G4Media.ro

A început evacuarea turiștilor francezi cu avioane militare din Noua Caledonie, care…

A început evacuarea turiștilor francezi cu avioane militare din Noua Caledonie, care se confruntă cu violențe fără precedent din cauza populației pro-independență

Evacuarea turiştilor francezi blocaţi în Noua Caledonie din cauza violenţelor a început sâmbătă, a anunţat într-un comunicat Înaltul Comisariat al Republicii în arhipelag, relatează AFP, citată de Agerpres.

În timp ce aeroportul internaţional La Tontouta rămâne închis din 14 mai, aceşti turişti au decolat la bordul unor aeronave militare spre Australia şi Noua Zeelandă, de pe aerodromul Magenta din Nouméa.

Preşedintele francez a efectuat joi o vizită surpriză în Noua Caledonie exprimându-şi speranţa privind o întoarcere „cât mai curând posibil (…) la pace, la calm, la securitate”, la o peste o săptămână de la începutul violenţelor fără precedent în 40 de ani în arhipelagul francez din Pacificul de Sud, notează AFP.

Însoţit de miniştrii de interne, al apărării şi al teritoriilor de peste mări, preşedintele francez a discutat timp de peste trei ore şi jumătate cu aleşi şi actori economici din arhipelag, pe care violenţele şi distrugerile l-au adus într-o situaţie de criză.

De la începutul violenţelor în arhipelagul francez, şase persoane au fost ucise, între care doi jandarmi. Circa 86 de poliţişti şi jandarmi au fost răniţi, potrivit ministrului de interne Gérald Darmanin.

Vizita preşedintelui Macron a survenit în condiţiile în care se înmulţesc, inclusiv în cadrul majorităţii prezidenţiale, apelurile la amânarea proiectului de lege privind corpul electoral din acest teritoriu, respins de tabăra proindependenţă şi care se află la originea revoltelor.

Teritoriul din Pacificul de Sud, cucerit şi colonizat în secolul al XIX-lea, este strategic pentru Franţa, care vrea să-şi întărească influenţa în Asia-Pacific, şi are bogate resurse în nichel, metal indispensabil pentru fabricarea vehiculelor electrice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează