G4Media.ro

Aderarea României la Schengen: Un festival de minciuni și propagandă

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Aderarea României la Schengen: Un festival de minciuni și propagandă

Austria a respins, joi, prin veto aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, invocând problema celor aproape 100 de mii de migranți ilegali aflați pe teritoriul său. Premierul austriac și ministrul de interne au susținut că acești migranți ar fi pătruns în țara lor pe ruta balcanică, așadar inclusiv prin Bulgaria și România. Guvernul de la București a încercat să demonstreze, invocând date oficiale furnizate de instituții ale Uniunii Europene că numărul migranților proveniți din România este nesemnificativ, de sub 2% și că migranții sunt un fals argument, o minciună, cel puțin în cazul României.

O minciună sfruntată, o exagerare sinistră? Foarte posibil. Dar suta de mii de migranți din Austria reprezintă un adevăr incontestabil. Ei sunt acolo și au ajuns cumva în număr atât de mare într-o țară mică cum este Austria, încât au devenit o mare problemă politică, mai ales în prag de alegeri. Un motiv suplimentar pentru Viena să ceară insistent la Bruxelles un set de măsuri pentru reformarea sistemului de supraveghere a spațiului Schengen și, mai ales, o corectă repartizare a migranților în alte state membre.

Premierul austriac a fost acuzat că-și urmărește în mod cinic, lipsit de fair play și fără argumente interesele, că dorește să-și rezolve la Bruxelles o problemă reală cu metode injuste, sacrificând la o adică solidaritatea europeană. O acuzație numai pe jumătate adevărată, deoarece solidaritatea europeană cu Austria, de această dată, nu se mai aplică subit când vine vorba de migranți. Sistemul de repartizare pe cote nu funcționează nici azi, din cauza altui veto, alt exemplu de lipsă de solidaritate.

Abia acum două zile, la spartul târgului, sub presiunea infernală a Vienei, Bruxellesul s-a grăbit să adopte planul cerut de Austria pentru combaterea migrației ilegale pe ruta Balcanilor de Vest. Ungaria, cu o politică virulentă anti-migranți, îi varsă la vecinii Austrieci fără mari scrupule, cum îi prinde. N-aș băga mână în foc nici pentru România, dacă ne uităm la corupția masivă din vămile din vestul țării, la dosarele de trafic cu migranți duși în Austria cu complicitatea unor șefi de vamă parașutați politic în funcții, dosare instrumentate de DIICOT și trimise în judecată.

Oricat e de demonizat în România premierul austriac Karl Nehammer, faptul în sine că apără interesele țării sale până la capăt este, până la un punct, de înțeles, perfect justificat. Ce ar fi făcut oare România dacă se trezea cu o sută de mii de migranți din Africa sau Orientul Mijlociu pe teritoriul ei, aflați nu în tranzit de câteva zile spre Vest, cum este cazul celor câteva zeci de mii de refugiați din Ucraina, ci hotărâți să rămână?

Metodele utilizate de Viena sunt, fără îndoială, blamabile, scandaloase, dar nu mai puțin revoltătoare decât cinismul cu care Germania sau Franța, de pildă, sparg solidaritatea europeană în cazul sancționării Ungariei sau în ce privește modul în care s-au raportat ele față de Rusia până la începerea invaziei în Ucraina. Națiunile mari, cu nostalgii imperiale, nu par să pună prea mare preț pe unitate și solidaritate. Au dovedit deja de atâtea ori că se comportă extrem de egoist în momente mari, că își urmăresc interesul sacrificând, la o adică fără mari emoții, interesele națiunilor mici.

Azi, a venit rândul Austriei să joace dur. Un respectabil descendent al unei familii habsburgice a comentat veto-ul cât se poate de elocvent: ”Acest veto este o glumă proastă. Egoist fără speranță. Austria nu-și respectă datoria istorică de a avea grijă de aceste țări”.

Egoismul Austriei ascunde acest trist adevăr: unitatea UE este un slogan frumos, o lozincă minunată, dar unele state europene își urmăresc cu ferocitate doar propriul interes. A făcut Viena jocurile Rusiei utilizând de dreptul său de veto pentru a slabi coeziunea UE în contul unor posibile avantaje economice negociate la Moscova de premierul Nehammer? Asta au sugerat liderul PPE și alți politicieni români, dar nu există dovezi că Viena a fost pilotată de Rusia pe dosarul extinderii Schengen.

Nu uitați, totuși, că până mai ieri, Olanda și Suedia se opuneau și ele admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen, folosind pentru uz intern falsul argument că aceste țări, odată lăsate în spațiul de liberă circulație, vor livra cohorte de migranți. Cohortele de migranți români sau bulgari sunt deja acolo. Au fost și olandezii sau suedezii manevrați de ruși? Puțin probabil. Opoziția nordicilor la extinderea Schengen s-a bazat, la vremea ei, pe altă minciună propagandistică lansată tot din calcule pur electorale. Să nu subestimăm așadar tentația poplismului dus la extrem când vine vorba de teme atât de sensibile în Europa, cum este și migrația ilegală.

România însăși, ajutată din plin de Bruxelles, a participat în aceste săptămâni la festivalul minciunii și propagandei, dusă pe culmi de neimaginat. Cine ar fi crezut, totuși, că experții Comisiei Europene vor face nu unul, ci două rapoarte tehnice în care vor scrie negru pe alb că România îndeplinește toate condițiile tehnice de aderare la Schengen și că vămile românești arată ”state of the art”. Din vămile românești au dispărut peste noapte corupția, incompenteța și haosul. Ele n-au mai fost consemnate în hârtiile Bruxelles-ului, ci trecute cu vederea în urma unor aranjamente politice.

Aceste documente oficiale ale Comisiei Europene, rapoartele referitoare la îndeplinirea condițiilor tehnice, au fost argumentele forte utilizate de România la Bruxelles. ”Noi ne-am făcut treaba, alții au ceva cu noi”, țipă într-un glas puterea acompaniată de aproape toată presa din România. Cu toții știu că nu este chiar așa și admit în privat că România, o țară profund coruptă și cu justiție nefuncțională, nu prea are ce căuta în Schengen. În treacăt fie spus, greu de urmărit istericalele televiziunilor de știri pe tema Schengen, transformate în goarnele guvernului, în propagandiștii ”interesului național”.

Respectarea cerințelor tehnice reprezintă o jumătate de adevăr, ca să nu spunem o minciună bine cosmetizată. G4media.ro a arătat deja ce nu a apărut în rapopartele elogioase ale Comisiei Eurpene pe dosarul Schengen, cazuri grosolane de stat cu instituții nefuncționale ascunse pur si simplu sub preș.

Odată început festivalul minciunii și propagandei, oricine a îndrăznit să spună sau să sugereze altceva, să ridice o serie de probleme perfect legitime, a fost acuzat de trădare de țară. Așa s-a întâmplat și în cazul G4Media.ro, pusă la zid din cauză că nu s-a prins în hora propagandistică și că a subminat astfel obiectivul național, aderarea la Schengen.

