G4Media.ro

Oficialii austrieci anunță relaxarea condițiilor pentru îngrijitorii din România: De la începutul…

Sursa Foto: Pexels.com

Oficialii austrieci anunță relaxarea condițiilor pentru îngrijitorii din România: De la începutul lunii mai, va fi pus la dispoziție un tren săptămânal cu care muncitorii vor putea călători din Timișoara în Austria

Îngrijitorii din România vor putea călători spre clienții lor din Austria cu un tren special prin Ungaria și înapoi, au anunțat, joi, autoritățile austriece, citate de postul național de televiziune. Potrivit sursei citate, trenul va avea o cursă săptămânală, cu plecare din Timișoara, dar autoritățile austriece au precizat că, dacă va fi necesar, trenurile ar putea fi suplimentate la trei pe săptămână.

Ministrul pentru afaceri europene, Karoline Edtstadler (ÖVP), a anunțat, joi, la postul public de televiziune, că relaxarea condițiilor a fost negociată cu Ungaria și cu România. Intrările din România erau posibile în Austria doar pe calea aerului din cauza restricțiilor de la granița cu Ungaria.

Potrivit ministrului austriac, există discuții similare și cu alte țări, precum Slovacia, însă acorduri concrete precum cele încheiate cu România nu sunt iminente.

Căile Ferate Austriece vor pune la dispoziție trenuri către și cu plecare din România începând cu data de 2 Mai. Vor fi permiși patru călători în compartimente de șase locuri pentru a permite respectarea regulilor de distanțare socială.

Călătorii vor trebui să poarte măști de protecție. Stația finală în România va fi Timișoara. Cheltuielile de călătorie vor fi suportate de clienții îngrijitorilor din România.

Nu se vor vinde bilete individuale. Trenul va avea curse săptămânale. Îngrijitorii care vin din România vor fi obigați fie să intre 14 zile în carantină, fie să efectueze un test după sosirea lor în Austria.

”Sunt încântată de faptul că, în ciuda închiderii granițelor, am reușit să deschidem un coridor comun ca soluție pentru muncitorii și îngrijitorii din România, astfel încât să poată călători spre Austria cu un tren de noapte începând din luna Mai”, a anunțat ministrul austriac pentru afaceri europene.

Potrivit acesteia, peste 33.000 de cetățeni austrieci au nevoie de îngrijire 24 de ore. Jumătate dintre îngrijitori provin din România. Din cauza restricțiilor de călătorie, aceștia nu au mai putut să schimbe turele colegilor din Austria, astfel că mulți dintre aceștia lucrează de mai bine de o lună fără pauză.

Sursa: ORF / Traducerea și adaptarea: G4Media.ro

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Ma intreb unde vor fi spitalizati ingrijtorii romani in cazul in care se vor imbolnavi… Sunt trimisi cu acelasi tren pachet in RO sau Austria ii va ingriji cu aceeasi placere cu care ii primeste la munca?

  • @CM:
   Dar aici unde ar fi spitalizati ?

   PS. Ai vreun exemplu ca romanii sunt aruncati la gunoi in strainatate ?
   Italia i-a ingrijit, Spania i-a ingrijit !

 2. Iar vor sari romanasii indignati, cu trompetele lor de la Latrine, Ghitza TV, B 1 ( cu trompeta ex parlamentara jalnica de Tudor Barbu) cum au sarit si cand cu „sparanghelarii” ca ce cauta acolo, ca de ce ii lasa statul roman !
  Fiti siguri ca daca aici femeile care pleaca sa fie bone sau ingrijitoare la familiile austriece ar primi macar 3/4 din cat primesc aici, nu ar mai pleca ! La fel si culegatorii de sparanghel daca ar primi 70-80% din cat primesc ei in Germania (nu culegatorii nemti !!) nici acestia nu ar mai pleca !
  Deci, lasati-o moale ca nu pleaca nici unii, nici altii de bine !

  PS. Iar statul roman nu are de ce sa se opuna unui astfel de exod, cata vreme la moda in Romania sunt filipinezele sau romancele trecute de prima si chiar de a doua tinerete !

 3. S-a intors vreun roman din Europa de vest spunand ca e bolnav de covid dar vine acasa pt ca de unde a plecat i s-a refuzat tratamentul ?

  • Scalvi pe plantatie,nu exista izolare in baraci.
   Romanii nu vor primi ingrijire medicala daca sunt zilieri pentru ca nu au asigurare ,sunt tratati ca sclavii pe plantatie asa ca tot romanii vor plati pentru cei bolnavi de covid care se intorc.
   Sa scoata Klaus bani din buzunarul lui nu din al nostru.

  • Îți răcești gura de pomană cu trolii psdisti, mulți dintre ei nu au ieșit din curte, apoi să vadă alte tari și orașe europene , civilizația și grija statului din aceste tari pentru cetățeni , nemaivorbind de salariile și nivelul de trai ai acestora , chiar și al migranților !

  • Intrebam foarte serios. Nu am exemple nici pro nici contra, nu sunt trol, am iesit din tara mult mai mult decat unii, probabil mai putin decat altii. Dar ma intreb totusi de ce s-au intors atunci atat de multi dintre cei care munceau in Italia, Spania, Franta etc. de la inceputul crizei? Urmand logica raspunsurilor voastre, de ce sa te intorci in RO unde daca te imbolnavesti vei fi ingrijit in spitalele romanesti si sa nu te bazezi in sistemele medicale mai performante din Vest? Doar incerc sa inteleg…

 4. Sa ghicesc… din Moldova nu ia nimeni trenul spre Austria… sa nu para ca e vina austriecilor
  ce rahat de politica