G4Media.ro

Actrița Cate Blanchett semnalează că pandemia ar trebui să fie un prilej…

Actrița Cate Blanchett semnalează că pandemia ar trebui să fie un prilej și pentru a reflecta asupra situației dificile a refugiaților

Ziua mondială a refugiatului, marcată la 20 iunie, oferă în acest an ocazia de a reflecta asupra incertitudinii cu care se confruntă persoanele forţate să îşi părăsească locuinţele, a declarat actriţa oscarizată Cate Blanchett, în contextul în care imprevizibilitatea adusă de pandemia de COVID-19 afectează întreaga lume, relatează Agerpres, conform Reuters.

Actriţa australiană, ambasador al bunăvoinţei în cadrul Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR), a declarat că evenimentul anual de la 20 iunie vine într-o perioadă de „grea încercare şi reflecţie”.

„Am fost nevoiţi să aflăm ce înseamnă starea de incertitudine, aceasta fiind situaţia cu care se confruntă, an de an, majoritatea refugiaţilor”, a declarat Blanchett într-un interviu acordat Reuters.

„Este, într-un fel, o oportunitate de a ne gândi la modul în care ne-a afectat incertitudinea şi, poate, de a ne pune în locul mamelor, taţilor, doctorilor şi avocaţilor care au fost, nu din vina lor, strămutaţi şi care au trăit, de multe ori timp de 18-19 ani în situaţia cu care noi ne confruntăm de 18 luni”, a adăugat actriţa.

Ziua mondială a refugiatului este o zi internaţională desemnată de Organizaţia Naţiunile Unite pentru a onora refugiaţii din întreaga lume, obligaţi să fugă casele lor din cauza conflictelor sau a persecuţiei. Tema din acest an, „Together we heal, learn and shine”, face apel la mai multe acţiuni pentru includerea refugiaţilor în sistemele sanitare, în educaţie şi în sport.

„Din păcate, chiar şi în vremea COVID, conflictele au continuat”, a declarat Gillian Triggs, adjunctă a Înaltul Comisar Adjunct pentru Protecţie al UNHCR, în interviul comun.

„Ceea ce încercăm să transmitem este ca ţările gazdă să fie susţinute pentru ca oamenii să aibă acces la educaţie, copiii să poată merge la şcoală, membrii familiilor să muncească şi, desigur, mai ales în vremea COVID, să aibă acces la sistemul sanitar şi la vaccinuri”, a adăugat Triggs.

În raportul său anual publicat vineri, UNHCR a indicat că numărul persoanelor forţate să-şi părăsească locuinţele din cauza conflictelor, persecuţiilor şi încălcării drepturilor omului s-a dublat în ultimul deceniu, ajungând la 82,4 milioane la sfârşitul anului trecut.

Aproape 70% dintre cei afectaţi provin din numai cinci ţări – Siria, Venezuela, Afganistan, Sudan de Sud şi Myanmar -, conform raportului anual al UNHCR.

În rolul său de ambasador al bunăvoinţei în cadrul UNHCR, Blanchett a călătorit în Liban, Iordania şi Bangladesh şi s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU cu privire la criza refugiaţilor rohingya.

„A fost multă retorică bazată pe frică în jurul acestei noţiuni a persoanelor strămutate forţat, fie pe plan intern, fie în afara ţării lor”, a spus ea. „Cred că nu ar putea fi un moment mai bun decât Ziua mondială a refugiatului deoarece ne oferă ocazia de a reflecta cu adevărat la modul în care putem construi împreună o lume mai puternică, mai sigură şi mai umană şi la faptul că toleranţa este o putere supraomenească”, a adăugat Cate Blanchett.

În fiecare an, la 20 iunie este aniversată Ziua mondială a refugiatului (World Refugee Day), potrivit Rezoluţiei 55/76 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, din 4 decembrie 2000.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Omenirea este in starea de supravietuire iar Cate Blanchett vorbeste de migranti.

 2. Pai Kate poate da exemplu personal , toți cei de la Hollywood care au avere peste 3 milioane sa zicem sa adopte 2 refugiați, cine are peste 10 milioane să pună la dispoziția emigranților o casa de minim 200 M2. Ce ziceți incercati?

  • Ai pus punctul pe `I`.
   Merkel si altii ca ea stau in locuinte pazite, din care fac apologia refugiatilor.
   Cand merg pe strada, merg in masini blindate.
   Macar daca am avea dreptul la arme de foc, ca-n America, ar fi ceva.

 3. Spuse ea, din palatul de 19 milioane de euro….

 4. vita proasta nu stie ca fiecare migrant-asistat si ficare pisicuta necesita calorii, produse cu sudoarea fruntii de unul care nu sare gardul si mananca carne doar de sarbatori

 5. O stangista mizerabila plina de bani ca si penibilii princiari woke Meghan si Nazy-Harry

 6. Și nemții au fost decimați,ambele țări distruse!!!au fugit cumva in Africa cu grămada??!(5 neveste și 21 de copii)??? să rămână la ei și să muncească, să se revolte,nu să vină imediat la alții la bine!!!exact că bombardierii noștri!!!ocolesc muncă și legea in mașini de lux și palate iar guvernul verifică la sânge pe cei cu 800 de lei,poate le mai ia din ei!

 7. Celebritati rupte de realitate si ipocrite pana la cer si inapoi.
  Sa ia cativa refugiati, sa le ofere adapost si hrana, daca ii pasa atat de mult de ei.
  Altfel e doar virtue signaling.