Poate că era bine ca România să intre, totuși, în Schengen, chiar și așa, fraierindu-i pe toți că suntem OK. Nu ar fi nici prima dată când Bruxelles-ul se minte singur și închide ochii. Am aderat în UE în 2007 chiar dacă nu meritam nici atunci, dar s-a dovedit că este mai bine să intrăm în cluburi selecte atunci când se aliniază planetele decât să rămânem în afara lor. Numai că de data asta parcă toată lumea a mințit prea mult, iar pe minciună nu se poate clădi nimic sănătos. Minciunile Bruxelles-ului și ale României au fost pur și simplu respinse de Austria cu alte minciuni gogonate.

Uniunea Europeană, încrederea în instituțiile ei și în solidaritatea dintre statele membre se construiesc, totuși, cu ceva mai multă onestitate politică.

 

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

130 comentarii

 1. Acum chiar nu avem niciun interes sa retinem migrantii pe teritoriul Romaniei. Duca-se unde vor…Le dam si un covrig plus un ceai cald, gratis sa aibe pe drum.

  • Pliante cu statiunile de ski din AT? Sau o harta cu cele mai bune locuri din Viena? Ar fi o idee.

  • Asta cu liber la migranti nu cred ca e o strategie buna. Practic am confirma ceea ce monentan este o exagerare a Austriei. Nu e corect ce au facut, dar si noi purtam o mare parte din responsabilitate. Ministerele noastre de externe si interne impreuna cu restul guvernului si presedintele trebuia sa faca in asa fel incat sa nu lase nicio scuza nimanui, sa anticipeze toate posibilele obiectii si sa le atace din timp, public si cu fapte, nu sa fie prinsi asa pe ultima suta de metri. Da, coruptie exista si in alte tari, inclusiv in Croatia, unde au fost tot felul de scandaluri, dar daca mergeti prin Croatia se vede o diferenta majora fata de Romania. Toate localitatile, casele si natura sunt foarte ingrijite, infrastructura e aproape ireprosabila, e foarte curat peste tot. Lucrurile acestea depind mult si de cetateni. Da, austriecii sunt incorecti, dar si noi suntem delasatori si asta se vede in cum ne arata o mare parte din tara, in comportamentul politicienilor, si in cat de tare ne dam interesul sa aparam granitele (nu e tot timpul pe spaga, de multe ori e doar nepasare).

  • Daca un bloc de 26 de etaje pare nesigur, mai construiesti deasupra inca doua etaje ?
   Poate ca Austria a evitat elegant sa spuna ca stie ca tara noastra a fost capturata de mafia psd si pnl, ca nu este de acord ca un stat mafiot sa fie primit in Schengen.
   Romania nu indeplineste conditiile pe justitie, asumate prin tratatul de aderare la UE.
   Este ca un elev care nu a luat bac-ul, dar totusi este primit in anul I la facultate, cu conditia sa ia bac-ul pana la prima sesiune de examene.
   Elevul nu numai ca nu a luat bac-ul, pana la prima sesiune de examene din anul I, dar se dovedeste ca nu a facut nici macar liceul.
   Cum sa fie primit la examenele din anul I de la facultate un asemenea elev ?

  • Lasă că olanda o încasează astăzi de la argentina !

  • Grav nu este ca nu am intrat noi sau bulgarii … nu ne vor si dragoste cu sila nu se poate. Noi am ramas in mentalitatea lor iobagi. Ne-u pus oglinda in fata! Vrajeala ca Germanii au vrut este pentru cei creduli. S-a dovedit ca in Europa nu se repecta regula agreata de toti. Asta este grav, foarte grav si eu ma intreb acum: In NATO se respecta regula? Nu este Austria in NATO dar este Olanda … de exemplu, sau Ungaria sau om mai vedea noi cine cand Putin va verifica solidaritatea NATO si sigur o va verifica!

  • Cine a vândut petrolul țării la hoții austrieci ?

 2. Bravo nenea T.
  Daca ne spuneai si care e procedura operationala a politistului care opreste o persoana fara acte si fara sa stie sa vorbeasca in limba respectivului… dar daca sunt sute.. in coloana…

  • e nenea T. ministru de interne? lucreaza la cumunicare in MAI? ce e mineriada de a lui Iliescu sa nu poti opri o coloana? o coloana de emigranti e un avion cu tigari de contrabandisti dinucraina care trece nevazut?

 3. Să nu le spuneţi la călăuzele noastre să nu le treacă cumva vreo glumă prin cap.😀😀😀😀😀

  • USR doar asta puteți ?
   Demisia lui Bode e 0.
   Sa si dea toți demisia în frunte cu iohannis ca el l a trimis pe bode la negocieri pe schengen.
   Spuneti direct ca țară lucrului bine facut a fost predata de Iuda, găștii savonea corbu netejoru si hotilor psd pnl. Și ăștia au dat marea prescriptie pentru infractorii multimilionari. Judecători infractori ca dolache de la cab, ținut în funcție de savonea deși a fost condamnat la pușcărie nu i de Schengen ? Corbu presedinta iccj cu plagiat si dosar secretizat nu i de Shengen ?
   savonea își pune oamenii la iccj, pe cristiu ninu luminita sluga lui dragnea de la Teleorman sau pe ciuca Andreea inculpata de dna pentru mita

 4. „Daca un terorist musulman ar detona o bomba nucleara in SUA, cel mai tare m-ar deranja raspunsul xenofob antimusulman ce ar urma.”

  Asa si pantalaga cand vede o problema reala. Romania este obligata prin tratatul cu UE sa se ceara in Schengen; si tot UE ii spune sa stea afara din Schengen. Dar in loc sa se intrebe cum a ajuns Romania in pseudouniunea asta bolnava de multipla personalitate, analistul se ingrijoreaza de „credibilitatea ue’.

  Daca s lua bani de la Brusel pentru compuneri, m-as ingrijora si eu de credibilitate. Pana atunci, ma intreb cine o sa imi plateasca pensia.

  • Migrantii o sa ne plateasca o parte din pensii. Fara ei nu se poate. Asa arata aritmetica. Generatia mea n-a facut copii si nu mai are cand sa-i faca.

  • Da, da…O sa iti plateasca tie migrantii pensia.. trezeste-te Ioane, este dimineata…

  • cea mai mare parte din imigantii astia de care vorbim aici fie lucreaza la negru, fie traiesc din ajutoarele sociale, fie au tot felul de scutiri de la guverne. altfel ar fi venit cu vize de lucru, nu cu barca pe valuri!

 5. Pentru a intelege de CE Romania trebuie sa raspunda Austriei exact la fel, cautati simularea „The Evolution of Trust” si veti vedea ca cei care sunt prietenosi (sa nu zicem sclavi) tot timpul indiferent de nedreptatile primite sunt cei mai mari pierzatori.
  Tit for Tat – este o strategie foarte eficienta in teoria jocurilor.
  Reactia PM si presedinte a dezamagit…

  • Romania inainte de a da in cap la altii trebuie sa isi caute sa fie reprezentata de un rege Mihai, de Bratieni, etc. Nu te poti duce la poarta altora cu Rares Bogdan.

