G4Media.ro

”Această yoga este impusă copiilor noștri pentru a le controla mințile” /…

Sursa Foto: X

”Această yoga este impusă copiilor noștri pentru a le controla mințile” / Sesiune uriaşă de yoga pentru prima vizită a premierului Modi în Caşmirul indian după câştigarea alegerilor

Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, s-a deplasat vineri pentru prima dată după realegerea sa în această funcţie în oraşul Srinagar din Caşmirul indian, unde a condus o sesiune uriaşă de yoga cu ocazia celei de-a 10-a aniversări a Zilei internaţionale dedicate acestei discipline, informează AFP, transmite Agerpres.

„Yoga favorizează forţa, sănătatea şi bunăstarea”, a declarat el, în faţa mai multor mii de funcţionari, profesori şi elevi invitaţi la eveniment, care a avut loc în interior, din cauza vremii ploioase.

Prim-ministrul Indiei le-a îndemnat totodată pe sutele de persoane care erau prezente pe malurile lacului Dal, aflat la marginea oraşului Srinagar, inclusiv pe numeroşi poliţişti şi membri ai forţelor armate, să facă din yoga „o parte din viaţa lor zilnică”.

În 2014, ONU a declarat data de 21 iunie drept Ziua Internaţională a Yoga, la cererea lui Narendra Modi, care a lăudat la vremea respectivă meritele unei discipline care ar aduce „o lume fără tensiuni”.

Potrivit specialiştilor, apariţia yoga datează din urmă cu 5.000 de ani, în special prin referinţele din Vedele hinduse.

Majoritatea locuitorilor din Caşmirul indian, de confesiune musulmană, rămân indiferenţi la această practică.

„Această yoga este impusă copiilor noştri pentru a schimba din punct de vedere cultural generaţiile următoare şi pentru a le controla minţile”, a declarat un localnic din Srinagar, care a dorit să îşi protejeze anonimatul, temându-se de represalii.

Precedenta vizită a premierului Narendra Modi în Srinagar datează din luna martie. A fost pentru prima dată când prim-ministrul, care îşi pregătea atunci campania pentru alegerile generale, se deplasa în Caşmirul indian după 2019, anul revocării autonomiei constituţionale a acestei provincii, o măsură ce a vizat plasarea ei sub o tutelă mai strictă în raport cu New Delhi.

Regiunea este în prezent divizată în două entităţi administrative diferite: Jammu-Caşmir, populată majoritar de musulmani, şi Ladakh, cu o populaţie majoritar budistă.

Caşmirul a fost împărţit între India şi Pakistan după decolonizarea britanică în 1947. Ambele ţări revendică teritoriul integral al fostului regat himalayan.

Peste o jumătate de milion de soldaţi indieni sunt desfăşuraţi acolo şi luptă cu grupări rebele care cer independenţa provinciei şi alipirea ei la Pakistan.

Vizita prim-ministrului Narendra Modi intervine după o serie de atacuri atribuite acestor grupări rebele.

Duminica trecută, atacarea unui autobuz cu pelerini hinduşi, care tocmai vizitaseră sanctuarul Shivkhori, a făcut 10 morţi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Dupa diagnosticarea cu islam este nevoie de terapie prin munca si supraveghere stricta.

  2. Yoga iti linisteste si curata mintea. Cam invers de ceea ce face” religia pacii”