G4Media.ro

A scăzut natalitatea în Germania. Mai ales în vestul țării, numărul femeilor…

A scăzut natalitatea în Germania. Mai ales în vestul țării, numărul femeilor fără copii este mai mare. Un studiu internațional prevede aceeași situație pentru majoritatea țărilor europene

În Germania a scăzut din nou natalitatea, iar potrivit unui studiu internațional, aceeșai evoluție dramatică vizează majoritatea țăriloror europene. O analiză prezentată de dw.com arată care sunt principalele cauze care duc la scăderea drastică a natalității și la îmbătrânirea Germaniei.

Medicul ginecolog Christine Biermann  care deține un cabinet în Hamburg relatează pentru publicație că cel mai des aude din partea femeilor că nu sunt pregătite să dea naștere și să crească copii.  „Copilul va veni atunci când nivelul meu de trai va fi adecvat” sau „Căutarea unui loc de muncă mai bun este unul dintre factorii decisivi, care amână cu câţiva ani decizia de a avea copii”, sunt principalele argumente invocate de femeile din Germania.  

În 2019, numărul copiilor născuți în Germania – 778.000 – era cu 9.400 de nou-născuți mai mic decât în anul precedent, conform Institutului German de Statistică (Destatis). Rata natalității a scăzut anul trecut la 1,54 copii la fiecare femeie, în comparație cu 2018, când aceasta era de 1,57 copii la fiecare femeie.

Natalitatea în Germania este în prezent sub media UE. Cei mai mulți copii se nasc în Franța și cei mai puțini în Malta. Pe de altă parte, România continuă să fie țara cu cele mai multe mame minore din UE.

Femeile din Germania nasc din ce în ce mai târziu: în medie la 30,1 ani. Și mai în vârstă sunt mamele din Italia. Cele mai tinere mame sunt în Bulgaria, în medie la 26 de ani. Media europeană se situează la 29 de ani.

Rata natalității în UE

Un nivel de educație ridicat al femeilor le deschide acestora mai multe oportunități în carieră. Viața familială cu copii devine, astfel, una din multele opțiuni în viață.

Mai ales în vestul Germaniei, numărul femeilor fără copii este mai mare: acolo, fiecare a cincea femeie cu vârsta între 45 și 54 de ani nu are copii. Mai ales femeile cu studii superioare aleg această opțiune, femei care au investit mult timp și energie în studiu și vor să profite de calificările lor pentru succesul în carieră.

„În Germania avem în momentul de față un record de studente. Când termină studiile, se așteaptă de la ele un nivel ridicat de mobilitate. Ceea ce reprezintă o provocare pentru viața de familie. Trebuie găsite soluții pentru o balanță corectă familie-carieră și garantate locurile la grădinițe, astfel încât ambii părinți să poată să fie activi pe piața muncii”, spune Philipp Deschermeier, de la Societatea Germană pentru Demografie, într-un interviu DW.

Dr. Martin Bujard, director la Institutul Federal de Cercetări Demografice (BiB), nu consideră că natalitatea scăzută ar fi un semn ca trendul pozitiv al ultimilor ani să fie oprit. „Creșterea natalității începând cu 2010 a fost un succes”, spune acesta pentru DW. „Este clar că se datorează subvenționării locurilor la grădinițe și creșe. Numărul copiilor cu vârste sub 3 ani în grădinițe și creșe era în 2007 mai mic de 10%. Între timp, acesta s-a triplat”.

Copii numai pentru bogați?

Un sondaj al BiB arată că trei sferturi din cei întrebați, cu vârste între 24 și 43 de ani, consideră copiii o decizie bună. Dar peste jumătate dintre aceștia cred că numai familiile care au destui bani își pot permite copii mulți.

Dar realitatea arată altceva. Același institut constată că aproape o treime din familiile cu mulți copii sunt sărace.

În Germania, oamenii au, în general, unul sau doi copii. Numai 16% din familiile din Germania au trei sau mai mulți copii. La acest capitol, Germania se află în a doua jumătate a statisticilor, Irlanda fiind pe locul întâi, cu 36 procente.

