G4Media.ro

Adoptarea monedei euro va face iarna și mai grea, avertizează fostul premier…

Foto: Pexels.com

Adoptarea monedei euro va face iarna și mai grea, avertizează fostul premier al Croației

Croația nu ar fi trebuit să se grăbească să adere la zona euro de la 1 ianuarie 2023, un an care se anunță foarte greu, cu prețuri în creștere și cu un nivel de trai în scădere, a avertizat fostul premier Jadranka Kosor, într-un interviu pentru săptămânalul Nacional, citat de Euractiv.

Prin semnarea tratatului de aderare la UE, am fost de acord să adoptăm euro, dar când și în ce condiții decidem noi, a spus Kosor. „În condițiile unei inflații galopante, care nu încetinește, ar fi trebuit să ne mai gândim. Toamna va fi foarte grea. Mulți dintre noi cu greu se mai descurcă și vor fi împinși la limita supraviețuirii”, a spus fostul premier, potrivit Rador.

„Și începutul anului viitor ar putea fi fatal pentru viața multora, de aceea ar fi rezonabil să luăm în considerare toate aspectele (adoptării monedei euro), cu experți de top din Croația. Guvernul trebuie să țină cont… că mulți oameni au împrumuturi mari, salarii mici, mulți au fost afectați în anul 2020 și sunt epuizați financiar de inflație și sărăcie”.

Kosor a spus că adoptarea monedei unice aduce multe beneficii, „dar asta nu înseamnă că împrumuturile vor dispărea. Ar trebui să ținem cont în primul rând de pensionari.”

„Este un fapt că o serie de țări UE nu au adoptat încă euro, acesta nu este cel mai important factor pentru prosperitate, economie, viață mai bună”, a spus Kosor.

Dintre țările UE din afara zonei euro, Danemarca și Suedia au ales să-și păstreze monedele naționale, Danemarca printr-o clauză opt-out și Suedia printr-un referendum. Ungaria, Polonia și Republica Cehă nu au planuri imediate de aderare, în timp ce Bulgaria și România încă așteaptă. (Traducerea Rador: Cristina Zaharia)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Dovada Coruptului. Mai e o vaca de muls. Se fac tone de bani din specula doar pe curs, orice curs. Cursul n-ar trebui sa existe.

    O singura moneda globala, in afara puterii oricarui Stat. Se pare ca avem deja solutia si va garantez ca nu va disparea, pt. ca-i prea bine facuta, chiar daca descarca balenele.

    Capitalismul fara o moneda unica nu-i capitalism. Trebuie trasa linie concret si redefinita intreaga structura economica(care, actual, e ‘failed by design’) si creata una bazata pe ‘data’ si nu pe ‘wishful thinking’ …

    Cand veti intelege carentele Economiei ‘Standard’, veti intelege de unde si toate haurile, toata durerea, tot suspinul, toata agonia Planetei.

  2. Adopdarea Monedei Euro in Romania inseamna Saracie Lucie in Romania ! Inseamna Cresterea Pretului la Petrol , Cresterea Pretului la Gaze , Cresterea Pretului la Alimente , Cresterea Pretului la Bloc la Intretinere la Apa Calda si Apa Rece , alte Cresteri de Preturi in Euro , la Bunuri de larg Consum , la Locuinte , la Impozite , la Autoturisme , la Benzina !