  • Razbunarea ca reactie impulsiva este mereu o greseala. Dar, in situatia in care esti nedreptatit in mod evident, a nu avea niciun raspuns echivaleaza cu o invitatie clara catre alti potentiali agresori (sau acelasi agresor) sa repete comportamentul abuziv.
   De aceea, romanii trebuie sa aiba reactii, dar nu emotionale ci bine chibzuite. Cum zicea un proverb : „revenge is a dish better served cold”.

   Consiliul JAI de astazi a demonstrat ca in UE, Romania are 26 de prieteni si un singur adversar. Trebuie sa fim foarte atenti ca veto-urile sau orice altfel de raspunsuri vom avea sa nu dauneze aliatilor, ci sa loveasca tintit exact in initiativele sau interesele Austriei. Si nu pe termen lung, ci doar atata vreme cat la conducerea acelui stat se vor afla lacheii pro-moscoviti si anti-europeni care si-au batut joc de noi astazi.

  • Bai Trodor, tu crezi că occidentul nu vede că ești de 33 de ani sclavul aceleiași clase politice.
   Ce tot vorbești acolo?
   Cine îi vede pe cei care te reprezintă înțelege destul de bine cine ești.

  • ba pictor vonta, stii ca in germania era cat pe-aci sa devina premier un baiat cu liceul fara nicio realizare profesionala sau CV, asta inainte sa fie tras pe o linie moarta la bruxelles, adica martin schulz? si de berlusconi ce parere ai? e ca arata super de incredere! nu v-ati saturat sa tot denigrati romania, voi nu obositi niciodata?!

  • Mănîncă croația o bătaie de la brazilia de le sare fulgii !Ce,n-are legătură cu contextul ?!

  • Ai vrut să spui prințul Nicolae… e ceva mai viu și multă vreme a muncit prin restaurante să se întrețină, după ce a fost scos în șuturi din dinastie de boarfele alea prăsite de bunică-su. Cu Nicolae aș fi 101% de acord.

 6. Da, cu politicienii actuali nu te bazezi sa iti reprezinte interesele. Era culmea ca Romania lui Iohannic, Ciuca, Ciolacu, Rares Bogdan sa reuseasca chestii mari.

  Dar da, e rau ca in Romania intra arabi, caci acestia dupa ce se stabilesc aici te omoara daca vorbesti de democratie. Romania va fi tara de arabi pe viitor, poate si a unei legi sharia adusa cu ei. Sunt singurii imigranti care vin aici masiv, prin intermediul universitatilor.

  • ai stat de vorba cu vreun arab dintr-o universitate? Eu am stat. Sunt oameni mult mai decenti decat multi colegi romani. Esti un ratat fara viitor daca ai impresia ca daca sunt cateva mere stricate e tot pomul bolnav.

 7. Un stat puternic are pârghii să le facă viața amară. Doar că nu prea ar mai trebui primiți diverși ambasadori sau însărcinați prin ministere. Au ceva de spus regula este clară, prin MAE. Doar că asemenea întâlniri sunt foarte apreciate de unele gazete. Mai ales cele numite în cercurile breslei gazformedia.

 8. din nou articol pe langa realitate. schengen are capitole cuantificabile pe care noi le-am indeplinit demult. daca e pe coruptie ar disparea schengen cu totul. daca pui si penetrarea rusa austria corupta si penetrata nu are ce cauta in ue si in schengen. emigrantii le vin exact pe ruta croatia. le uram la cat mai multi emigranti .

 9. Avem o zicala: „e mai catolic decat Papa”. La tine merge de minune. Tu vezi Europa de Vest ca pe ceva idilic in care nu exista coruptie si prin granitele careia nu intra migranti. Migranti intra si prin Grecia, Italia, Spania si prin multe alte tari. Olandezii si austriecii au coruptie destula dar e cosmetizata. Romania si Bulgaria s-ar incadra foarte bine in spatiul Schengen. Trebuie sa ne rezolvam problemele, dar cel mai important este sa ne scoatem capul din nisip si sa ne ridicam chilotii. E timpul sa muscam si noi …

 10. Un festival de tupeu, minciuni și nesimțire din partea formalacilor de opinie…

  • Croația e de vină.O să MĂNÎNCE o bătaie de la brazilieni…uite așa o să sară fulgii din ei !

 11. Ca să fiu in siajul articolului, e greu și cu falsa asta obiectivitate, in privat toată lumea știe și vorbește că sunteți (ziarul) trompeta usr și că vă bucurați in barbă, ati cotit-o un pic in ultimul timp, văzând și imensa ipocrizie a unor națiuni „civilizate” și reacția marii majorități a romanilor. Nu ne halesc orice am face, atunci bine, dacă tot ne cuplează mereu cu Bulgaria chiar să ne cuplăm cu ei beton.

 12. Deci tu îţi faci griji de imigranţi dar votezi pentru cei care le dau drumul şi îi mai enervezi şi pe ceilalţi care îşi făceau treaba şi se asigurau să nu ajungă la ei.
  Întrebare stupidă: „credeţi că a mai rămas vreun traseu pe unde să nu poată ajunge emigranţii în Austria de acuma încolo şi să mai fie opriţi de cineva?”.😉

 13. Stimati concetãteni,
  Austria si Olanda au arãtat încã odatã cã România nu este o tarã importantã pentru Europa si implicit pentru ei ca politicieni. Solutie la acest gest impardonabil, riscul, sã facã control rigoros pe Litera legii la firmele austriece si olandeze din Ro, sã dea ametit cât de sus posibil, Traktates austriecilor in Ro asa cum sunt tratati românii und Austria, boicotarea hotelurilor si benzinãriilor din Austria, etc sã constientizeze odatã în plus cã românul nu e prost, ci Europa are nevoie de români harnici, competenti si responsabili. Politicul din Ro oricum e mânã moartã, dar Austria trebuie sã primeascã o lectie din partea poporului român. Este o reactie normalã având în vedere cã ne-am vândut resursele de petrol si lemn austriecilor ff ieftin si nu valorãm mai mult în ochii lor.

 14. Cu atenție și îngrijorare. Ghinion!

 15. Unde merge la ski domnul Tapalaga? Au băgat reduceri la Swarovsky am auzit.

 16. Septembrie 2022 , o cunostinta impreuna cu un prieten , pescuiau in Dunare ,noaptea, in localitatea Șimian , mai exact in zona Gradina Puscariei , cei din zona , Tr Severin , stiu locul , pe la miezul noptii au zarit o pluta, ambarcatiune , ceva plutitor , se apropia de mal , s-a aprins si o lanterna acolo pe pluta , pescarii nostri au intrat in panica , au sunat la politia de frontiera Tr Severin , au dat locatia , au povestit ce se intimpla , au fost asigurati ca (politia de frontiera)vor veni imediat.
  Au pescuit in continuare si nu au fost deranjati de nimeni , nici de politia de frontiera , nici de emigrantul care trecuse Dunarea , noroc cu un crap de vreo 4 kg , le-a gacut noaptea frumoasa…

  • La ce a tras, la mămăligă?
   Mai bine că Poliția de Frontieră nu s-a prezentat la speță, că de la atâta plachie le atârnă burțile peste catarame, nu de la spăguța de refugiat…

 17. „Gândire” de activist sau membru PSN-PNL-UDMR-AUR (FSN):

  – Vinovaţi nu sunt cei care au transformat România într-o cocină de porci din 1989 încoace. Nu! Nu! Nici vorbă! Niciodată!
  – Vinovaţi sunt USR, care au fost nici un an la putere şi câţiva jurnalişti care nu ne ling pe noi în …

  DE PARCĂ OLANDA ŞI AUSTRIA CITESC G4MEDIA ŞI VOTEAZĂ USR. DE PARCĂ ROMÂNIA AR FI ELVEŢIA ŞI AM AVEA SUPERINFRASTRUCTURĂ ŞI STAT FUNCŢIONAL.

