G4Media.ro

A ars biserica românească din Praga. Monumentul istoric data din secolul al…

A ars biserica românească din Praga. Monumentul istoric data din secolul al XVII-lea

Biserica diasporei române din Praga a ars aproape în totalitate în urma unui incendiu care a mistuit monumentul istoric din lemn. Lăcașul de cult se află într-un parc public din grădina Kinsky și cea mai vehiculată ipoteză este cea a incendierii involuntare, de către oamenii străzii.

Turla din centru, de peste 17 metri înălțime, s-a prăbușit, obiectele de cult au fost distruse, iar Primăria capitalei Cehiei a anunțat că va iniția o colectă publică asumându-și refacerea integrală a lăcașului.

Biserica românească a fost dată spre folosire Bisericii Ortodoxe din Cehia și Slovacia în 2008. Construcția monument istoric provine din vestul Ucrainei și datează din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, transmite basilica.ro.

Parohul Andrei Ioan Danciu a declarat pentru Radio Europa Liberă Moldova că Primăria din Praga, proprietarul edificiului, îl va reconstrui. „Trebuie să mergem mai departe, nu putem să abandonăm”, a spus el.

„M-am gândit întotdeauna și la misiunea mea ca preot. Dacă am început o lucrare, trebuie să ne silim să o ducem până la capăt. Să lăsăm pe Dumnezeu să tragă linia”, a mai spus parohul românilor din Praga.

Părintele Andrei Danciu a subliniat că bisericile unesc comunitățile românești din diaspora. La parohia sa se întâlneau românii din Republica Moldova, România și Ucraina, conform basilica.ro.

Biserica are hramurile Sfântul Arhanghel Mihail şi Binecredinciosul Voievod Ştefan Cel Mare şi Sfânt și aparține canonic de Biserica Cehiei și Slovaciei. Aceasta susține oficierea slujbelor în limbile materne ale minorităților, ceea ce a făcut posibilă funcționarea parohiei românești din Capitala Cehiei, conform basilica.ro.

sursa foto: basilica.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Asta e forma libertatii de exprimare a unor indivizi împotriva Ortodoxismului!

  2. Ba, voi ati luat-o razna cu focuri … A dat frigul in voi ? De animalele din Australia nu mai aud nimic … 500 000 000 … Sa va fie rusine.

  3. Iar a luat razna Boogie666.

  4. Neam blestemat de Dumnezeu, ce scapa nears de altii ii dau foc piromanii de pompieri romani.

  5. A mai fost unu’ in Norvegia care dadea foc la biserici. Si la noi au fost secte de satanisti, din cate stiu aia de la „Fratii Stapinului” au ajuns toti la psihiatrie. Prin anii 2000 au venit aia mai civilizati, gen Inner Sanctum, s-a infiintat BSR, acuma iarasi dracu nu culca-te de Halloween. Totusi bisericile conteaza foarte mult, vezi manastirea de la Targu-Mures! Trebuie eliminat misticismul din mintile oamenilor, credinta in Dumnezeu, nu bisericile! Alea ramin case de cultura romineasca!!!

    • Nici macar nu e vorba de ‘misticism’. Iisus era un gnostic, azi ar fi internat la 9. Au rastalmacit tot pt. a-si construi Imperiul Ipocriziei. N-ai cum sa scoti ‘religia’ din creierul oamenilor cand omul are o parte din creier dedicata pt. ea … E hardware treaba …

      Poti doar s-o nuantezi, sa-i adaugi culoare si s-o dezbraci de ideologie pana ramane pura .. Practic, ce se vede … + niste matematica … (Pt. ca matematica este adevaratul cuvant al lui „Dumnezeu” …)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.