Un studiu din 2019 al Institutului Federal de Cercetări Demografice arată că familiile cu mulți copii fac parte din grupuri religioase musulmane sau catolice și locuiesc în zone rurale.

Imigrația crește rata natalității

Ar fi nevoie în Germania de 2,1 copii la fiecare femeie, pentru ca densitatea populației să se mențină constantă, fără imigrație. Dar astfel de cifre nu se mai înregistrează de la așa-numita „revoluție a anticoncepționalelor”, de acum jumătate de secol.

Din anii 1950, de când au sosit lucrători mai ales din sudul Europei, în Germania imigrația este mai mare decât emigrația. Vârful a fost atins în 2015, când în Germania au venit peste două milioane de persoane.

Imigranții sunt în medie mai tineri decât populația autohtonă. Cei mai mulți sunt oameni activi pe piața muncii, care plătesc taxe și care întemeiază familii.

În rândul femeilor cu cetățenie străină, rata natalității a fost în 2019 de 2,06 copii, situându-se peste media generală. Dar și în rândul imigrantelor este valabil un lucru: în cazul femeilor cu educație superioară, rata natalității este la fel de scăzută ca la femeile născute în Germania.

„Mulți oameni tineri vin în Germania. Ceea ce pune în balanță deficitul nașterilor”, spune Deschermeier.

Acesta subliniază ”creșterea surprinzătoare a nașterilor în 2016”, pe care Oficiul Federal de Statistică o explică prin imigrația multor femei din Europa de Sud-Est. Germania a profitat de această imigrație în contextul crizei datoriilor în UE, spune Deschermeier.

Germania, la fel ca majoritatea țărilor

La jumătatea lunii iulie, o echipă internațională de cercetători conduși de Christopher Murray, de la Institute for Health Metrics and Evaluation din Washington, a prezis o rată a natalității la nivel global de 1,5 copii la fiecare femeie, la fel ca în Germania, spre deosebire de cifrele preconizate de Națiunile Unite, de 1,8 copii.

Studiul a fost publicat în revista medicală „The Lancet” și prevede o scădere a populației globale cu două miliarde de oameni, până la sfârșitul secolului, spre deosebire de prognozele ONU.

Peste 20 de țări, printre care Japonia, Spania, Italia și Polonia vor pierde, până în anul 2100, jumătate din populație, dacă nu vor avea parte de o imigrație masivă. Și China ar ajunge de la actuala populație de 1,4 miliarde de oameni la 730 milioane, spun cercetătorii.

Demograful german Martin Bujard este sceptic față de astfel de studii. ”Prognozele demografice, pe perioade atât de lungi, sunt, din punctul meu de vedere, pure speculații”. Se poate prevedea densitatea populației și vârsta pe o perioadă de câteva decenii, dar ”rata natalității depinde de o serie de factori necunoscuți”.

Mai puțini copii, mai mulți bătrâni

Studiile germane și internaționale confirmă că în condițiile natalității scăzute și a unei speranțe de viață crescute, populația îmbătrânește, în ciuda imigrației.

Modificările privind raportul categoriilor de vârstă în cadrul aceleiași populații sunt grave, confirmă experții în demografie ai guvernului federal german. De exemplu, tinerii de sub 20 de ani reprezentau 30 de procente din populație în anul 1950, iar acum aceștia au scăzut la 18 procente. Populația îmbătrânită devine un fenomen de masă: în 1950, unul din 100 de cetățeni germani avea peste 80 de ani. În prezent, fiecare al 15-lea are această vârstă. Începând cu 2040, ar putea să se încadreze în această categorie unul din zece.

Mai mulți bătrâni, înseamnă, în termeni de sisteme sociale și de sănătate, o povară, pentru că numărul persoanelor apte de muncă scade.

