G4Media.ro

Adopțiile internaționale, respinse în Comisia de muncă a Camerei Deputaților / Olguța…

Adopțiile internaționale, respinse în Comisia de muncă a Camerei Deputaților / Olguța Vasilescu: Însemna că o familie din Africa poate să adopte un copil român. A fost suficient cazul Sorina

Deputații din Comisia de muncă și protecție socială au adoptat, miercuri, proiectul de lege inițiat de Guvernul Dăncilă prin care se introduc măsuri de stimulare a adopțiilor, însă a fost respins, după ce s-a votat de trei ori, un amendament al USR în baza căruia ar fi fost permise adopţiile internaţionale, potrivit Agerpres.

Pe ordinea de zi a comisiei s-au aflat trei proiecte care modificau Legea adopţiei nr. 273/2004, acestea fiind comasate într-un singur text, supus dezbaterii.

Discuţii aprinse a stârnit un amendament al USR, conform căruia adopţia ar putea fi realizată şi de către cetăţeni străini, provenind din state semnatare ale Convenţiei de la Haga. Amendamentul, care părea să fi întrunit iniţial susţinerea majorităţii, a fost supus încă de două ori votului, fiind respins în cele din urmă cu şase opţiuni favorabile, şapte împotrivă şi patru abţineri.

Preşedintele comisiei, Solomon Adrian (PSD), a explicat reluarea votului prin neatenţia secretarilor şi prin faptul că el nu „prea” ridică mâna în momentul în care se votează.

„Eu nu prea ridic mâna. Mă număr în gând. Ideea este că a fost o contestatare a rezultatului votului şi a fost nevoie de reluarea de două-trei ori chiar, pentru că secretarii trebuie să îşi facă datoria. Aici au fost mai neatenţi”, a motivat el.

Într-o declaraţie acordată ulterior presei, deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a explicat că în prezent, potrivit legislaţiei, adopţia internaţională este permisă doar în condiţiile în care familia adoptatoare conţine cel puţin un cetăţean român sau în cazul în care ambii părinţi sunt români, dar cu domiciliu în străinătate.

Amendamentul USR a fost acela (…) ca orice cetăţean dintr-un alt stat care este semnatar al Convenţiei de la Haga să poată să adopte. Cu alte cuvinte, o familie din Africa poate să adopte un copil român. Având în vedere faptul că toţi copiii până la doi ani se adoptă şi nu au fost niciun fel de probleme până acum; având în vedere faptul că această lege vine să aducă îmbunătăţiri, în sensul că familiile adoptatoare primesc şi nişte stimulente financiare, este clar că nu va mai fi necesară o formulă de adopţie internaţională”, a spus ea.

Olguţa Vasilescu a menţionat că proiectul elaborat de Ministerul Muncii a fost supus dezbaterii publice timp de o lună, interval în care nu au fost formulate propuneri privind adopţiile internaţionale. Un alt argument adus de ea a fost faptul că adopţia internaţională a fost permisă în perioada 1990-2004, iar România a fost monitorizată de către Comisia Europeană şi Parlamentul European pe tema procedurilor de adopţie.

A fost şi celebrul caz Sorina. Vă aduceţi aminte cât de greu a fost pentru familia care a avut-o în plasament, pentru prietenii din ţară ai Sorinei să se despartă de ea. Cred că este suficient acel caz, faţă de unul în care am putea să avem o familie adoptatoare cu cetăţeni străini – nu români, cum erau părinţii adoptivi ai Sorinei – care să nu mai treacă niciodată prin România, să nu ţină legătura cu prietenii copilului respectiv”, a mai spus Olguţa Vasilescu.

Ea a mai declarat că nu susţine adopţiile internaţionale inclusiv pentru faptul că în România se realizează monitorizări o dată la trei luni, dar că acest lucru ar fi mai greu în afara ţării.