 18. Felicitări Dan Tăpălagă, o analiză echidistantă, nu pe placul tuturor…Nu avem ce căuta în Schengen, cu politicieni corupti, mincinoși, doctori pe furate….

 19. Motive false!!?
  Se știe prin ce se deosebește Camorra napolitana de Camorra Justițiara dâmbovițeana ?
  Prima e o instituție Privată, cu conexiuni in Stat (italian), iar cealaltă e o instituție plătită de la Bugetul de Stat (român), cu conexiuni in Privat…

 20. Dupa ce ani de zile le-am aratat degetul mijociu ca noi suntem suverani si nu ne spune noua ue ce trebuie sa facem, acum primim rasplata.
  USL-ul a apasat pedala suveranitatii de atatea ori incat chiar nu meritau sa intram in Schegen cand erau ei la guvernare. Nu meritau asa „premiu”.
  Ca sunt si alte interese, vezi OMV-Rusia, ca nu ne plac austriecii, este alta discutie. Dar le-am dat suficiente motive sa spuna NU acum.
  Oricat am vrea sa boicotam companiile austrice, trebuie sa va ganditi ca acolo lucreaza tot romani care-si castiga salariul. Ne-a crescut nivelul de trai dupa intrarea in UE datorita acestor companii din UE, nu datorita guvernelor de mafioti care s-au perindat.
  Boicotul trebuie indreptat catre mafia care a luat tara pe persoana fizica si ne fac de ras in fiecare zi. Ei ne-au adus aici. Ei ne-au facut de ras. Austriecii doar ne-au taxat.
  Austriecii sunt pragmatici si isi vad interesul. Si noi am face asta.
  Ca ne place sau nu, ne meritam soarta cat timp votam mafioti.

  • Ne meritam soarta atat timp cat austriectii voteaza corupti vrei sa spui.
   Lasa ca isi gasesc romanii nostri job nu le purta de grija.

  • @Trodor, nu exista politica fara corupti. Asta este de cand lumea si in orice tara democratica. De restul nu vorbim ca este de la sine inteles.
   Dar nu poti compara coruptia din Austria cu cea din Romania. La noi este mafie, nu coruptie.
   Nu asteapta nimeni sa fie toti albi ca lacrima. Dar la noi este in ADN-ul politicianului USL.
   Cel mai recent exemplu cu ala de la curtea de conturi care a fost arestat si le-a luat uselistilor 1 saptamana sa-l destituie. o saptamanaaaaa….
   In Austria demisioneaza in maxim o ora cand se intampla atat de grav.
   Romanii nostri poate-si gasesc job, dar replica asta de gradinita ca va aratam noi nu face decat sa le dea dreptate si mai mult austriecilor…
   Daca vrei, ca o nota personala, USL nu merita acest „premiu” la cate injuraturi au trimis celor din UE cand erau criticati ca nu fac bine ce fac.
   Am votat o constituie ca sa intram in ue care spune clar:
   (2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
   Ne-am bagat picioarele in tratatul de aderare, in constitutie, in tot doar de dragul sa aratam ca suntem nationalisti.
   Acum imi spui ca si ei au corupti? pe bune???

  • @suca
   Subscriu!

  • cred ca nu stii sa citesti presa straina. ala austriac, adica sebastian kurz nici n-a vrut sa-si dea demisia prins cu fofarlica. era bine lipit de scaun si tot dupa o saptamana si-a dat demisia fortat cu motiunea de cenzura. asa ca mai usor cu denigrarea romaniei pe scari, ca nu aici e problema austriacului sau olandezului, ca daca asta era marea lor problema, coruptia, nu faceau ei afaceri aici cu profituri inimaginabile in orice tara vestica!

  • @jean valjean, chiar si asa, nu poti compara. noi am avut un prim ministru plagiator care a sfidat o tara si acum avem altul care la fel sfideaza fara scrupule.
   Austriacul -a incercat sa blocheze anchetele, palemantul si-a facut treaba chiar daca avea majoritate. Era vorba de unu care era corupt si incerca sa scape.
   La noi, se fac toti scut in fata unui corupt. ciuca a blocat tot ce se putea bloca cand a aparut scandalul cu plagiatul. Parlamentul nici macar nu s-a obosit sa zica ceva.
   DA, plagiatul este tot furt pt ca este renumerat pt asta.
   Si ca idee, nu eu denigraz Romania, ci idolii tai care fura si se acopera unul pe altul.
   D-aia ii spun mafie. Pt ca mereu cand unul o pateste, gasesc ei o portita sa-l scape.
   Ori dau o lege, ori fac o comisie si se autoproclama judecatori. Ori fac o sectie de urmarie a procurorilor sa-i timoreze pe aia de se ocupa de dosarele de coruptie. Ori amana procesele pana se prescriu. La asta sunt buni, la furat si la dat legi sa scape. La facut ceva pt tara asta, mai putin. Ei denigreaza Romania, nu eu!!!

 21. …napoletana…

 22. Tot textul e o adunatura de idei ca sa va iasa dvs. finalul. Olanda si Suedia si-au manifestat de mult obiectiile. Austria a sarit acum, pe final. E o tehnica perfida de a surprinde in ultimul moment.
  La fel au facut si inainte de invitatia de aderare, cind s-au opus in ultimul moment si au obtinut Petrom. Azi, toate celelalte 26 de state au fost de acord, numai Austria s-a pus curmezis. Aveti un stil jalnic: sunteti in stare sa puneti pe seama neregulilor de la noi orice, de la problemele interne ale Austriei pina la eruptia Etnei.

 23. Acum s-a vazut starea de fapt din UE unde nu argumentele tehnice conteaza ci interesele politice de moment, se fac presiuni si trocuri pe spatele altora. Bineinteles ca s-a gasit cineva sa spuna ca nu meritam si altele de genul. Nu-i vorba de asta, ci de interese geostrategice.
  Jo napot kivanok Dane!

