G4Media.ro

Acord în Congresul SUA pentru un buget federal de 1.600 de miliarde…

Sursa foto: Stefani Reynolds / AFP

Acord în Congresul SUA pentru un buget federal de 1.600 de miliarde de dolari

Congresul Statelor Unite a anunţat duminică un acord bipartizan privind bugetul federal total pentru anul fiscal 2024, făcând un pas către evitarea unei paralizii a administraţiei americane în acest an al alegerilor prezidenţiale, noteză AFP, citată de Agerpres.

Acordul privind un plafon de cheltuieli federale de aproximativ 1.600 de miliarde de dolari a fost anunţat de preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, şi de liderii democraţilor din Congres, după săptămâni de negocieri.

Decizia a fost aplaudată rapid de preşedintele Joe Biden, care a declarat într-un comunicat că acordul „ne aduce cu un pas mai aproape de evitarea unui +shutdown+ inutil al guvernului şi de protejarea priorităţilor naţionale importante”.

Dar timpul presează pentru ca partidele rivale din Congres să cadă de acord asupra detaliilor cheltuielilor şi să adopte un text înainte de termenul limită de la 9 ianuarie, când unele agenţii federale nu vor mai avea finanţare.

Acordul include o creştere a cheltuielilor Pentagonului la 886,3 miliarde de dolari, cu peste 100 de miliarde de dolari dincolo de nivelul cheltuielilor non-militare stabilite de democraţi.

„Asigurând 772,7 miliarde de dolari în finanţare discreţionară non-apărare, putem proteja priorităţile naţionale esenţiale, cum ar fi beneficiile veteranilor, îngrijirea sănătăţii şi asistenţa alimentară de reducerile draconice dorite de extremiştii de dreapta”, au subliniat Chuck Schumer, liderul majorităţii din Senat, şi Hakeem Jeffries, liderul grupului democrat din Camera Reprezentanţilor, într-un comunicat comun.

Acordul „deschide calea pentru ca Congresul să acţioneze în următoarele săptămâni cu scopul de a menţine priorităţi importante de finanţare pentru poporul american şi pentru a evita un +shutdown+ al guvernului”, au subliniat ei.

În comunicatul său, Joe Biden a menţionat că acordul „respinge tăierile sumbre din programele pe care se bazează familiile care muncesc din greu şi deschide calea pentru adoptarea proiectelor de lege de finanţare pentru întregul an care răspund nevoilor poporului american şi sunt ferite de politicile extreme”.

Dar riscă să irite aripa cea mai la dreapta a grupului republican din Camera Reprezentanţilor, dintre care mulţi au insistat asupra necesităţii de a strânge cureaua pe plan bugetar.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...