Citește tot pe dw.com

Sursa Foto: Sursa :K.Erdman/dw.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

26 comentarii

 1. Prostimea nu realizează un lucru: pe Terra sunt prea mulți hominizi. Ori ne reducem numărul ori consumăm/poluăm mai puțin.

  • Nope, ei vor doar, capital, capital, capital: libertarianismul, capitalismul, nazismul, comunismul, teocratia. Toate se bazeaza pe aceeasi metoda, cu cat mai multi cu atat mai bine pentru economie / Dumnezeu. Din pacate, pe termen lung inseamna si distrugerea vietii pe pamant cel putin asa cum o stim noi. Trebuie inventat un nou model, nu stiu, cineva trebuie sa isi bata capul pe viitor, si cand zic viitor ma refer la viitorul apropiat, altfel ne vom duce pe p…loaie.

  • @Tulthor

   Ce imbecilitati poti sa debitezi. Partea cea mai tare este ca debitezi la un articol despre Europa care nu are nici jumate din populatia Chinei sau a Indiei.

 2. Rasa alba se autodistruge. De ce ?
  Se afla in cea mai buna pozitie privind veniturile, speranta si nivelul de trai.
  Ne vor coloniza din nou popoare barbare.

  • Cand esti rasist ai impresia ca esti perfect si numai ceilalti sunt „barbari”.

  • @Vladimir putin cu tine sunteti gunoaie, esti un radio stricat? Toate comentariile lowiq-ului tau sunt: esti rasist, esti homofob, esti misogin, traiasca marx. Esti platit de Open Society Foundation? Soros e un gunoi!

  • Tulthor, esti grav bolnav mintal.

  • E planul Kalergi in actiune. Vezi ca dulapul de la 3coceni a primit premiul creat de baiatul asta acum vreo 60 ani. Deh miscarea Pan-Europeana pt cine stie.

 3. De ce oamenii bogati nu pot face copii ? Cel mai bun lucru pe pamant e sa fi bunicut/bunicuta. Of Of . E de discutat serios in societatile occidentale.

 4. Scazind natalitatea , intr-o tara guvernul si parlamentul au mai Putin de lucru ,nu stau tot timpul a majora alocatiile iar cu acele fonduri fac ce util societatii. In Germania nu se fac Copii cum se fac in România intregi echipe de fotbal +toate rezervele.

 5. Germania de dupa ww2 este un experiment esuat, inafara de partea economica.
  Pe economic – daca nu ar fi existat ideile radicale gen libera circulatie a capitalului, marfii si muncitorilor asta in detrimentul majoritatii tarilor din ue, Germania ar fi avut probleme mari chiar si economic .
  In fine. Is multe chestii in aceasta perioada care se arata dupa ceva decade ca si esecuri mai mult sau mai putin dezastruoase si la case mai mari dar si la noi.

 6. Educatia este de vina pentru scaderea natalitatii.
  Popoarele educate, inteligente acolo scade natalitatea.
  Prostimea face copii cu gramada.

 7. Marxism cultural.Zmucitele verzi cotcodăcesc ceva despre amprente de carbon, deși nici ele nu cred chestia dar dă bine dacă te-ntreaba careva de ce zaci prin cluburi la 40, celelalte ori nu vor să facă cu tați adolescenți la 35 ori o scot pe aia cu „cariera” care o tot promit multinaționalele dar n-o fac niciodată.Puține cupluri au minte și fac familii iar altele nu au chef de răspundere și trag la divorț cu beneficii și viață,dacă asta e viață, de coach potatoe, hipnotizată de tv, ronțăind ritmic la snackuri.Copiii și familia stabilă sânt din ce în ce mai puțin întâlnite înafara claselor cu venituri mari, asta inclusiv în România.

  • Îi spune”hijrah” în limba habibă sau cucerirea prin ocupație iar pe limba wallstreeteză îi spune „canibalism economic”.Comuniștii însă sânt bucuroși tare pentru că au scandalul asigurat iar un scandal țapăn cere un tătuc pe măsură.Scârbe.