 24. Întrebări extraordinar de simple, întrebări evitate de „toate mințile luminate ale acestui pămænt” !…De ce fug dom’le toți „migranții” ăștia ?…Din cauza cui dom’le fug „migranții” ăștia din casa și grădina lor ?…Din cauza cui/cåror acešti nefericiți iau calea pribegiei, a drumurilor pustii, săraci, dezbrăcați, desculți, flămânzi, cu copiii bolnavi, alungați de toți ???…Somn ușor, oameni bolnavi !…Va veni și rândul vostru…

 25. UE si tarile Schengen ar trebui sa aiba o Politica de Migratie Comuna; Cote de migranti. Puteti sa tipati!

  • S-a incercat cu cote și s-a renunțat.
   Dacă ar fi fost cu cote ar fi trebuit să avem o cotă dubla fata de Austria.
   Nu țipă nimeni, dar nu ne-ar avantaja.
   Ne-ar avantaja în schimb sa avem un stat de drept funcțional nu eșuat. Atunci măsurile de control al migrației ar fi efective nu doar tehnice.

  • Când vine vorba de cote parcă vorbim de vite duse la păscut și nu de oameni care știu exact unde vor să ajungă și de ce. Hai să fim serioși.

  • 99% dintre migranti nu sunt refugiati, ci migranti economici. Daca am accepta cotele si am primi o parte din ei in Romania, cei 99% ar folosi prima ocazie ca sa o tuleasca iarasi si sa se duca acolo unde voiau de fapt sa ajunga de la bun inceput: in tarile bogate din vest, la munca mai bine platita (unii dintre ei) sau la pomeni sociale (marea majoritate).

  • nu exista masuri de control al imigratiei. nu reuseste sua,prima economie a lumii, nu reuseste spania, italia,nicio democratie nu reuseste pentru ca singurul control eficient este unul militar, doar acolo cei scapati sunt in marja de eroare. adica singura eficienta e shoot to kill sau daca esti o tara micuta ca israel, un gard+shoot to kill!

 26. Vaai,noi votam pt. aderarea Romaniei,dar nu si a Bulgariei:))) asta pt. ca lumea sa nu se ia de ei,ci doar de Austria.Si i-a iesit jocul.Toata lumea blameaza Austria si nimic despre pokeristul Rutte.

  • 1.Parlamentul olandez a votat pentru includerea Romaniei in Schengen, nu Rutte personal.
   2.Olanda a cerut decuplarea de Bulgaria inainte de vot, dar nu s-a putut.
   3.Magarii sunt austriecii si bulgarii.

 27. Dl. Tapalaga, de obicei sunt de acord cu dumneavoastra, insa azi va contrazic. Politica nu a fost si nu va fi niciodata corecta. Politica este arta de a face compromisuri. In orice decizie pierzi sau castigi ceva. Austria, astazi nu a avut nimic de castigat din acest veto, dimpotriva. Suntem toti de acord ca Romania are multe bube, insa astazi era un moment ideal sa arati o unitate europeana, si cand spun asta ma gandesc la contextul istoric din acest an. In orice alta situatie probabil ca as fi inteles decizia Austriei, dar astazi aceasta decizie miroase a bani, petrol, gaze si votca.

  • Mie îmi lasă impresia că te contrazici în speranța că argumentezi o concluzie pe care o tragi pe baza simțului olfactiv.

  • Jules,punct ochit,punct lovit:de data asta UE și-a tras un autogol strașnic.
   Ce jubilație pe eurosceptici!
   Ce bucurie la Kremlin!
   Tocmai s-a dat un baros unității europene,ăsta da cadou de Sărbători pentru pegra lumii civilizate!Bravo,Austria!Ce-i drept,s-a mai întâmplat odată în istorie ca tocmai Austria,aka Imperiu Habsburgic,să detoneze întru distrucție lumea unei epoci…

 28. Opt ani de reformă ,cu o altă clasa politica și vom întra în Shenghen

 29. preacinstite,

  numai tu iti poti imagina ca este despre onestitate si coruptie,

  ceea ce vrei sa induci, in nemarginitata ta intelepciune, este ca statele already Schengen sunt mai putin corupte

  nu iti ajunge asta, construiesti in continuare,

  Schengen or not, we need to fight with reasonable approach

  nu prea inteleg cum te suporti

  dimineata, cand vezi propria fata, buhaita si mizera, ce faci?

  Austria e onesta, Olanda e onesta

  noi, coruptii Universului trebuie se devenim “necorupti” atat esential cat si ca mijloace

  mizerie obeza, tu te auzi?

  • Da, așa e, in Românica și in Bulgărica corupția nu e nici pe departe atât de generalizată cât e in Austrica sau in Țărișoarele de Jos, iar odată oprit de Poliția Rutieră, in primele două țärișoare mai sus menționate, nici vorbă să poți „rezolva” cu o șpăguță impachetată in talon…Sau in Vamă…Sau la Garda Financiară.. Sau la Poliția Locală…Sau la…
   Alta e situația în țărișoarele menționate la urmă, unde polițistul, vameșul, gardianul financiar abia așteaptă să i se ivească ocazia să-și rotunjească veniturile cu niscai euroi nemunciți…

 30. UE nu are o politica comuna – finalizata – in privinta imigratiei ilegale si a azilului. Avem 27 de politici diferite 🙂 Imigratia ilegala / transfrontaliera / sezoniera …etc a devenit-in mod inexplicabil-o problema comuna in 2004 🙂nu in 2007. UE nu poate sa recunoasca faptul ca ,,schimbul de informatii,, intre SM nu functioneaza …toti au nevoie de muncitori in agricultura si constructii 🙂 Din pacate, aderarea la spatiul schengen reprezinta un pas important pt cetatenii unui SM – democratic – de a putea ,,calatori,, macar 3 luni 🤣peste Atlantic

 31. Nu va suparati, aici este Ministerul Adevarului?

 32. Vad ca toată lumea acuza Austria și Rusia.
  Hai sa nu mergem după fenta.
  UE sunt niște excroci iar președintele României și diplomația noastră niște trădători.
  De mult trebuia sa oprim traficul Ucrainei prin România.
  Sper ca măcar acum România sa se trezească și în loc de austrieci ar fi cazul sa se ne luam de ucraineni. Fără masuri împotriva Ucrainei România nu are absolut nici o șansă.
  De fapt, v-am mai spus-o.

  • @Avram Yanku Mujic P1zd3tz
   Sug1 pw00l@h ruseasca in delir

  • Avrame,esti „magnific”,dai bine cu baraosul,i-ai tesit capul!Cand stai la rand sa nu treci prin fată,cand te decorează Putin.

 33. Largind putin contextul liberei circulatii cu partenerul strategic USA: Polonia, Ungaria, Cehia, Slovenia, Slovacia SI Croatia sunt in Visa Waiver Program. Romania, alaturi de Rep. Moldova, Serbia, Albania, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru (inca) nu, pe diferite motive.

  Tot nu va e clar?

  • Pentru mine era clar înainte să înceapă toată nebunia asta cu speranțele de 100% admitere.
   Îmi era de asemenea foarte clar că vinovații vor fi „căutați” în altă parte nu la noi unde totul este perfect.
   Am fost surprins doar de furtuna mediatică inutilă.

 34. Cancelarul austriac zicea ca are dovezi si ca le va prezenta. Pai sa le arate!

 35. Ruta balcanica nu inseamna neaparat Bulgaria si Romania, pentru ca balcani sunt si mai la vest de Bulgaria. Iar tarile care au frontiera Schengen care trebuia sa fie bine aparata nu au facut nimic, au lasat migrantii sa intre ca-n branza, ba chiar le-au si facilitat intrarea, ca acum sa se dea vina pe Bulgaria si pe Romania. Cata fatarnicie!

