G4Media.ro

Acuzații de cenzură la spitalul care a ars în Constanța: Managerul a…

sursa foto: Inquam Photos/ Costin Dinca

Acuzații de cenzură la spitalul care a ars în Constanța: Managerul a interzis discuțiile cu presa după ce un medic l-a criticat pe primarul Vergil Chițac/ Claudia Cambrea: Încurajez transparența dar nu furnizarea informațiilor eronate, care induc spaimă 

Un medic de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, unde a avut loc un incendiu devastator în 1 octombrie, acuză conducerea instituției de cenzură după ce managerul Claudia Cambrea a transmis o notă internă prin care cadrelor medicale le este interzis să mai discute cu presa.

Decizia a fost luată la scurt timp după ce medicul Cora Maxim Mitroi l-a criticat pe primarul Constanței, Vergil Chițac, din cauza situației în care se află spitalul după incendiul din 1 octombrie și din cauză că reabilitarea acestuia stagnează. Spitalul se află în subordinea administrației locale.

Managerul Claudia Cambrea a declarat pentru G4Media și Info Sud-Est că a motivat interzicerea discuțiilor cu presa din cauza denigrării autorității locale din cauză că unele cadre medicale au transmis informații eronate. Managerul a mai spus că nu a avut nicio discuție cu reprezentanții primăriei pe acest subiect:

 • ”Am invocat autoritatea locală pentru că la un moment dat s-a spus în presă că nu am primit nici un ban de la aceasta – lucru care nu este adevărat. În acest moment spitalul are bani doar pentru salariile angajaților. Toate expertizele și lucrările efectuate până în prezent s-au efectuat cu bani alocați de la bugetul consiliului local și din diferite sponsorizări. Nu am avut nici o discuție cu autoritatea locala pe acest subiect. Nu mi se pare corect ca cineva care nu se află în instituție în aceste momente, care nu vrea să înțeleagă complexitatea acțiunilor pentru repornirea spitalului să dea informații care nu au legătură cu realitatea. Este un efort susținut de repornire a spitalului, dar acest lucru nu se poate face în orice condiții și nici nu se poate reporni spitalul în totalitate, imediat. Este o importantă parte a clădirii care are structura de rezistență afectata dar încă se așteaptă rezultatele experților pentru întreaga clădire. Inițial am primit raport doar pentru partea afectată de incendiu- adică compartimentul de terapie intensiva. De asemeni, trebuie implementate toate măsurile impuse de autoritățile responsabile, în vederea obținerii avizelor de funcționare: DSP – conform normativelor în vigoare; ISU – detecție și semnalizare la incendiu și toate celelalte subsisteme: circuite electrice, rețea de oxigen, senzori de oxigen, extractoare de oxigen, desfumare, etc. Toate acestea trebuie să fie implementate în baza unor proiecte avizate de experți, la standardele actuale. Așa vom putea funcționa în condiții de maximă siguranță atât pacienții cât și personalul”, a transmis Claudia Cambrea.

Managerul susține că în acest moment nu există nicio sancțiune pentru medici. Claudia Cambrea se declară o susținătoare a transparenței și spune că a încurajat permanent cadrele medicale să furnizeze constănțenilor, prin intermediul presei, informații utile:

 • ”Sunt o susținătoare a principiului transparenței. Cred că de fiecare dată când mi s-au cerut informații de către presă le-am furnizat. Dar nu mi se pare corect să fie furnizate informații eronate sau care induc spaima printre angajații SCBI care și asa au suficiente temeri vis a vis de data reîntoarcerii la lucru în colectivul în care s-au format. Puteți avea un dialog cu colegii, dar cu păstrarea confidențialității datelor medicale. Afirmațiile: ”L-am salvat pe X sau Y sau Z”, din punctul meu de vedere și al majorității colegilor medici infecționiști înseamnă o încălcare a confidențialității datelor medicale- acest lucru este stipulat foarte clar în fișa postului. Am încurajat permanent colegii să iasă în presă și să furnizeze informații medicale, utile constănțenilor”, a mai declarat managerul SBIC.

Pe de altă parte, medicul Cora Maxim Mitroi a declarat pentru G4Media și Info Sud-Est că orice medic are dreptul să adreseze întrebări și să facă supoziții atât timp cât ”nu există o transparență în comunicarea pașilor care se fac în legătură cu reabilitarea SBIC. Cora Mitroi susține că medicii nu știu în acest moment stadiul lucrărilor și nici ce a reieșit în urma expertizei tehnice sau când se vor putea întoarce în spital medicii:

 • ”Despre o problemă de importanță regională, în așteptarea valului pandemic 5, și eu și oricine altcineva poate și trebuie să adreseze întrebări și să facă supoziții, atâta timp cât nu există o transparență în comunicarea pașilor care se fac în legătură cu reabilitarea Spitalului de Infecțioase… Nu ni s-a transmis nici unde s-a ajuns cu lucrările de reabilitare, ce a reieșit în urma expertizării tehnice, de ce reprezentanții primăriei au anticipat, înainte de rezultatul final, că structura de rezistență ar fi afectată, când personalul va reveni la muncă etc”, a transmis Cora Mitroi.

