G4Media.ro

Descendent al unei familii de frunte a Imperiului Habsburgic, fostul ministru ceh…

Sursa: Kleine Zeitung

Descendent al unei familii de frunte a Imperiului Habsburgic, fostul ministru ceh de externe, despre votul împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen: Acest veto este o glumă proastă. Egoist fără speranță. Austria nu-și respectă datoria istorică de a avea grijă de aceste țări

Unul dintre cei mai respectabili politicieni din Cehia dar și din Austria, Karl Schwarzenberg,  critică dur veto-ul Vienei față de România și Bulgaria într-un interviu acordat cu ocazia împlinirii a 85 de ani, relatează publicația Kleine Zeitung.

Întrebat ce părere are despre votul Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, Karl Schwarzenberg a răspuns:  ”Apreciez rolul Austriei în Balcani. Dar acest veto este o glumă proastă. Egoist fără speranță. Austria nu-și respectă datoria istorică de a avea grijă de aceste țări.”

Context

Prințul Karel de Schwarzenberg este un politician ceh, fost lider al partidului TOP 09 și a fost candidatul acestuia pentru funcția de președinte al Republicii Cehe la alegerile din 2013.

Din iulie 1990 până în iulie 1992, Schwarzenberg a fost director al biroului prezidențial lui Václav Havel, în timp ce acesta era președinte. A ocupat funcția de ministru al afacerilor externe al Republicii Cehe din 2007 până în 2009 și din nou din 2010 până în 2013, inițial ca ministru nepartizan nominalizat de Partidul Verde.  A candidat pentru funcția de președinte al Republicii Cehe la alegerile prezidențiale din 2013 și s-a calificat în turul al doilea, terminând pe locul al doilea, cu 45,19% din voturi  Schwarzenberg s-a remarcat prin opiniile sale pro-europene.

Schwarzenberg este șeful Casei de Schwarzenberg, o fostă familie de frunte a Imperiului Habsburgic, din 1979. Este rudă cu Prințul Felix de Schwarzenberg, om de stat al Imperiului Austriac. Din 1948 până în 1990, a trăit în Austria, unde era cunoscut sub numele de Karl Schwarzenberg, și s-a implicat în politică pentru Partidul Popular Austriac și a devenit un critic notoriu al încălcărilor drepturilor omului în blocul estic, prezidând Federația Internațională Helsinki pentru Drepturile Omului. După căderea comunismului, a devenit un consilier apropiat al lui Václav Havel și s-a mutat la Praga.

 

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. Herr ciocan e tocmit de putin, e limpede, totul e cusut cu ață albă.

  2. „Rolul Austriei in Balkani” ! Domnule Schwartzenberg ! Chiar ma faceti sa rad in dimineata asta !! Rolul Austriei in Balkani a fost NUMAI UNUL DE JAF si INRROBIRE ! Austria a incetat sa fie un stat national dupa 1945 !! A fost ESTE si va fi o colonie ruseasca si un mare HUB al servicilor secrete rusesti ! Economia Austriei este TOTAL subjugata de rusnaci ! Oriunde veti „zgaria coaja” unei societati austriece veti gasi „rusnacul” ! Romania si Bulgaria TREBUE sa ia MASURI URGENTE si DRASTICE impotriva acestor banditi slugoi ai lui Putin !

  3. austria traieste din amintiri, nu poate sa aiba grija de ea , ce sa aiba grija de altii. cat timp urmasii lui hitler sunt slugile lui putin ce sparante sa ai cu ue? fara reguli la ce bun ue?

  4. Multa lume traieste din umbrele idealizate ale trecutului si e de-a dreptul inspaimantator ca asemenea opinii mai pot sa apara in public, mai lipseste sa se sa iveasca grupuri de austrieci milostivi care sa aiba grija in stilul lor specific de oameni si de proprietati. Poate ca au fost prin paduri.
    In viata ei Austria nu si-a luat vreun angajament fata de romani, cu exeptia cazului in care ulterior i-a omorat pe roata sau i-a facut sa isi piarda mintile in inchisoare.
    Nu se mai termina cu prostiile !