 8. Peste ceva timp când începe să puiască milionul de ciuhapi ,să vezi creșterea natalității in Germania. Precis din cauza asta a primit Merkaloaia atâția arabi, nu pentru că nu mai putea de milă lor.Vorba lor ‘ o sa cucerim Europa cu uterele femeilor musulmane’.

 9. Feminismul e cancer pentru familie.
  Dupa 33 ani o femeie fara copii si sot langa ea e o epava.

 10. Vad femei tinere, in putere, plimband caini pe strada. In loc sa tina un copil de mana. E o imagine jalnica felul in care isi irosesc viata.
  Femeile sa fie sotii si mame.

 11. Îi spune”hijrah” în limba habibă sau cucerirea prin ocupație iar pe limba wallstreeteză îi spune „canibalism economic”.Comuniștii însă sânt bucuroși tare pentru că au scandalul asigurat iar un scandal țapăn cere un tătuc pe măsură.Scârbe.

 12. Din pacate , in ciuda curentului feminist de femei superputernice, egocentrice, carieriste si masculine , cu natura in general, cat si cea umana nu te pui. Daca nu esti gay , ca barbat nu te poti simti atras de asemenea exemplare de FEMINAZI. Cand isi dau seama ca au fost mintite si manipulate e deja mult prea tarziu. Consecintele se vad acum. Din pacate femeile astea fac parte dintr-o generatie pierduta. Nu ai ce sa le faci.
  In locul lor vor veni valuri de emigranti si refugiati arabi si negri care nu tin cont de asemenea trenduri moderne si unde cultura lor este mai traditionala si orientata spre familie.

 13. Migranții săraci fac mulți copii ca asigurare de bătrânețe dar ajung să fie plătiți și ei și odraslele lor cu frică de muncă din alocațiile pentru copiii și impozitele umflate ale gazdelor.Politică și politicieni de rahat.Dar cu”studii privind fertilitatea” și”soluții”.Bleah

 14. Ajută tehnologia. Pot îngheța ouă și apoi le pot folosi mai târziu.
  În țările dezvoltate se face chestia asta de vre-o 30 ani, absolut fără probleme, cu ceva bani.
  Eu, personal, cunosc trei familii care au procedat așa și e ok.

 15. Nu e chiar ok.Eu am avut ultimul copil la 49 de ani și mi-e greu să mă țin la 57 ai mei după un băiețel de 8 și mă gândesc dacă mă mai ține Dumnezeu să-l văd mare și cu rostul lui.Nu m-am gândit o secundă când mi-am auzit nevasta de 42 că e însărcinată să-i spun, Doamne ferește să nu-l țină.Oricum mai avem o fată dar toate sânt mai bune la timpul lor.Știu femei disperate care nu mai pot duce o sarcină indiferent cât au cheltuit prin clinici și care spun că nimic din viața lor n-a meritat amânarea .Așa este, numai că nu-ți dai seama ce ai ratat decât după .

 16. Vai, dar cîti îngrijorați p-acilea. Noroc că nu se ia lumea după ei că ar ajunge fie în raiul verde și lipsit de oameni ai ecologiștilor, fie în povestea slujitoarei.

 17. Dute-n Planeta maimuțelor, it fits you better.Povestea servitoarei, oh, you naughty boy!Film cult neomarxist.Dute cu mingea pe-afară, aici vorbesc adulțiScuză-mă că te-am băgat în seamă, nu se mai repetă…

 18. 1. roadele hedonismului, individualismului și ale societății de consum in care oamenii basically trăiesc ca adolescenți permanenți și nu se maturizează la nivelul de adult cu răspunderi. Viața e doar plăcere și consum, copiii te incurcă in concediu.

  2. aici vedem și limitele obiective ale progresismului: ce numes ei progres e să faci infrastructură minunată, să te bucuri hedonist de viață pana mori. Actualmente germanii fac bani și infrastructură ca să poată musulmanii cu 7 copii să aibă o țară frumoasă in viitor.

  3. Asta e și viitorul României dacă o să imităm prostește modelul ăsta fără viitor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.