Medicul a mai spus că în urma ieșirii sale publice s-a renunțat la concedierea angajaților temporari:

 • ”A doua zi după prima ieșire în presă, s-a renunțat la concedierea angajatilor temporari care au muncit cot la cot cu definitivii în pandemie și care riscau să fie îndepărtați… și în urma expunerii problemei în presă, au fost și aceștia detașați”, a mai spus doctorul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.

Doctorul Cora Mitroi a spus, într-o ieșire publică anterioară că spera ca primarul căruia spitalul i-a salvat viața (Vergil Chițac a fost infectat cu COVID-19 la începutul pandemiei, n.red.) va da o mână de ajutor după incendiul din 1 octombrie, dar primarul ”pune bețe în roate”:

 • ”Chiar am crezut că va da o mână de ajutor spitalului care i-a salvat, realmente, viața. Dar nu numai că nu ajută, dar pune și bețe în roate! Și în timpul ăsta, mor constăntenii iar peste 200 de angajați nu știu ce vor face de luna viitoare. Numai promisiuni și vorbe în vânt. Nu a avut curajul, nici măcar să desemneze un manager interimar… să-și asume numirea unui manager! Iar cei care sunt interimari la conducere, fac hârtii peste hârtii și memorii, ca să se miște ceva! Dar nimic nu se mișcă”, scria medicul Cora Mitroi pe Facebook.

sursa foto: Inquam Photos/ Costin Dinca

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Ar fi mai eficient sa arestați tot usl, ulterior sa ii căutați pe aia 10% care nu sunt corupți.

  • SCAPA 100%
   PSD controleaza justitia astazi si PSD-istii sunt prieteni cu chitac

  • Mihai, dacă PSD controla Justiția, jumătate din liderii USR erau la pușcărie, în frunte cu Rangă și Clortilde.

  • @Eugene sa îți Kara ție copii și tot ce ai mai scump pe lume dacă minți! Asa sa b te ajute Dumnezeu!

  • Moștenirea fesenistă ne va bântui câteva zeci de ani de acum încolo, adică timpul istoric necesar pentru dispariția acestei generații infestată cu ciumă roșie !

 2. Mai băgați câțiva politruci indispensabili la bulă, că țara este în cădere liberă acum, când mafiile de toate culorile ”și-au dat mâna”.

 3. Epoletii ăștia numai prostii fac!

 4. Popcorn și bere…. Lăsați-i și pe săraciile astea două bre să producă și ei ceva șpagă ce răi sunteți

 5. PSD, PNL, aceeași mizerie.

 6. Nu se poate, tocmai onorabilul amiral Chițac și exigentul protector al consumatorului Constantinescu?

  • Care amiral?! Nici pe Herastrau nu a „navigat”, omul a terminat facultatea de Constructii Navale Galati.

 7. Hau, hau, hauuuuuuuuuuuuuuuu!

 8. Vai Doamne….Coruptie la nivel inalt…….Aproape ca nu-mi vine sa cred!

 9. nu uitati inainte de pronuntare cu vreo 2 sapt sa i lasati sa plece in alte tari da…

 10. Nicio noutate. Lanțul de iubire al mafioților este lung…

 11. Restul lumii progreseaza, Romanistan rezista!

 12. Acum poate inteleg unii de ce USL a aruncat sume uriase in alegeri si in media pentru castigarea sectorului 1 si a municipiului Constanta: acolo sunt sume uriase de rotit catre clientela de partid. La sectorul 1 nu au reusit, de unde si furia uriasa de dupa alegeri. Daca un agarici ca Tudorache invartea spagi de circa10 milioane de euro, inseamna ca discutam de afaceri de sute de milioane de euro. Minim.

  La Constanta, in schimb, au reusit. Au sapat in draci in toata viata lui Stelian Ion si au gasit ca a luat cu 16 ani inainte o garsoniera de la ANL de 37 de mp, unde s-a mutat cu nevasta si copilul, ca locuia cu taica-sau. Asta au gasit, asta au prezentat ca furtul secolului. Dar campania a functionat si omul „sistemului”, aka Vergil Chitac, a castigat primaria Constanta la cateva procente.

  Acum omul asta, Chitac, trebuie sa produca bani, ca de aia a ajuns acolo. Toata campania aia nu a fost gratis. Trebuie platiti sponzorii. Hai sa fiu mai exact: Sponzorul principal al campaniei lui Chitat a fost Grup Servicii Petroliere SRL, controlat de Gabriel Valentin Comănescu. Tot ei au sponzorizat si mizeria de campanie newsweek impotriva lui Stelian Ion.

  Adica am scapat de Mazare si am dat de taica-sau…

 13. Despte Horia – numai bine.
  Ciucă tace!
  Cum mai sa ai magazin cu produse de import si sa fii si șef in ANPC!
  Ce-i ast@!!?