 36. Cred ca o dam prea mult in filozofie. Pana la urma totul tine de lucruri concrete cum ar fi de exemplu de ce pe 16 noiembrie Austria SEMNA acordul sau pentru Romania iar pe 18 noiembrie nega acest drept. Mai mult, intrebare de 100 de puncte: cu ce sunt mai presus pentru Austria Ungaria si Croatia (tara prin care statistic intra cei mai multi migranti in Austria). Ce facem ne autoflagelam cand e clar ca se aplica un dublu standard?

  • Ai fost în Austria ? E același „standard” ca în România ? Ai auzit manele bubuind pe geamul mașinilor second hand cu noxe la cer ? Ai văzut să arunce chiștoacele pe geam cu un firesc siderant ?
   Normal că se aplică dublul standard, pentru că suntem departe de a fi o țară civilizată.

  • am auzit manele si romanesti si balcanice/albaneze bubuind si in austria si in germania pana dimineata cu masinile de politie trecand dezinteresate pe langa. nu inteleg ce vrei sa zici si ce legatura are cu ceva tehnic cum e schengen.

  • mario, zi sincer. N-ai iesit in viata ta din Romania sau n-ai fost niciodata in Austria.

   In Germania si Austria duduie muzica in masini la orice ore ale zilei, hai la München sau la Viena sa te convingi. Basca scrumiera in toate masinile noi cred ca e dotare optionala pentru ca TOTI isi arunca chistoacele pe jos. Iar asta cu noxele e o prostie, parcul auto este mai nou in vest dar circula si pe aici cazane ruginite.
   Lasand la o parte masinile, vino in statiile de tren sa vezi cum duduie muzica din toate boxele bluetooth pe care le care majoritatea tinerilor si sa vezi cum toata lumea fumeaza fix sub semul de nu fumati. Ieri i-am atras atentia unui individ, care din intamplare era negru, ca fumeaza pe peron si un alt flacau m-a facut rasist si m-a intrebat de ce ma freaca grija.

   Nu e Austria epitoma civilizatiei, ba din contra

   Nu e vestul epitoma civilizatiei,

 37. Filosifia sânului

  Come and go, girl!

 38. Daca este sa privim problema din punct de vedere al infractionalitatii, intrebarea ar fi de ce Austria ca tara de destinatie (pentru migranti). Raspunsul nu este pentru ca acolo ii trimite Romania, ci pentru ca acolo sunt gruparile infractionale formate din persoane de diferite nationalitati care au dezvoltat o retea foarte buna in sensul primirii si facilitarii sederii, etc. Prin urmare, una din cauzele care favorizeaza “migratia” ilegala catre tara de destinatie Austria este fix aceasta. Iar pe agest segment, Austria nu face nimic. De partea noastra trebuie vazut de ex ce anume face ca Romania sa fie folosita ca tara de tranzit, insa aceasta nu inseamna ca Romania singura va putea opri acest fenomen. Sunt multe conotatii ale migratiei ilegale folosite acum in retorica politica in mod trunchiat si doar atunci “cand este cazul” asa cum este cel de fata. De vazut si faptul ca Austria nu este singura tara de destinatie ci si Germania, Franta, Olanda, Belgia si partial statele nordice.

  • Dacă nici după 33 de ani nu știi de ce 25% din români sunt in occident ai trăit degeaba.

 39. Bullshit. Adică au ajuns 100.000 cata vreme România nici măcar nu-i în Schengen, așa că-i firesc sa nu între PENTRU CA…. CE? Înțeleg partizanatul, nici eu nu iubesc USL sau pe mincinosul de Iohannis, dar articolul asta e doar ranchiuna si bullshit. Nu pe Iohannis l-au pedepsit și nici pe Bode. Ne-au pedepsit pe noi. Nu ne primeau nici dacă era USL la putere sau dacă era Tăpălagă președinte. Nu au avut niciun motiv just sa nu ne primească, ceea ce înseamnă ca n-au nevoie de niciunul. Nu ne primesc pentru ca „așa vor mușchii lor” și gata.

 40. Bravo dle Tapalaga , un articol trist si corect:. Asa este: „pe minciuna nu se poate cladi nimic sanatos”(vezi serialele turcesti destul de intresante pentru o istorie a mentalitatilor si romanii niste tradatori multi dintre ei in toata istoria lor ar trebui sa inteleaga asta. Serbati-l „ceausistilor” pe Mihai Viteazul si omorati-l si voi mereu si meru, inca odata.
  P S: Dar cred si eu ca si asemeni momentului 2007 era bine si este bine ca intr-un an sa intram in Schengen dar pana atunam tot ce nu mananca rahat cu linguroiul sau nu au parasit tara si poate ca nu o vor prasi, sa faca un front comun cua devarat romanesc chiar daca unii dinte ei nu vor fi chiar daci verzi de ai lui Coruta.

 41. G4 Media ar trebui sa schimbati contul de la acea banca austriaca daca mai vreti donatii.

 42. Pana nu demult Austria a sustinut aderarea Romaniei la Schengen. Austria are interese economice foarte importante in Romania si cu toate astea ne intoarce spatele. Poate ca nu meritam sa intram in Schengen, asa cum n-am meritat sa intram nici in UE, dar daca analizam toate tarile din Schengen ar trebui sa dam afara cateva state din sud si vest, adevarate rute de migratie ilegala si droguri.
  Gestul Austriei este politic; politicienii austrieci isi iau solda de la Moscova.
  Sper ca pt Romania sa fie o lectie – trebuie sa fim curati ca lacrima daca vrem sa stam la masa celor mari. Daca cei mari sunt mai manjiti decat noi, putem sa le rasturnam masa. NB. Jocurile politice murdare, coruptia, politica strutului, ne sufoca in Europa. Razboiul din Ucraina ne-a dat o sansa, cel putin aceea de a nu ne mai ascunde dupa deget.

 43. Tot aud p.r.ost.ia „România îndeplinește normele tehnice” !
  Și Iorgulescu jr. îndeplinea normele tehnice : avea carnet de șoferi, mașina avea ITP. Cu toate astea a făcut daune.

  Cam asta e problema României, oamenii.
  Polițiștii degeaba au sistem de supraveghere de ultimă generație la graniță, dacă îl sting să treacă infractorii. Dacă totuși prind pe cineva, țin p.r.o.cu.r.o.rii dosarul până se p.r.e.scrie. Dacă ajunge dosarul în instanță, îi scapă Ccr-ul.

  Toată Europa știe cum stăm.
  S-au fript cu Ungaria, acum suflă în orice ciorbă.

