concluziile epidemiologice apar dupa analiza cifrelor. Pana nu se efectueaza secventierea, asa cum a propus de altfel si ministrul sanatatii, nu puteti afirma cu certitudine ca e vorba de varianta britanica. Dar deh, continuam sa lucram pe bajbaite si dupa 31 de ani de post comunism.