G4Media.ro

Concert la festivalul evreiesc de la Cracovia în Polonia anulat din cauza…

Foto: https://www.jewishfestival.pl/

Concert la festivalul evreiesc de la Cracovia în Polonia anulat din cauza temerilor de securitate legate de situația din Orientul Mijlociu

Îngrijorarea legată de securitatea legată de situația din Orientul Mijlociu a forțat festivalul evreiesc anual din Cracovia, unul dintre cele mai mari din Europa, să anuleze concertul public care, în mod normal, este punctul central al evenimentului. Decizia a fost luată în urma consultării cu poliția, relatează Notes from Poland.

Festivalul Culturii Evreiești are loc din 1988 și este văzut ca o emblemă a renașterii vieții și culturii evreiești într-o țară în care evreii reprezentau cândva 10% din populație, dar care au fost aproape complet exterminați în Holocaust de către ocupanții naziști.

În fiecare an, la concertul final principal, cunoscut sub numele de „Shalom pe strada Szeroka”, o mulțime uriașă se adună în fostul cartier evreiesc Kazimierz pentru a asculta muzică, în special muzică klezmer (evreiască central și est europeană), care era cândva obișnuită în regiune.

Cu toate acestea, joi, organizatorii festivalului, care are loc între 23 și 30 iunie, au anunțat că anulează concertul pentru a asigura „siguranța spectatorilor și a ascultătorilor”. Alte elemente ale festivalului, inclusiv 15 concerte mai mici, sunt încă planificate să aibă loc.

„Festivalul Culturii Evreiești din acest an are loc într-o situație politică și socială foarte complicată în Israel și în Orientul Mijlociu”, au scris ei. „Deși nu ne implicăm în politică, din păcate, aceasta ne afectează uneori și ne influențează deciziile.”

„Situația din Orientul Mijlociu îi provoacă pe mulți oameni la comportamente extreme și nu dorim să vă expunem la pericol sau chiar la disconfort în timpul unui concert al cărui mesaj este pacea”, au adăugat organizatorii.

După ce s-au consultat cu poliția și cu alte servicii de securitate, „am constatat că nu putem garanta siguranța celor câteva mii de participanți la concert pe strada Szeroka, cu grădinile sale, cu intrările înguste și cu o cantitate uriașă de echipamente tehnice”, spun organizatorii.

La festivalul de anul trecut, ambasadorul Israelului în Polonia, Yacov Livne, a apărut pe scenă în timpul concertului „Shalom pe strada Szeroka”, alături de un steag israelian.

De la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie anul trecut, care a dus la invazia Israelului în Gaza, Polonia a fost martoră atât la proteste pro-palestiniene, cât și la proteste pro-israeliene, deși primele au fost mai frecvente și mai ample. Niciuna nu a fost marcată de violență.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. De ce…cum membrii religiei pacii s-ar gandi sa faca ceva rau?!