G4Media.ro

Adjunctul lui Orbán, reacție revizionistă de ziua tratatului de la Trianon: Am…

sursa foto: captura video Hirado.hu

Adjunctul lui Orbán, reacție revizionistă de ziua tratatului de la Trianon: Am decis să începem reunificarea națiunii, maghiarii care trăiesc în străinătate vor deveni din nou membri cu drepturi depline ai națiunii

În fiecare an, ziua de 4 iunie este prilej pentru oficialii maghiari de a relansa retorica revizionistă, privind refacerea vechii hărți a Regatului Ungariei. „Conștiința de sine națională și speranța au dat putere maghiarilor prinși în afara granițelor țării după Trianon. Speranța este că va exista un viitor maghiar în bazinul carpatic”,  a spus secretarul de stat adjunct al Prim-ministrului, responsabil cu politica națională, Péter Szilágyi, prezent la o ceremonie de predare a „Podului Apartenenței” în Porva, județul Veszprém.

Potrivit hirado.hu, Péter Szilágyi a spus că decizia a fost luată în urmă cu 13 ani: „Nu vom permite granițelor naționale să ne despartă de compatrioții noștri. Am decis să începem reunificarea națiunii, maghiarii care trăiesc în străinătate vor deveni din nou membri cu drepturi depline ai națiunii”.

În 4 iunie 1920 s-a semnat tratatul de la Trianon, între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitatea sa de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Practic, este tratatul care punea capăt Primului Război Mondial, actul fiind considerat de Ungaria o mare nedreptate, pentru că 71% din teritoriul istoric al Regatului Ungariei a fost împărțit între noul stat Ungaria și vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România și Cehoslovacia.

Publicația maghiară hirado.ro arată că Trianonul, „tratat deghizat în pace” a făcut ca Ungaria să piardă:

 • 61,4% din terenul agricol,
 • 88% din stocul de lemn,
 • 83,1% din zăcămintele de minereu de fier,
 • 100% din minele de sare,
 • 99% din minele de aur și argint,
 • 65% din producția de cărbune,
 • 60% din capacitatea de producție de fier și oțel,
 • 62,2% din rețeaua feroviară,
 • 64,5% din drumurile construite,
 • 55,7% din zonele industriale,
 • 67 la sută din instituțiile de credit și bancare

Potrivit lui Péter Szilágyi, datorită sprijinului rețelei instituțiilor de învățământ maghiare din străinătate, 300.000 de copii maghiari pot beneficia de educație în limba maternă de calitate în bazinul carpatic și în întreaga lume. El a subliniat faptul că guvernul Ungariei oferă sprijin și studenților care studiază în învățământul public din țara de origine, astfel încât aceștia să poată vizita cel puțin o dată zonele locuite de maghiari din țările vecine.

„Scopul politicii naționale este de a crește gradul de conștientizare că suntem responsabili pentru maghiarii de peste graniță ”, a subliniat el.

Maghiarii au rezistat testului timpului și, datorită politicii naționale din ultimii ani, sunt mai puternici ca niciodată ”, a mai declarat Péter Szilágyi.

Andrea Veinperlné Kovács, primarul din Porva, a spus că insula din Lacul Pálos, adiacentă fostei mănăstiri pauline, simbolizează Ungaria, iar poteca de plimbare din jurul acesteia simbolizează teritoriile de peste graniță, iar podul care tocmai a fost deschis, este un simbol al unității maghiare.

Zoltán Kovács, deputatul FIDESZ din regiune, a amintit: „Decretul de pace Trianon care a servit visurilor străine – în principal franceze – de superputeri a distrus economia maghiară, țara a pierdut 67% din venitul național. Oricine vizitează iazul de pescuit Pálos își amintește de această rușine”. El a mai subliniat importanța viitorului comun și a apartenenței poporului maghiar.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

 1. Ăsta cred că visează inclusiv la teritorii din SUA, unde trăiesc în jur de 1,5 milioane de maghiari.

 2. Poa sa le dea pasapoarte , scoala si ce mai vrea el. Nimeni nu mai emigreaza in Ungaria. Ce sa le ofere ? Nimic

  • Au cumparat romanii case in Ungaria pentru 10.000 euro si acum regreta. Muncesc tot in Romania si tot trec pe la granita ca Ungaria nu le ofera nimic

 3. Este tragic pentru ei faptul că, nici după 103 ani, nu acceptă faptul că a fost cea mai corectă decizie atunci. Europa națiunilor, nu a imperiilor. Se vede la răsărit ce face un imperiu. Calcă în picioare națiunile vecine, așa cum au făcut și imperiile habsburgic și otoman. Ia să caute ungurii în istorie, în Imperiul habsburgic, românii erau națiune tolerată, singurul drept pe care îl aveau era munca pe nimic.

 4. Niște terminați inadaptați vremurilor în care trăiesc, cu probleme serioase la mansardă.

 5. 😂😂😂😂😂😂 Chiar sunt oi care pun botul la propaganda asta? 😂😂😂

  • Oi maghiare * 😂😂😂😂

   Chiar daca ar incerca sa faca ceva Ungurii in 2 zile Ungaria s-ar transforma in Romania 😂😂😂😂

 6. Înțelegeți acum de ce oficiosul Fidesz Magyar Nemzet a fost oripilat sa constate ca armata romana a achiziționat primele F16 acum 4 ani ? Erau șocați pur și simplu.

 7. Alegerea in funcția de președinte a lui Klaus Iohannis l-a năucit pe Viktor Orban . A fost lovitura de berbece in politica externa a RO împotriva revizionismului Fidesz.

 8. Ăstora li s-o făcut dor de opinci pe clădirea parlamentului.

 9. Tuturor ungurilor li s-au stricat televizoarele. Se aude un țacanit din ele.

 10. Eu zic sa-i in Ungaria si sa ne lase in pace 🙂

 11. Ce mai jale, ce mai plinsete pe homunculii astia nostalgici dupa vremurile cind stapineau ce nu era al lor.
  Masa lemnoasa, minerale, terenuri, dar in principal grija pentru toti maghiarii. As ride da’ ma cam doare mijlocul.

 12. Treptat,nationalismul ăsta gretos va devenii o capcană pentru guvernantii de la Budapesta.Si nu prea au de ales,fiindcă ,pe fondul coruptiei profunde criptată de presa monopolizată de Orban,politica aceasta îi mentine la putere.

 13. Ungurii nu pot pricepe ca de-a lungul istoriei niciun imperiu care a pierdut un razboi nu si-a putut pastra teritoriile obtinute prin razboaie de ocupatie.
  Cat priveste cetatenii de etnie maghiara de peste granite,pentru care se prefac ei ca lupta,sa ii cheme la patria mama(aia vitrega din Panonia,nu mama naturala din stepele rusesti).

 14. Mai tare e declaratia lui Viktoras care a zis ca cetateni maghiari au purtat doliu dupa Trianon. Purtau pentru ungurii care tocmai murisera in ww1 si sarbatoreau sfarsitul razboiului.
  Doliu au purtat in 1956 cand pe timp de pace ,stapanii lui sovietici au venit cu tancurile in Budapesta si au ucis mii de patrioti unguri care au incercat o revolutie eliberatoare de sub jugul sovietic(unde incerca el din rasputeri sa ii aduca din nou).

 15. „Vântul” revizionismului dinspre Rusia putinistă și Turcia „sultanului” Erdogan… În altă ordine de idei, învățământul în limbile minorităților din România, este finanțat de către statul Român. România are una dintre cele mai permisive politici privind minoritățile.