Este cu totul altceva să monitorizezi adopţia în România decât în străinătate, când efectiv te laşi pe mâna statului respectiv, dacă are sau nu grijă de copilul care este în cauză„, a subliniat ea.

Pe de altă parte, deputatul USR, Iulian Bulai, a arătat că în România există peste 2.000 de copii declaraţi greu adoptabili, respinşi deja de cinci ori de către potenţialii adoptatori din România.

„Nu sunt adoptaţi nici în România de către români, nici în străinătate de către cetăţenii români. Singura lor şansă la o familie ar fi să fie adoptaţi de către cetăţeni străini. Noi venim cu anumite limitări geografice: cetăţeni aparţinând statelor semnatare ale Convenţiei de la Haga. Pe această temă am dezbătut. A fost un vot care iniţial a trecut, ulterior au fost două încercări de a reface un vot negativ. S-a reuşit a treia oară. (…) Odată ce am fi deschis posibilitatea adopţiilor internaţionale, trebuie să avem protocoale bilaterale de colaborare cu instituţiile de protecţie a copilului din ţările respective. În cazul ţărilor europene, prin tratatul de aderare există protocoale şi pot exista protocoale care să reglementeze mult mai specific aceste chestiuni. Deci, nu ar fi nicio problemă de urmărire a procesului de adopţie, indiferent de ţară”, a argumentat el.

În ce priveşte stimulentele financiare şi facilităţile prevăzute de proiect, Olguţa Vasilescu a apreciat că acestea vor duce la o creştere a adopţiilor.

„Este vorba de certificatul de familie adoptatoare, care nu mai este valabil doar doi ani, ci cinci ani, tocmai ca să nu mai pui pe drumuri familia care a făcut deja nişte proceduri pentru adopţie, nu a reuşit în termeni de doi ani să adopte şi ar trebui să facă din nou cursuri pentru a-şi lua certificatul. Pur şi simplu, multe familii abandonau această idee din cauza birocraţiei. În al doilea rând, din cauza faptului că trebuia să obţină semnătura până la rudele de gradul al patrulea. Aici se speriau cele mai multe dintre familiile adoptatoare, pentru că uneori li se cereau bani, alteori erau pur şi simplu agresate familiile adoptatoare”, a spus ea.

Alte măsuri menite să stimuleze adopţia internă sunt o indemnizaţie lunară 600 de lei pentru fiecare copil adoptat cu vârsta cuprinsă între 3-6 ani care este încadrat în grad de handicap uşor sau mediu sau care face parte dintr-un grup de doi fraţi adoptabili împreună. De asemenea, se va acorda o indemnizaţie lunară de 900 pentru fiecare copil adoptat care are împlinită vârsta de 7 ani şi este încadrat în grad de handicap accentuat sau grav sau face parte dintr-un grup de cel puţin trei fraţi adoptabili împreună.

Indemnizaţia se acordă până la vârsta de 18 ani sau pe toată durata studiilor, fără a se depăşi însă vârsta de 26 de ani. Totodată, se decontează sumele care reprezintă cheltuieli efectuate pentru asigurarea unor servicii destinate recuperării sau reabilitării copilului, în sumă de 1.500 de lei/an.

Foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Bai mai lasati-ne cu parasuta asta de la Craiova.
  Eu unul nu mai pot sa vad asa ceva.
  Stiam ca la astia de la PSD se fac vaccinuri cu tupeu si nesimtire dar asta a luat vaccinul un gura pe sub mese la Vadim.

 2. Vasileasca este ‘decât ‘o altă analfabetă.
  Adică copiilor le este mai bine la orfelinat unde nu le poartă nimeni de grijă si devin carne de tun pt pedofoli si proxeneți , decât în grija unei familii!
  O jigodie … si ea si coloratul de barbate-su.

 3. La cum se va trai in Romania in cativa ani, vom emigra si in Africa.

 4. ”Totodată, se decontează sumele care reprezintă cheltuieli efectuate pentru asigurarea unor servicii destinate recuperării sau reabilitării copilului, în sumă de 1.500 de lei/an.“ – astia traiesc in alta lume. Un copil cu handicap are nevoie de mult mai mult de 1500 de lei pe an pentru recuperare. Unde isi face Olguta recuperare cu banii astia??

