G4Media.ro

Administraţia Biden denunţă violenţe sistematice ale Poliţiei din Phoenix, pe care o…

sursa foto: Captură video

Administraţia Biden denunţă violenţe sistematice ale Poliţiei din Phoenix, pe care o acuză de privare de drepturi garantate de Constituţie / Poliţia le ia arma poliţiştilor care nu o folosesc suficient de mult

Phoenix – al cincilea cel mai important oraş din Statele Unite – suferă din cauza unei poliţii obişnuite a unor violenţe ”sistematice”, care foloseşte cu regularitate forţa în mod excesiv şi discriminează afroamericanii, hispanicii, amerindienii şi persoanele fără adăpost, denunţă într-un raport Departamentul american al Justiţiei, relatează AFP, transmite News.ro.

Acest document  – de 126 de pagini -, rodul unei anchete federale lansate în 2021, relevă ”probleme sistemice la Departamentul Poliţiei din Phoenix care privează oameni de drepturile pe care li le protejează Constituţia şi legea federală”.

În această metropolă din Arizona (sud-vest), poliţiştii fac ”uz excesiv de forţă, inclusiv letală” şi operează în funcţie de prejudecăţi rasiale, denunţă Guvernul american în raport.

Această anchetă, publicată cu câteva luni înaintea alegerilor prezidenţkiale, ar putea să provoace un scandal în acest stat-cheie, în care Joe Biden l-a devansat pe Donald Trump cu doar 10.500 de voturi în 2020, şi să aducă tema violenţei poliţiştilor în campania electorală.

În urma unor manifestaţii uriaşe împotriva violenţelor poliţei în Statele Unite, după uciderea afroamericanului George Floyd în 2020, administraţia Biden a lansat mai multe anchete vizând anumite forţe de poliţie din ţară.

Până în prezent, oraşele arătate cu degetul de către Departamentul Justiţiei – Minneapolis (Minnesota) şi Louisville (Kentucky) – au acceptat să angajeze reforme supervizate de către statul federal.

Însă, la Phoenix, conducătorii apreciau, într-o scrisoare trimisă Guvernului în ianuarie, că au făcut deja reforme şi că nu au nevoie de o supraveghere federală.

OBICEIUL DE A ARESTA ŞI AMENDA

În lipsa unui acord, acest lucru ar putea cpnduce la o bătălie judiciară între Guvern şi oraş.

”Luăm toate acuzaţiile în serios şi prevedem să examinăm acest lung raport cu un spirit deschis”, a reacţionat unul dintre conducătorii administraţiei din Phoenix, Jeff Barton.

”Este vorba despre un caz în care nu putem conta pe poliţie pentru că să facă poliţie înăuntrul ei”, a replicat în faţa presei o adjunctă a secretarului american al Justiţiei Merrick Garland, Kristen Clarke.

Reformele schiţate ”nu sunt pur şi simplu suficiente penttru a răspunde tuturor concluziilor noastre”, a subliniat ea.

Poliţiştii din Phoenix au obiceiul să aresteze şi să amendeze persoanele fără adăpost în lod abuziv şi să le atunce mod ilegal bunurile, se arată în raport.

Guvernul denunţă în acest raport tratamentul aplicat anumitor manifestanţi şi multiple discriminări rasiale.

Probabilitatea de a fi arestat cu privire la un delict rutier este, de exemplu, cu 144% mai mare în cazul şoferilor afroamericani decât în al albilor şi cu 40% mai mare în cazul hispanicilor.

Înaintea acestei anchete, Poliţia din Phoenix avea una dintre cele mai mare rate a folosirii armelor de foc din Statele Unite.

Politica Departamentului de Poliţie din Phoenix era să le confişte arma poliţiştilor care nu o foloseau de ajuns, acuză Kristen Clarke.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...