G4Media.ro

A negociat sau nu România tren special care să transporte îngrijitori în…

A negociat sau nu România tren special care să transporte îngrijitori în Austria? Bode susține că nu există acord cu guvernul austriac și nici solicitări oficiale/ Ministru austriac: S-a negociat două săptămâni cu CFR și că există acord 

Confuzie în Austria după declarațiile ministrului transporturilor, Lucian Bode, care a negat că există un acord cu Austria pe tema unui tren special pentru îngrijitori, precizând că nu au existat solicitări oficiale în acest sens. Pe de altă parte, ministrul austriac pentru afaceri europene, care a anunțat joi acordul, susține în continuare că s-a negociat timp de două săptămâni cu CFR și spune că speră ca guvernul român să clarifice cât mai repede această problemă.

 • Tema îngrijitorilor români este un subiect fierbinte în Austria, dat fiind că peste 33.000 de cetățeni austrieci au nevoie de îngrijire 24 de ore. Jumătate dintre îngrijitori provin din România. Din cauza restricțiilor de călătorie, aceștia nu au mai putut să schimbe turele colegilor din Austria, astfel că mulți dintre aceștia lucrează de mai bine de o lună fără pauză.

Postul public de televiziune ORF consemnează, duminică, declarația ministrului transporturilor, Lucian Bode, care susține că ”nu există încă un acord guvernamental” între Austria și Româna în ce privește un tren special care ar urma să plece începând cu data de 2 Mai din Timișoara pentru a transporta îngrijitori români către clienții lor din Austria.

Bode a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, că nici ministerul de externe, nici cel de interne și nici ambasada nu ar fi primit astfel de solicitări. Bode a mai precizat că are cunoștină de declarațiile ministrului austriac pentru afaceri europene, Karoline Edtstadler, dar că în absența unui acord guvernamental acestea rămân simple declarații. În pluls, Bode a mai amintit că trebuie luată în considerare că în România starea de urgență durează cel puțin până în data de 15 Mai.

Până atunci, toate ordonanțele militare menite să-i protejeze pe cetățenii români vor fi strict implementate, a mai spus Bode.

”Un astfel de tren, un astfel de proiect”, a mai spus Bode, se va materializa doar în acord cu regulile statului român. El a adăguat că din moment ce nu s-a primit nici o scrisoare oficială din partea Austriei, ”din punctul nostru de vedere nu avem nimic altceva decât declarații politice”.

Edtstadler anunțase oficial joi că o soluție negociată cu Bucureștiul și cu Budapesta va permite îngrijitorilor din România să fie transportați cu trenul via Ungaria.

Postul public de televiziune din Austria relatează că Edtstadler a reacționa cu surprindere la declarațiile ministrului român al transporturilor. Într-o declarație, ea se referă la faptul că ministrul de interne din România a clarificat că îngrijitorii pot călătoria către Austria.

Căile Ferate Române s-ar fi oferit să execute transportul și ar fi negociat cu ÖBB (Căile Ferate Austriece) timp de două săptămâni pe tema implementării coridorului de transport feroviar, potrivit cabinetului ministrului austriac pentru afaceri europene.

Ministrul a mai precizat că este responsabilitatea companiei românești să obțină toate autorizațiile de transport.

Edtstadler a adăugat că speră ca toate ambiguitățile să fie rezolvate cât mai repede de către guvernul României.

Sursa: ORF / Traducerea și adaptarea: G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Cata nesimțire! Adică ăștia au negociat pe sub mâna, au pus România in fata faptului împlinit și tot ei au tupeul sa ceara “rezolvarea ambiguităților”. Incredibil.

 2. cata incredere poti sa ai intr-un ministru roman?

  • Nu-mi dau seama care e mai idiot, Bode sau Cuc?

  • Ciudat.
   Avioane pentru sparanghel.
   Trenuri pentru îngrijirea basinosilor habsurgici!
   Pana acum Austricia, cât „a de mica,” s-a opus României.
   Dar parca spue situația asta CEVA despre umilință ref la C19.
   Măscăriciu ăstia care au pornit WW2 cer sclavi din Ro!

 3. „…Căile Ferate Române s-ar fi oferit să execute transportul și ar fi negociat cu ÖBB (Căile Ferate Austriece) timp de două săptămâni pe tema implementării coridorului de transport feroviar, potrivit cabinetului ministrului austriac pentru afaceri europene.

  Ministrul a mai precizat că este responsabilitatea companiei românești să obțină toate autorizațiile de transport…..”

  Pai cine are nevoie de forta de munca? Ala sa-si rezolve problema tranzitului…

  Oricum, ceva pute aici. Ministrul nu stie, celalalt este sigur ca s-a negociat si acceptat….. Miroase de la o posta….

 4. Să ne arate ministrul austriac ce acord există. Că dacă nu are și el o copie anexată la documentele lui contractuale, e cel puțin fraier.
  Bode zice că nu are, deci nu poate prezenta ce nu are.
  Pe când ministrul austriac, ar trebui să aibă.

  • Da, ma, fix tie iti arata documente! Te- a scos ma-ta din miez ca sa iti parvina documentele la tine, langa uluca de la casa!!

 5. Vredti sa aflati exact daca Romania a negociat oficial?

  I-a faceti dvs cereri la SGG si la MAE sa va elibereze copii certificate de pe toate corespondentele diplomatice cu Austria din ultimele 2 luni…
  Daca va spun ca nu exista, faceti cerere la guvernul austriac sa va spuna daca au existat sau nu corespondente diplomatice in ultimele 2 luni cu guvernul roman si care a fost obiectul acestora … cererti sa va dea copii de pe corespondenta pastrata de ei.
  Informatiile de interes public sunt reglementate de lege si de dreptul comunitar.

 6. Când pleacă acasă guvernul acesta?! Pe 16 mai sau pe 16 iunie?!

 7. Acum, daca e sa punem afirmatia ministrului român vs cea a austriacului, sincer, de 100 de ori îl cred pe austriac si de zero ori pe român.

 8. Pandemie, pandemie dar sclavii moderni trebuie sa fie exploatați.
  Nu aveam un deficit uriaș de personal aci la noi?

 9. Presa austriacă abundă cu articole si „mișto uri” la adresa ministrului austriac.

  Informatia este adevarata iar Austria s-a făcut de râs de data asta

 10. Ministrul austriac are dreptate. Primele declarații despre acest tren au fost date de un oficial al companiei CFR Călători . Am citit ştirea acum câteva zile (5-7zile ).

  • Oficialul e chiar directorul general al CFR Calatori, fost ministru al transporturilor:

   ”Gândim trenuri speciale, unde se poate păstra distanța socială, mergem pe același principiu: un loc liber, altul ocupat. Aceste trenuri vor pleca fie din București, fie din Cluj și vor merge spre graniţă. Vom avea puncte de colectare în toate stațiile importante. Aceste trenuri, așa cum am vorbit deocamdată de principiu cu autoritățile austriece, vor merge până la Viena, evident fără oprire pe teritoriul Ungariei, care a închis granițele.”, a declarat Costescu pentru Radio România. (stire din 12 aprilie)

   Observati totusi ca s-a discutat „de principiu”.

 11. Austriacul considera ca o intelegere verbala e suficienta. Hotii de romani sunt obisnuiti sa se acopere cu hartii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.