  • da, e strigator la cer!! am crezut ca am citit eu gresit, ca de fapt este vorba de 1500 lei / luna. dar nu, e un pic peste 100 lei / luna. asta in conditiile in care o sedinta de terapie pt un copil cu autism, de exemplu, este cca 150 lei. rusine acestor indivizi care, chipurile, lucreaza pentru si in interesul cetatenilor!!!

  • Copiii nu merita alocatii speciale, doar demnitarii cocotati pe functii merita pensii si salarii speciale. Pentru ca ei sunt invatati sa fure – din bugetul la care NOI contribuim – intr-un mod special.

   #muiePSD
   #muieLarguta

 5. Cand o vad cu ochii rimelati ca un raton imi vine sa vars

 6. După cum se vede, prin mintea volguței circulă în continuu ambulanța aia neagră care fură bieții orfani români să-i facă donatori de organe.
  volguțoooo, a fost suficient să guverneze psd-ul tău în ultimii trei ani, pentru următorii 100 ani de aici în colo.
  De v-ați neantiza instant, n-ar fi nicio pierdere.

 7. Da, ecact de cazul Sorina le este frica. Decât o viata mai buna nu mai buna mor aici de foame. Asta însemna să fi patriot!

 8. Cunosc oameni din mininatul continent African, die tari diferite, net superiori multor romani, mai ales de speta acestei secaturi! Javra prm – psd.

 9. Las’ mai bine asa… decat sa ne trezim cu trafic de copii. Sunt in regula conditiile. Multe familii din Romania care nu pot avea copii, pot adopta. Ca a propus Vasilescu… Popescu… Ionescu… mai putin conteaza. Conteaza obiectivitatea si corectitudinea legislativa.

  • Ca să faci trafic de copii prin adopții internaționale îți trebuie nervi și timp, muncești ani de zile pentru a face rost de un copil, nu e profitabil.
   În schimb ar fi mult mai ușor să faci trafic prin adopții locale, în RO, unde totul merge repede pe șpagă. Și ieftin, și rapid, și actele făcute pierdute, 3-în-1.
   Adopția internațională este cu mult mai sigură pentru copil fiindcă sunt implicate instituții din țara destinație, și oricare dintre țările alea semnatare a Convenției de la Haga este de o mie de ori mai sănătoasă decât România.

 10. „ajunge” cazul Sorina? Cand ai urmarit „balaceanco” cum se descurca Sorina?
  Stimabila Fiona, te rog sa spui public de cate ori te-a „lucrat” Mazare.

 11. As dori sa o informez pe aceasta Olgutza ca in Africa traiesc si cetateni romani, care, pe cale de consecinta, ar indeplini cerinta, dar i-ar strica planurile (nu gandirea, caci, ca sa ai asa ceva, inseamna ceva mai mult decat tupeu…). Pericolul pe care il `vede` prin adoptie poate fi si acela ca, atunci cand vor fi majori, ar putea vota si ei, tot altceva, ca si ceilalti din diaspora, satui de coruptia si mocirla din tara condusa de minunatii (sic!) …

 12. Olguta face legi, fratilor! Voi va dati seama?

 13. Suntem o familie de romani din Canada.Acum 2 ani am adoptat un copil din Romania.Suntem in proces de a adopta un al doilea copil.Cred ca aceasta Olguta Vasilescu este o parasuta PSD-ista ce mananca kkt la ordinele penalilor din partid.Aceeasi lozinca de la Iliescu incoace : nu ne vindem tara.Sau :fie painea cat de rea/eu raman in tara mea/sa ma f..a cine vrea.Noi le dam o sansa acelor copii care au fost refuzati de toti si care in Romania ar trai stigmatizati.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.