G4Media.ro

Administrația Biden aprobă un acord  în valoare de 735 de milioane de…

Administrația Biden aprobă un acord  în valoare de 735 de milioane de dolari vizând înarmarea Israelului / Acordul provoacă îngrijorarea unor democrați din Camera Reprezentanților

Administrația Biden a aprobat livrarea de armament în valoare de 735 de milioane de dolari destinat Israelului, iar o serie de democrați din Camera Reprezentanților s-au declarat îngrijorați în cursul înfierbântatelor dezbateri pe tema sprijinului pe care guvernul l-ar acorda guvernului din Israel al premierului Benjamin Netanyahu, scrie The Washington Post, citată de Rador.

Congresul a fost înștiințat în privința acestei tranzacții pe data de 5 mai, după cum ne-au declarat niște persoane la curent cu acest aviz.

Evenimentul s-a petrecut cu aproape o săptămână înainte ca Hamas, organizația teroristă care controlează Fâşia Gaza, să-și lanseze atacurile cu rachete asupra Israelului, atacuri care s-ar fi soldat atunci cu moartea a cel puțin 10 israelieni.

Lansarea acestor rachete a fost urmată de o serie de atacuri aeriene ale Israelului, care, la rândul lor, s-au soldat cu moartea a cel puțin 200 de palestinieni și au provocat proteste diplomatice în toată lumea. Criza este cea mai gravă din 2014 încoace, când un război similar israeliano-palestinian a durat aproape două luni.

Deși a cerut încetarea imediată a focului, administrația americană a spus că Israelul are dreptul la autoapărare împotriva mișcării Hamas – o poziție pe care, anterior, Congresul a sprijinit-o. Dar o nouă generație din Camera Reprezentanților, mult mai dispusă să pună sub semnul întrebării sprijinul Washingtonului față de guvernul lui Netanyaahu, s-a declarat oarecum îngrijorată.

Unii congresmeni doresc să știe mai multe despre această tranzacție și despre momentul în care a fost hotărâtă, ei sugerând că asta ar însemna (pentru Israel) un anume avantaj.

În ultima săptămână, atacurile armatei israeliene s-au soldat cu moartea multor civili și au distrus o clădire care adăpostea Associated Press, o agenție americană care transmite știri din Gaza, ne-a declarat un membru al Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților. „A permite livrarea acestui armament fără ca Israelul să fie silit să accepte un armistițiu nu va face decât să agraveze și mai mult acest măcel”, a estimat el.

Administrației i se cere să informeze Congresul în privința unor asemenea livrări, deși notificarea survine numai după ce Congresul a fost, neoficial, de acord. Odată făcută notificarea oficială, congresmenii au la dispoziție 20 de zile ca să ridice obiecții în privința rezoluției, care însă nu poate fi respinsă oficial.

Senatorii Chris Murphy (un democrat din Connecticut) și Todd C. Young (un republican dn statul Indiana) au cerut încetarea focului dintre Israel și Hamas. Israelul are dreptul să se apere în fața militanților Hamas, ținând însă cont de pericolul la care expune populaţia civilă, au spus ei.

„Potrivit unor informații, suntem încurajați să credem că cele două părți discută eventualitatea unui armistițiu. Sperăm ca acest armistițiu să se încheie cât mai rapid și se vor face în continuare pași în vederea coexistenței a două state”, au declarat Murphy și Young.

Colegii noștri Steve Hendrix și Michael Miller au relatat că, „potrivit unor surse din sectorul medical, duminică seara, numărul morților palestinieni se ridică la 193, printre care și 58 de copii”.

Sursa: The Washington Post/ Rador/ Traducerea: Alexandru Danga

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Postacii rusi protesteaza vehement.

  2. Stocul rachetelor Patriot=USA pentru Irom Dome trebuie completat, mai ales ca si siitii de la hezbollah arunca cu rachete asupra Isreal!

  3. Legea lui Murphy: atunci cand democratul Chris Murphy vrea armistitiu, imediat urmeaza o racheta palestiniana peste Israel. Asadar, despre ce armistitiu vorbim? Bravo Biden, hai ca se poate!

  4. Mai degraba provoaca ingrijorarea teroristilor si complicilor lor.

  5. Era cazul, mai aveau putin si-i invingeau palestinienii.
    (pentru cei fara simturi: sarcasm)

  6. Toti vand arme tuturor…sa iasa banu ca li se rupe lor ca se imputineaza populatia pamantului….da stai asa..chiar trebuie imputinata. No rahat uite cum „au impuscat ” 2 iepuri dintr-o lovitura.
    Baietasi…scapa cine poate

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.