G4Media.ro

Acord la nivel european pentru condițiile de călătorie în UE: eliminarea restricţiilor…

Acord la nivel european pentru condițiile de călătorie în UE: eliminarea restricţiilor suplimentare pentru titularii certificatului digital și valabilitate de 9 luni pentru acesta de la schema inițială de vaccinare

Miniştrii UE au ajuns marţi la un acord privind actualizarea normelor pentru facilitarea liberei circulaţii în UE în condiţii de siguranţă în timpul pandemiei de COVID-19, acordul venind ca urmare a propunerii Comisiei din 25 noiembrie 2021, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, preluat de Agerpres.

Salutând adoptarea propunerii de către Consiliu, comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, şi comisarul pentru justiţie, Didier Reynders, au declarat că statele membre au reconfirmat că deţinerea unui certificat digital al UE privind COVID valabil ar trebui să fie suficientă, în principiu, pentru a putea călători în timpul pandemiei.

„De la începutul pandemiei, am prezentat soluţii pentru a proteja şi a facilita libera circulaţie în condiţii de siguranţă în contextul măsurilor sanitare necesare în timpul pandemiei. Coordonarea strânsă la nivelul UE a fost esenţială, nu numai pentru funcţionarea pieţei unice, ci şi pentru a oferi claritate şi siguranţă persoanelor care călătoresc pe teritoriul UE. Pentru ca cetăţenii europeni să poată călători în condiţii de siguranţă, este esenţial să le oferim claritate şi previzibilitate, prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID, un instrument bine stabilit care şi-a atins cu succes scopul. Cele peste 1,2 miliarde de certificate emise sunt o dovadă a succesului acestui instrument, care a fost pus în aplicare în întreaga UE şi la scară mondială. Acesta reprezintă o adevărată poveste de succes europeană, replicată la nivel mondial. Marţi, statele membre au reconfirmat că deţinerea unui certificat digital al UE privind COVID valabil ar trebui să fie suficientă, în principiu, pentru a putea călători în timpul pandemiei. Acordul la care s-a ajuns plasează, aşadar, certificatul digital al UE privind COVID în centrul abordării noastre coordonate. Este important ca statele membre să dea curs acestui acord şi să pună în aplicare fără întârziere normele convenite. Fiecare stat membru decide în funcţie de situaţia cu care se confruntă. Varianta Omicron s-a răspândit până acum în întreaga Europă şi este timpul să analizăm dacă pot fi eliminate măsurile suplimentare privind călătoriile pe care o serie de state membre le-au introdus în ultimele săptămâni, îngreunând şi reducând previzibilitatea călătoriilor în întreaga UE. Le solicităm acum tuturor statelor membre să pună rapid în aplicare normele comune pentru a asigura coordonarea şi claritatea pentru cetăţenii şi călătorii europeni”, au precizat comisarii europeni citaţi.

Printre principalele actualizări ale recomandării se numără: eliminarea, în principiu, a restricţiilor suplimentare pentru titularii certificatului digital al UE privind COVID şi alinierea perioadei de valabilitate la actul delegat, şi anume 270 de zile pentru ciclul primar de vaccinare.

Orice măsură de restricţionare a liberei circulaţii trebuie să fie nediscriminatorie şi proporţională. Statele membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care călătoresc din alte state membre.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. „Acesta reprezintă o adevărată poveste de succes europeană, replicată la nivel mondial. ” Prima si ultima „poveste” de succes europeana care va fi uitata la fel de repede dupa ce trece pandemia. Asteptam si alte basme europene cu feti frumosi si ilene cosanzene. Anyway, tot e bine ca libera circulatie nu s-a sfarsit definitiv, avand in vedere regulile din unele state membre care nu repecta nici o legislatie UE privind dreptul la libera circulatie pe timp de pandemie..

 2. Sa mai spună cineva ca covidul nu politica ăștia din pix modifica ce vor. Cum reușesc sa spună ca certificatul este 9 luni si a treia doza 6 luni este peste înțelegerea mea . Omeni ăștia ar trebui sa fie zeificați așa cel puțin înțeleg si eu ceva.

 3. Emigranților și imigranților de ce nu le cer certificat ?
  S-a dovedit că nu ajută cu ABSOLUT NIMIC acest instrument inutil !
  Vaccinații împrăștie la fel virusul că un alt om infectat.
  Să vedem cenzura G4media.

 4. Nu s-a dovedit nimic din ceea ce spui tu. Dimpotriva, studiile arata ca cei vaccinati au sanse mai mici de a transmite virusul prin simplul fapt ca au o sansa mai mica de a avea un „breakthrough infection” si, chiar daca se intampla acest lucru, incarcatura lor virala scade considerabil mai rapid decat la cei nevaccinati. Asadar, vaccinatii se infecteaza mai greu si sunt infectiosi pe o perioada mai scurta de timp. Restul sunt povesti de adormit copii.

  • „Chiar nu” am reusit sa citesc intreg comentariul, m-a apucat somnul.
   Baga si tu un link la studiile astea. Ca sa nu te credem pe cuvant.

  • Domnu’ cu vaccinații au sarcină virală mai mică, trebuie să vă informați, nu să ne prezentați legendele sau fanteziile dumneavoastră!
   De multă vreme, informație de altfel publica, CDC-ul din SUA a anunțat oficial ca VACCINAȚII AU ACEEAȘI SARCINĂ VIRALĂ CU NEVACINATII !!!!!
   Portugalia are 90%vaccinați și 50.000 de cazuri pe zi!!! Sunt cifre oficiale care pot fi consultate de toți!!! De ce nu vă informați???

  • Restul sunt povesti din condei pe care sa le creadă prostii ca tine. Și dacă te simți mai în siguranță baga-ti 100 doze în tine, eu și alți cativa le donam bucuroși, sa trăiești tu 200 de ani fericiți.

  • Si tu vaccinatule de ce te îmbolnăvește iar eu nevaccinat nu ma îmbolnăvesc. Pe de asupra tu ma îmbolnăvește si pe mine . Asa ca tine parerile la tine .intepatule

  • Cand se pleaca de la ipoteze gresite, e mai greu sa ai concluzii corecte. Nu era ca vaccinul creste sansa sa traiesti, daca te infectezi? Asta nu inseamna, nici ca nu vei fi protejat 100% de infectare, nici ca sunt 100% sanse sa nu mori.
   Inseamna doar ca ai de 10 ori mai multe sanse sa nu mori. Stiti ce inseamna sa ai de 10 ori mai mult noroc la cazino?

 5. UN TEXT FĂRĂ REFERIRE CLARĂ ,RĂMÂNE SAU NU C.VERDE ÎNTRE STATE. VAI DE UE.