G4Media.ro

Abandonat în China. Povestea profesorului român condamnat la 8 ani de închisoare…

Abandonat în China. Povestea profesorului român condamnat la 8 ani de închisoare în China pentru fraudă. La un an de când și-a câștigat dreptul de a fi repatriat, statul român l-a uitat / Avocat: Noi nu mai știm nimic despre el, nici dacă mai trăiește!

La un an de zile după ce instanța din România a decis ca un profesor român condamnat la 8 ani de închisoare în China să fie adus în țară pentru a-și executa sentința, nimeni nu mai știe nimic de acesta.

 • În luna ianuarie anul acesta, România a primit și acordul autorităților chineze să-l aducă în țară.
 • Avocații se lovesc de ziduri de netrecut. Românul Marius Balo are o decizie favorabilă de aducere în țară din octombrie 2019, decizie pronunțată de Curtea de Apel Cluj. În ianuarie 2020, China i-a transmis României că este de acord ca românul să fie repatriat. Bărbatul este și acum închis în China.
 • Blocat inițial de birocrație, apoi de pandemia de coronavirus, românul Marius Balo a fost abandonat și de instituțiile statului român. Avocații săi au primit ultimul răspuns de la autorități în luna iulie. Atunci, statul le-a transmis că nu știe când l-ar putea repatria.
 • De mai multe luni, Marius Balo nu a vorbit cu nimeni în România. Singura sa rudă care este în viață, un unchi din Cluj, nu mai știe nimic de el. Nici avocații săi nu mai au informații despre el.

Povestea profesorului român Marius Balo este cunoscută publicului din România. Clujeanul a ajuns în 2010 în China, ca expert în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație New Oriental din Beijing, potrivit spuselor sale. În 2014, românul a fost arestat pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală. Lui Balo i s-a imputat că în schimbul a 80 de dolari ar fi ajutat o rețea infracțională să înșele statul chinez cu aproximativ 2 milioane de yuani (aproximativ 260.000 de euro).

Marius Balo a petrecut următorii ani în închisoare, în condiții de supra-aglomerare, fără apă caldă sau căldură, fără contact cu vorbitori de română sau engleză, uneori legat și dus la interogatorii, și forțat să muncească peste 12 ore pe zi pentru a-și câștiga dreptul la mâncare. Asta reiese dintr-o scrisoare trimisă de român în țară în urmă cu mai bine de un an și jumătate, epistolă expediată prin poștă unui ziar local, Monitorul de Cluj. Ulterior, Balo a înregistrat și un mesaj audio prin care cerea disperat ajutorul statului român.

Cazul a fost preluat de o echipă de avocați din Cluj. După lungi demersuri, anul trecut în luna octombrie, Curtea de Apel Cluj a recunoscut pedeapsa primită de român în China și a decis că sunt îndeplinite toate condițiile legale pentru ca acesta să fie transferat într-o închisoare din România pentru a-și executa pedeapsa.

Decizia Curții de Apel Cluj a fost pronunțată pe 1 octombrie 2019, în urmă cu aproape un an de zile.

Pe data de 9 ianuarie anul acesta, avocații lui Balo au fost înștiințați că Ministerul Justiției din China a acceptat ca Marius Balo să fie transferat în România, fiind îndeplinite toate condițiile pentru a se trece la etapa următoare, respectiv demersurile de preluare din China de către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Ministerul Justiției îi trimite un e-mail avocatei Ioana Bonda, care face parte din echipa care îl reprezintă pe Marius Balo.

Pe 15 ianuarie, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională – Biroul Național Interpol, ca urmare a solicitării casei de avocatură, a comunicat faptul că demersurile pentru preluarea lui Marius Balo au fost inițiate, data transferării efective în țară urmând să fie stabilită în colaborare cu partea chineză.

Statul român susține că are acordul Chinei pentru transferul lui Marius Balo în luna ianuarie. Din ianuarie și până acum partea română nu s-a dus să-l repatrieze pe Marius Balo.

Eugen Iordăchescu, principalul reprezentant legal al românului, afirmă: „Este inuman ce se întâmplă și ne luptăm de ani de zile pentru acest om, cetățean român. Pe toți îi doare la patină. România trebuie să-și apere cetățenii oriunde s-ar afla și în orice situație s-ar afla, inclusiv într-o pușcărie chineză, așa cum face Marea Britanie, așa cum fac Statele Unite ale Americii care își apără cetățenii, așa cum procedează Austria, așa cum procedează orice țară care ține la oamenii săi. Suntem o țară așa cum sunt și autoritățile. Dacă autoritățile sunt de tot rahatul, atunci și țara este tratată ca tot rahatul. Ne transformăm într-un neam de slugi. Se face un an de zile de când acest om are decizie favorabilă și nimeni n-a fost în stare să-l aducă de-acolo.”