 44. Prima minciună și cea mai gogonată: spațiul de liberă circulație comercială și a persoanelor a fost constituit în 1985 drept încă o măsură de contrapondere la CAER, pe vremea războiului rece și a cortinei de fier și nu are nici o legătură cu „valorile” Uniunii Europene. Nucleu dur al UE l-a folosit ca instrument de șantaj economic față de țările din estul Europei primite în UE cu condiționări.
  A doua minciună: România s-a dezvoltat vertiginos după intrarea în UE folosindu-se valoarea PIB-ului drept argument suprem. Păi să vedem și alți indicatori: migrația forței de muncă cu nivelul cel mai mare dintre țările UE; capacități manufacturiere distruse și vândute ca fier vechi; toate fabricile de ciment sunt în proprietate străină; toate rafinăriile petroliere sunt în proprietate străină; petrochimia a fost distrusă sau trecută în proprietate străină; toate resursele de hidrocarburi trecute în proprietate străină; toată industria de prelucrare a laptelui trecută în proprietate străină sau desființate; marea majoritate a fabricilor de prelucrare a produselor agricole desființate sau trecute în proprietate străină; telecomunicațiile trecute în proprietate străină; majoritatea covârșitoare a firmelor de comerț cu amănuntul aparține firmelor străine; sistemul bancar, cu mici excepții, aparține firmelor străine. A mai rămas, ca prin minune, în proprietate autohtonă principalele capacități de producție a energiei electrice, dar nu se știe pentru câtă vreme. Oricum la consumatorul final energia electrică ajunge prin intermediari speculativi denumiți „furnizori de energie electrică, în majoritate aparținând firmelor străine. Așa că PIB-ul României a crescut exclusiv pe bază de consum realizat pe bază de împrumuturi, România fiind piață de desfacere și furnizoare de forță de muncă și materii prime.

 45. Probabil că unicul mare fizician national este negru de furie din cauză că nu își poate prinde in cununa de (ne)realizări intrarea României în Schegen.

  • Domnul Iovitz Popescu are o vârstă și nu-i mai arde de bazaconii din acestea…
   Sau prin „mare” ințelegeți: ‘nalt la stat ?

 46. …Repetenții clasei au ieșit la finalul anului brusc din negura ignoranței guițând că „merită” să fie trecuți, altfel amenințând cu răzbunări meschine!..Cu un diriginte/profesor care în cei 8 ani dacă nu a fost absent i-a mângâiat pe creștet, lăsat să copieze și premiat pentru asta, sperau la milă, pomană ..orice ca apoi să se laude!.. deformând adevărul, că sunt de fapt premianți… Bleahhh!

  • nu ai obosit sa fii lacheu? nu va saturati niciodata sa denigrati romania? sunteti toti masochisti?!

  • @jean valjean
   Este evident că SAO vorbea de impostorii de la butoane.
   Faci o confuzie între grupul infracțional care a capturat puterea și România.
   Deturnarea rezultatului alegerilor a fost instrumentat de președintele țării și ar trebui tras la răspundere pentru asta.

 47. Articol curajos, resonsabil si mai ales adevarat ! Felicitari !

 48. Si pana pe 16 noiembrie cand anunta la forumul Salzburg de la Bucuresti ca sustine Romania pentru aderare nu a stiut? Sa o lasam asa, zic eu. Nu putem da vina doar pe noi si pe coruptia de la noi. Sa fim seriosi vorbim de un om care a fost in mijlocul unui scandal de coruptie dupa ce si-a angajat sotia la stat cand era simplu ministru. Si cel precedent, Kurz, a plecat tot in urma unui scandal de coruptie. Si cum justifica sustinerea Croatiei? o privire pe harta si o sa vezi ruta simplu si clar. Croatia e un fel de Grecia cu o gramada de insule pe care nu are cum sa la apere. Acuma e in Schengen. Daca ai ajuns in Croatia nu te mai opreste nimeni pana in Austria, Trebuie sa fii nebun sa te mai chinui sa vii prin Romania.

 49. Gubernia ruseasca Austria este un fel de „land rusesc”, la fel ca si alte gubernii europene (Germania, Franta, Cipru, Italia, Ungaria) care se opun acelor state care au un parteneriat strategic cu SUA si care reprezinta un ghimpe mare in coasta Rusiei si „satelitilor” ei din UE. State ca Polonia sau Romania au pe teritoriul lor tehnologii anti racheta americane si baze americane care „ameninta” Rusia. De aceea tovarasi, nu trebuie sa-l suparam pe tarul Rusiei cu astfel de „elemente” AEGIS si nici cu „agenturile” americane care se afla pe teritoriul Romaniei. Astfel de articole nu fac decat sa-l incurajeze pe Putin si astfel se transmite un semnal prost catre Occident.

 50. Oameni buni, nu vă mai supărați. Pe 31 februarie 2023 intrăm cu siguranță.

  • Este mai suparat austriacul decat mine.
   Eu ce-am avut si ce-am pierdut?😆
   Vine tot la noi sa-l consolam, dar nu vad stirea pe site-ul asta.😆

 51. DEMISIA LUI JOHANIS SI LA TOATĂ SLEAHTA DE TRĂDĂTORI DE ȚARA ȘI NEAM!
  ANTICIPATE !
  SE CERE PLATA PENTRU JAFUL DIN ACEASTA ȚARĂ DIN ULTIMII 32 DE ANI!
  NATIONAIZAREA RESURSELOR ȘI INTERZICEREA EXPORTULUI DE MATERII PRIME.

 52. .. si l-au injurat pentru ca spunea adevarul.

 53. L-am vazut pe bietul Bode dupa votul Austriei, indignat nevoie mare, dar atat de indignat ca nu a fost in stare sa spuna cateva cuvinte de indignare fara sa citeasca dupa foaie!
  La fel indignatul Ciuca, cu acelasi limbaj de luemn, la concurenta cu prezidentul Iohannis care nici macar nu a mai avut curajul sa iasa public, a transmis un Comunicat sec pe site-ul Administratiei prezidentiale, in acelasi limbaj de lemn, cum o face de 8 ANI!
  Ia sa-l fi vazut cum iesea tantos daca votul era pozitiv!!
  Cu asemenea specimene, cum sa negociezi cu state care se impotrivesc aderarii Romaniei la Schengen, bietul Bogdan Aurescu a chemat-o la sediul MAE pe Ambasadoarea Austriei azi, adica DUPA votul negativ al Austriei!
  Inainte de vot, TOTI astia, care se indigneaza acum ,ar fi trebuit sa faca carare in toate cancelariile occidentale ca sa se asigure de un vot pozitiv!
  Problema lor e ca NU ii primeste nimeni, nu ii baga in seama nimeni, practic Romania exista in UE doar atat cat cer INTERESELE celorlate tari…

 54. Responsabilul pe Schengen din MAI, decorat de Klaus Iohannis/ A fost decorat și de Austriei pentru serviciile aduse.
  09/12/2022
  România a ratat intrarea în Schengen, dar actorii din spatele cortinei primesc decorații peste decorații. Mihai Cătălin Necula este directorul Direcției Generale de Afaceri Europene, Schengen si Relatii Internationale din MAI.
  În urmă cu doar 11 zile, Necula a fost înaintat în grad de către președintele Klaus Iohannis, ca o recunoaștere a meritelor sale profesionale.
  ”Decret privind avansarea în gradul profesional de chestor principal de poliție a domnului chestor de poliție Necula Mihai-Cătălin din Ministerul Afacerilor Interne;”, anunță Administrația Prezidențială.
  Mai mult decât atât, Mihai Cătălin Necula a fost decorat, în ianuarie 2022 chiar de către președintele Austriei. El a primit Medalia de Merit ”Marea Cruce de Argint” pentru servicii aduse acestei țări.
  Distincția a fost acordată pentru excelenta colaborare pe timpul Președinției Consiliului Uniunii Europene asigurată de cele două țări, în cadrul Forumului Salzburg, precum și susținerii unor inițiative comune.
  ”În momentul în care mi-a fost înmânată distincția, partea austriacă mi-a comunicat că este pentru merite deosebite privind modul în care a fost realizată cooperarea și coordonarea cu colegii austrieci pe timpul președinției Consiliului Uniunii Europene și în cadrul Forumului Salzburg și în promovarea unor inițiative comune.”
  Bode, nu a primit si el vreo decoratie?!
  Dle Iohannis, ce faceti cu Bode, cum ii „recunoasteti” si lui „meritele” deosebite in relatia cu Austria?!!!

