G4Media.ro

Achiziție stranie de măști de protecție în Finlanda / Competiție dură între…

Sursa Foto: Ambasada Chinei

Achiziție stranie de măști de protecție în Finlanda / Competiție dură între un om de afaceri și un star TV pentru a obține contracte în valoare de 5 milioane de euro

Finlanda se confruntă cu o problemă neobișnuită în timpul epidemiei de coronavirus. Un transport de 2 milioane de măști de protecție a sosit din China în timpul acestei săptămâni, dar agenția guvernamentală care coordonează achiziția de echipamente esențiale (NESA) a anunțat miercuri că testele de laborator au descoperit că măștile nu respectă standardele și nu pot fi utilizate în spitale, dezvăluie Politico.eu

Câteva ore mai târziu, Tiina Jylhä – vedetă în tabloide, star TV și proprietara unei clinici de chirurghie plastică în Estonia – a anunțat că a fost înșelată cu milioane de euro în timp ce încerca să achiziționeze măști de protecție.

Jylhä a susținut că Look Medical Care, compania ei, a semnat un contract în valoare de 5 milioane de euro cu guvernul finlandez pentru a aduce măști din China. Dar, în ultimul moment, banii ar fi fost deviați într-un cont din Belgia aparținând omului de afaceri finlandez Onni Sarmaste.

”Furtul s-a întâmplat peste noapte”, a susținut Jylhä.

Sarmaste prezintă însă altă versiune. Omul de afaceri susține că el a ajuns la o înțelegere cu guvernul finlandez și că a contactat-o pe Jylhä pentru a o întreba dacă poate furniza măștile.

”Au spus că nu au măști”, a declarat Sarmaste pentru Helsingin Sanomat, așa că a trebuit să aducă măștile din altă parte.

Sarmaste susține că Jylhä împreună cu soțul ei, Tape Valkonen, l-au amenințat și că au angajat o bandă de bikeri, Hells Angels, în încercarea de a pune mâna pe contractul în valoare de 5 milioane de euro. Omul de afaceri mai susține că cineva a încercat să intre în apartamentul său în toiul nopții și a aruncat cu o piatra în fereastră.

Poliția a confirmat că realizează o anchetă, Jylhä a respins acuzațiile.

Șeful unei agenții guvernamentale a admis joi că s-au făcut greșeli în timp ce țara încearcă să facă rost de măștile de protecție.

Tomi Lounema (șeful NESA) a declarat că agenția a cumpărat de fapt măști de protecție atât de la Sarmaste, cât și de la Jylhä. Ambele contracte se ridică la 5 milioane de euro, a mai precizat el. ”Cei mari, rapizi și cei bogați îi vor înghiți pe toți ceilalți. Piața este foarte dificilă”, a mai spus Lounema.

Vor mai trece săptămâni până când Finlanda va începe să producă propriile măști, așa că în goana după stocuri, NESA a ținut cont în primul rând de viteza de livrare și de preț în loc să aleagă cel mai de încredere furnizor.

”Am încheiat înțelegeri pe care într-o situație normală nu le-am fi făcut”, a declarat Lounema.

Lounema a declarat că transportul omului de afaceri Sarmaste conținea măștile sub standarde.

Sarmaste pretinde însă că cele două milioane de măști respectă standardele spitalicești, însă pentru spitalele din China, nu pentru cele din Finlanda.

Finlanda a plătit deja integral transportul, iar Lounema spune că este neclar dacă guvernul va putea să recupereze banii de la Sarmaste. Rezultatul investigațiilor în acest scandal ar urma să fie prezentat public după Paști.

În schimb, transportul de măști al companiei starului de televiziune Jylhä încă nu a sosit.

O publicație locală susține că banca estoniană Luminor a înghețat contul lui Jylhä din cauza unui transfer suspect în valoare de 5 milioane de euro.

”Regretăm mult întreaga situație. Este foarte important să putem livra echipamente de protecție pentru sistemul de sănătate finlandez și să le obținem repede și la cea mai bună calitate posibilă. Vom continua să facem asta cu lecțiile învățate de aici”, a mai spus Lounema.

Sursa: Politico.eu/ Traducerea: G4Media.ro

Sursa Foto: Facebook/ Ambasada Chinei

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

 1. „Competiție dură” – ati ajuns tabloid?

 2. Stire de cacat !

  Ce cauta pi*da aia sa faca ea tranzactii cu masti pt guvernul Finlanei ?

  O sa auzim maine , poimaine ca Dragusanca a luat cine stie ce „teapa” pt ca ea a vrut sa ajute guvernul Romaniei , si s-a bagat cu bani in contrabanda de masti ..

  Sa mori tu ?

  Stati in banca voastra pitzipoancelor , nu e de voi facutul banilor asa , de vreme ce toata viata v-ati ocupat doar de partea orala a chestiunii …

 3. Toti discuta de cele 2 firme, dar nu vad comentarii legate de teapa data de mastile chinezesti.