Avocatul clujean spune că Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe și Biroul Național Interpol se spală pe mâini. „Există o atitudine de non-combat. Avem această hotărâre, sunt îndeplinite toate condițiile legale. Statul român și-a abandonat un cetățean.”

Eugen Iordăchescu afirmă că nimeni nu mai știe nimic despre Marius Balo, nici măcar locul în care se află în detenție. Potrivit avocatului, singura persoană cu care ținea legătura Balo telefonic, un unchi, nu a mai vorbit cu el de câteva luni.

Nu se știe nici dacă este în viață. Noi nu mai știm nimic despre el, nici unde se află, în ce situație se află. Nimic. Ultimul răspuns de la autoritățile competente l-am primit în vară. Se spală în continuare pe mâini că-i pandemie. În loc să se pună presiune să ne aducem acasă un român de-ai noștri, nu facem nimic. Ce face consulul României din Shanghai? MAE trebuie să știe exact ce se întâmplă.”

Ultimele răspunsuri oferite de autoritățile din România au venit în luna iulie. Primii care au răspuns sunt cei de la Biroul Național Interpol.

Într-un document datat 9 iulie 2020 și semnat de directorul Interpol România, Andrei Lință, se precizează:

Ca urmare a solicitării Dumneavoastră (….) prin care solicitați informații despre stadiul transferului numitului Balo Marius, vă comunicăm faptul că, din cauza evoluției recente a crizei internaționale provocate de pandemia de coronavirus, nu vă putem comunica data la care escorta română se va deplasa în China pentru preluarea acestuia. Vă asigurăm că suntem în contact permanent cu autoritățile responsabile din China, în vederea stabilirii momentului la care transferul poate fi efectuat, în conformitate cu măsurile naționale de prevenire a răspândirii Covid-19 dispuse în această țară.

O săptămână mai târziu, avocații primesc un răspuns de la Ministerul Justiției, Direcția Drept Internațional și Cooperare Judiciară internațională în materie penală. Ministerul Justiției le spune că cel mai bine ar fi să ceară informații suplimentare Biroului Național Interpol, de unde tocmai primiseră un răspuns.

Documentul e datat cu 17 iulie.

„În continuarea corespondenței noastre privind cererea de transferare din Republica Populară Chineză a cetățeanului român Marius Balo, vă comunicăm faptul că nu avem alte relații față de cele comunicate dvs. anterior. După cum cunoașteți, pandemia de Covid-19 a determinat provocări la nivel mondial din multe puncte de vedere, inclusiv în domenii aferente cooperării internaționale în materie penală cum ar fi preluarea/predarea persoanelor condamnate. Restricțiile de circulație aeriană se mențin în relația cu Republica Populară Chineză astfel încât preluarea cetățeanului român nu este posibilă la acest moment, iar evoluția imprevizibilă a situației epidemiologice ne pune în imposibilitatea de a vă putea oferi o estimare realistă cu privire la orizontul de timp în care se va putea realiza această preluare. Mai multe informații concrete pe această temă puteți solicita și biroului Național Interpol (…).”

 

Potrivit instituțiilor statului, nu se știe nici măcar cu aproximație când și dacă Marius Balo va mai fi adus în România.

Marius Balo își ispășește pedeapsa în luna martie 2022, peste un an și jumătate.

Sursa foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. „condamnat la 8 ani de închisoare în China pentru fraudă” Infractorii nu au drepturi.

  • Esti convins ca in China procesele sunt pe bune? Daca la noi se indoiesc multi de corectitudinea justitiei, apai acolo?

  • @Plictisitu
   Nu, clar nu sunt pe bune. Sunt convins ca acolo este un sistem ticalos si corupt ce suprima dreptul la opinie si libertate dar el a fost condamnat in Romania.
   Raman la parerea mea, care este dura, infractorii nu au drepturi.

  • Părerea ta nu e dură, e analfabetă și deosebit de importată în context internațional. Moooamă

  • @Zava si Nick
   Pot si eu sa va jignesc, nu imi e greu.
   Daca nu va plac parerile mele va rog sa nu le cititi.