 55. In sfarsit, Tapalaga este multumit, nu meritam sa fim niciunde.

  Inainte eram cum paratul la C-pol, acum suntem cu vaicareala la Bruxelles.

  Te-ai gandit ca dupa atatia ani de vaicarit ca pute tot in tara asta, esti si tu responsabil de exodul masiv?

  Dar asa da bine in presa, sa fii contra curentului, esti mai interesant, chiar daca sustii prostii.

 56. „Ungaria, cu o politică virulentă anti-migranți, îi varsă la vecinii Austrieci fără mari scrupule, cum îi prinde. ”
  O dovada pentru afirmatia/citatul din articol?
  Este pentru prima data cand citesc asa ceva, nici macar in presa austriaca, sau la nivel diplomatic dintre cele doua tari nu s-a ridicat aceasta problema, in acest fel.
  Nu cred ca Austria a acuzat vreodata Ungaria ca-l incarca cu migrantii ilegali prinsi. Ungaria are gard de protectie; acum 2 saptamani premierii Serbiei, Austriei si Ungariei au discutat pe tema migratiei ilegale. Dar nu asa, cum sustineti, dle autor.

 57. O schimbare evidentă de ton ! Nu trebuie sa fii nici măcar simpatizantul vreunui partid sau ideologii ,ca sa constați schimbarea. Dar e tradiv, dom TAPALAGĂ ! Credibilitatea jurnalistică ți-a fost afectata serios si nu stiu ,zău,cum o vei mai putea resuscita. Păcat, chiar mare păcat ! Talent există, curaj la fel, argumentația f. strîns mînuită,etc ., dar prea de multe ori deviată, pătimașă , respingătoare etc ,cu efecte inverse față de ceea ce te asteptai.

 58. Felicitări domnule jurnalist! să fiți un cetățean UE de mâna a doua toată viața – dar așa, numai cu argumente !

 59. Din cate stiu a mai fost un smecher care a mers la viena ca un cocos si sa intors cu degetul in coor , parca il chema Horea sau closca …

 60. Băi nenicule dară ce au cu noi?
  De ce nu ne primesc schengenoşii şi pe noi la ei fara cozi ?
  Decepționat cu măsură.
  Țin cu Argentina. Olandejii acasa. M-au enervat la fel de mult ca austriecii-liliecii.

 61. „Dar suta de mii de migranți din Austria reprezintă un adevăr incontestabil. ”

  Sunt, dar este demonstrat în mai multe articole din presa austriacă faptul că ei merg prin Serbia, Croația și Ungaria, iar Austria tocmai a sprijinit aderarea Croației la Schengen.

  Prin urmare, singura explicație rațională pentru demersul împotriva României și Bulgariei este xenofobia Austriei.

 62. Presedintele si premierul trebuie sa-si prezinte demisia. Nu si-au indeplinit mandatul. Punct,

 63. E foarte usor si comod sa vezi greselile altora. Austriecii, adevarati motherfuckers, in cest caz, au facut dupa capu’ lor: conservatori destul de rasisti (am constatat-o pe propria piele) inchisi in aroganta lor de fost imperiu chiar dupa o suta de ani, sunt impermeabili la anumite chestiuni. Eu insa ma gandesc la ai nostri, Johannis care are printre altele raspunderea fata de politica externa, la cit s-a
  plimbat el ar fi trebuit sa avem importanta unui stat care conteaza.
  Execrabil. Bode, nu am cuvinte sa il consolez pentru incapacitate si incompatibilitate cu rolul unui Ministru de interne (Nota: 0).
  Aurica ” goldfinger” cap prea mic pentru palarie asa de mare. E departe de ceea ce inseamna diplomatie .
  Cit despre Premier ce se zic: Ciuca a facut progrese, s-a dezbarat de “aaaa….”.dar are dificultati in fluidizarea discursului si
  fara foile scrise mai transpira inca.
  Ce cauta un general (oricit de bun in domeniu lui + teza de doct.) la pensie, redescoperit si reevaluat incit se ocupe sarcina
  dificila de premier?? Nu e treaba lui, se vede ca nu e un politic ci un om disponibil la agenda politica si militara impusa de
  altii. Daca ar fi sa stam strimb si sa judecam drept , acesti 4 cavaleri ai “apocalipsei” ar trebui sa se retraga si sa gaseasca
  altceva de facut potrivit “talentului s priceperi lor”.
  Nu vor pleca, ca demisiile de onoare la noi nu funtioneaza, asa ca ne consolam tavalindu-ne in autoabsolvirea de toatele pacatele.
  Nu avem clasa politica, avem doar personal politic de cea mai proasta calitate.

 64. 1 luna de zile anulat orice control la iesirea din Ro spre vest. 🙂 Ai acte, nu ai acte, drum bun si sa-i vedem pe vajnicii unguri aparatori ai spatiului schengen cum se descurca 🙂

 65. Eu ma astept ca domnul Tapalaga sa ceara presedintelui, primului ministru si ministrului de externe sa-si prezinte demisia!

 66. Și uite așa făcând jocul lui putinosu sau asigurat de gaz în iarna asta via Budapesta iar cei în măsura săi oblige la plata impozitelor pe profit aici în România

 67. Coruptia exista penste tot, important este ca sa functioneze corect institutiile care combat acest fenomen. Exemplul DIICOT pe care il invocati este unul pozitiv si nu unul negativ.
  Apoi trebuie sa mai studiem modul de functionare a FRONTEX.
  Austria cred ca a fost prea mult timp inconjurata de tari care i-au asigurat linistea. A uitat cum este sa ai migratie si s-a trezit subit cu o problema pe care nu stie cum sa o administreze.
  In sine cred ca greseala la nivelul UE este sa lase in spatele tarilor de pe granita intreaga responsabilitate. da, toata lumea plateste pentru serviciile politiei de frontiera, dar singurele interventii comune sunt cele de pe Mediterana. Ar fi mai bine sa avem politisti de frontiera austrieci, germani, franciezi …etc pe toate frontierele. Paza frontierelor ar trebui sa se faca cu participarea efectiva a tuturor statelor membre UE, nu doar cu aportul lor financiar.