 2. Asta s a dus că spatarelu carnu in China…tot în Romania gaseste raiul mafiei și hotiei.

 3. Ce asteptari sa avem de la un stat care-si alunga cetatenii si apara coruptii, mafiotii, interlopii? Guvernul meu are alte prioritati, viata unui cetatean roman n-are valoare. Cetateanul este util numai cand pune stampila pe buletinul de vot. Rusine stat roman!!!!!

  • Mai stie cineva ceva despre Ghergut?
   Românul Iulian Gherguţ, care lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, în nordul statului african Burkina Faso, şi care a fost răpit în 2015.

 4. No macar atat sa faceti pentru bunastarea pe care v-o asigura statul roman si pensiile alea speciale. Cum a ajuns acolo nu e o scuza. Shit happens . Aici nu mai e de PSD sau PNL e de ai sau n ai sira spinarii. Mai ales ca avem relatii bune cu China, pt ca in fapt ambele tari sunt comuniste in felul lor.

 5. Articolul aberează jeluitor 2 pagini pentru ca la sfârșit să ofere misterioaa cauză a nepatrierii românului. Nu sunt zboruri cu China frate.

 6. Daca era cu adevarat infractor autoritatile romane s-ar fi zbatut sa-l salveze pe unul din tribul lor.
  Asa, cine e idiot sa creada ca ala a luat mita 80 de dolari ca altcineva sa castige 260.000 de euro?

 7. Mai bine comentati povestea generatiilor de securisi si comunisti de la MAE, din tata in fiu, si fiica.

  Abia apoi discutam despre noi, prostimea. Intre timp, discutam despre Bica, Ghita, Udrea ….

 8. Fratele meu este in Vietnam de anul trecut, avea bilet de întoarcere la sfârșitul lui aprilie, nu a mai putut ieși din Vietnam că au închis toate granițele aeriene și terestre.
  A trimis mesaje la ambasada română, primea după câte o săptămână răspunsuri fără sens *adresati-va ambasadei care v-a dat viza de intrare* sau *adresati-va firmei de la care ați cumpărat biletele de zbor*.
  Nici măcar un sfat, un cuvânt de compasiune, de înțelegere sau încurajare…
  Pentru ce sunt trimiși în aceste posturi???
  Nu pentru a-și ajuta co-nationalii la bine și mai ales la greu????
  La fel e și cu acest tânăr în China. Ambasadorul trebuia să știe în ce situație e după condamnare, eventual să îl ajute să comunice cu cei de acasă…
  Dar, încă o dată se dovedește că este adevărat ce se spune: că sunt o clică de analfabeți funcționali, că tot ce fac e doar pentru interesul propriu/de partid și *li se fâlfâie* de alții!

 9. Dacă depinde de MAI, condus de agramatul Vela, omul nu are nici o șansă să fie repatriat până în 2022. Nici un om rațional nu poate considera vreun proces din China comunistă ca fiind corect. A luat 80 $ ca să poată fura unii 260.000 $, pare aberant. Oricum, chiar real fiind, în România ar fi primit cu suspendare. Citeam zilele trecute că unui infractor i s-a redus pedeapsa după repatriere după condamnare în altă țară, ca fie după codul nostru moale. I s-au redus vreo 7 ani la 3, sau ceva de genul

  • E altceva acolo, si te rog nu vorbi public de reducerea pedepsei dupa repatriere. Asiaticii tin mult sa nu piarda fatza. Si vorbeste cu ambasada, sa intrebe cand au chartere spre alte tari care au curse spre romania. Eventual sa treaca granita cu autobuzul sau pe jos intr-o tara vecina si sa ia un avion din cambogia laos sau china. Degeaba bunavointa, daca centrala nu-l ajuta sau nu-i da banii sau nu e in stare cu capul sa va ajute. De obice prim secretarul e un coleg de la die, ala ar putea sa te ajute mai mult.

 10. nu ne intereseaza niciun puscarias. probleme puscariasilor sunt exclusiv problemele lor personale.i-a placut evaziunea, sa o ia cu polonicul! nu mai stie nimeni nimic de el?! care e pierderea noastra? NICIUNA!

 11. Reiese ca cei din institutiile romane implicate nu au competente bune de negociere si nici nu i-a prea interesat sa rezolve problema repatrierii lui Marius Balo.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.